ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Noun Project : Ένα ανοιχτό επιχειρηματικό μοντέλο με χρήση αδειών Creative Commons

To Noun έχει ένα πολύ μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο με τις άδειες Creative Commons στο επίκεντρο αυτού του μοντέλου. Το Noun είναι μια συνεργατική πλατφόρμα διανομής και πώλησης εικόνων και εικονιδίων που έχουν δημιουργηθεί από σχεδιαστές από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί με 3 μοντέλα συνδρομής: Την δωρεάν συνδρομή, την μεμονωμένη αγορά και την μηνιαία συνδρομή.

the-noun-project

Η δωρεάν συνδρομή στο Noun σας δίνει το δικαίωμα να κατεβάσετε και να τα χρησιμοποιήσετε ελεύθερα όλες τις εικόνες που υπάρχουν στο Noun χωρίς κόστος – εφ ‘όσον αναφέρετε τον δημιουργό, όπως καθορίζεται από τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons. Για την σωστή αναφορά στον δημιουργό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενσωματωμένη αναφορά που υπάρχει στην εικόνα που κατεβάζετε, ή μπορείτε να αντιγράψετε την γραμμή αναφοράς που παρέχει το Noun και να το προσθέσετε στον ιστότοπo ή τα έργα σας

Στο μοντέλο της ελεύθερης συνδρομής, αν δεν θέλετε αναφέρετε την απόδοση στο δημιουργό μπορείτε να αγοράσετε το σύμβολο ή το εικονίδιο για $ 1,99. Το Noun μοιράζει αυτά τα έσοδα, ενισχύοντας την κοινότητα που συμμετέχει σε αυτό: το 70% περίπου πάει στο δημιουργό και το 30% στο Noun.

Όταν αγοράζετε ένα εικονίδιο μπορείτε να δείτε μια μικρογραφία του δημιουργού, το όνομά του, και ένα μήνυμα που λέει: “Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εικονίδιο για απεριόριστη χρήση σε οποιοδήποτε σχέδιο και για πάντα. Η αγορά σας υποστηρίζει άμεσα το δημιουργό. “

Εάν δεν θέλετε να αγοράζετε μεμονωνένες εικόνες και σχέδια μέσω της δωρεάν συνδρομής, μπορείτε να πάτε γραφτείτε ως μέλη στο πρόγραμμα NounPro όπου με $ 9,99 / μήνα έχετε απεριόριστα downloads και καμία απαίτηση στο να αποδίδεται ή να αναφέρεται ο δημιουργός. Τα έσοδα από αυτό μοιράζονται περίπου 40% στον δημιουργός και 60% για στο Noun. Στο πρόγραμμα NounPro, το Noun προσφέρει και πολλές άλλες υπηρεσίες, εκτός από την ίδια την εικόνα. Αυτές οι πρόσθετες υπηρεσίες δικαιολογούν και το υψηλότερο ποσοστό των εσόδων που πηγαίνουν στο Noun.

Το Noun έχει επίσης μια επιλογή για ένα API που σας επιτρέπει να πάρετε μια άμεση τροφοδοσία των εικόνων και των συμβόλων που υπάρχουν στο Noun στην εφαρμογή ή την υπηρεσία σας. Υπάρχει και μια μια βασική έκδοση και μια έκδοση Pro. Οι πληρωμές δικαιωμάτων στους δημιουργούς υπολογίζονται πλέον με την προσθήκη των εσόδων από το API και τα έσοδα από συνδρομές NounPro και διαιρώντας το σύνολο των εσόδων με τον αριθμό των downloads. Ο αριθμητής και ο παρονομαστής κυμαίνονται σε μηνιαία βάση, πράγμα που σημαίνει την κυμαινόμενη καταβολή δικαιωμάτων

Με αυτόν το τρόπο το Noun εκτιμά το έργο των δημιουργών της κοινότητας και μοιράζεται τα έσοδα με αυτούς.

  • Ο πρώτος λόγος που η κοινότητα συμμετέχει στο Noun είναι η αποστολή του. Στους δημιουργούς αρέσει πολύ η ιδέα της ελεύθερης διανομής με άδειες Creative Commons και ότι η δουλειά εκεί έξω βοηθάει τους άλλους.

  • Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι μέσω του Noun έχουν προσωπική προβολή και διαφήμιση του έργου τους.

  • Τα έσοδα είναι ο τρίτος λόγος. Με κάθε αγορά των έργων τους λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσοστό.

Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα δημιουργίας πλεονάζουσας αξίας σε ένα ανοικτό επιχειρηματικό μοντέλο. Το μοντέλο της δωρεάν χρήσης για όσο διάστημα υπάρχει αναφορά στους δημιουργούς και της αγοράς ή της συνδρομής εάν οι χρήστες δεν θέλουν να δώσουν αναφορά είναι μια νέα ιδέα. Όλες οι άδειες Creative Commons απαιτούν ότι η αναφορά πρέπει να δοθεί στο δημιουργό και έτσι αυτό το μοντέλο βασίζεται στο τρόπο που λειτουργούν οι άδειες Creative Commons και ενισχύεται το άισθημα της κοινότητας ανάμεσα στους δημιουργούς.

Πηγή άρθρου: https://medium.com

Leave a Comment