ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής καινοτομίας μέσω ανοιχτών δεδομένων διατροφής στην Ελβετία

Το opendata.ch, το οποίο αντιπροσωπεύει το Open Knowledge Foundation στην Ελβετία, έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα επιχειρηματικής καινοτομίας food.opendata.ch , με στόχο την οικοδόμηση μιας ανοικτής και δημόσιας βάσης για τα δεδομένα των τροφίμων και της διατροφής. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται επίσης από την ελβετική βιομηχανία τροφίμων, εκπροσωπούμενη από Migros.

Η βάση δεδομένων έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τα ανοιχτά δεδομένα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές ή υπηρεσίες από τους επιστήμονες, τις start-ups, ή από διάφορα άλλα καινοτόμα έργα, Σύμφωνα με το opendata.ch «Το πρόγραμμα στοχεύει να παρέχει μια δημόσια βάση δεδομένων για τα τρόφιμα, να αναπτύξει καινοτόμες λύσεις που έχουν νόημα, και να προσφέρει επιστημονική στήριξη  στην δημόσια εκμετάλλευση των δεδομένων σε επιχειρηματικά σχέδια

cwr0ld9wiaa1gmc

“Τι είδους τροφίμων είναι σωστό για μένα τώρα; Αυτό που βρίσκεται στο πιάτο μου είναι οικολογικό, kosher, vegan, προϊόν  δίκαιου εμπορίου μου ή συμβατό με τις αλλεργίες μου;”  Αυτέ είναι μερικά από τα παραδείγματα των πληροφοριών που θα περιέχει η  βάση δεδομένων.

Αυτή η πρωτοβουλία που θα διαρκέσει για τρία χρόνια, θα υποστηριχθεί και από ένα hackathon που ονομάζεται Open Food Hackdays που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και στις 11 Φεβρουαρίου  2017. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στη Λωζάννη και τη Ζυρίχη. Διακόσιοι προγραμματιστές, μηχανικοί, διατροφολόγοι, σχεδιαστές, δημόσιοι υπάλληλοι και επιχειρηματίες θα παραστούν, για την παραγωγή ιδεών και δεδομένων.

Σύμφωνα με την  Florian Wieser, διαχειριστή του προγράμματος: «Το πρόγραμμα καινοτομίας food.opendata.ch,  δημιουργεί ένα μεγάλο δημόσιο εργαστήριο που επιτρέπει νέες εφαρμογές, νέα μοντέλα δημιουργίας πλούτου και νέων επιχειρηματικών μοντέλων».

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment