ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 “Equality Rebooted”

Aναζητώντας καινοτομίες σε εργαλεία, υπηρεσίες και μοντέλα που θα διευκολύνουν όλους τους πολίτες να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και να εκμεταλλευτούν τις πολυάριθμες ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απονείμει 3 βραβεία των 50.000 ευρώ στις καλύτερες ιδέες.

Στην Αθήνα εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 “Equality Rebooted”, καλώντας τους Ευρωπαίους να προσφέρουν νέες, δυναμικές ιδέες για την ψηφιακή ένταξη, τη συνεργατική οικονομία, τη διασύνδεση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Αναζητώντας καινοτομίες σε εργαλεία, υπηρεσίες και μοντέλα που θα διευκολύνουν όλους τους πολίτες να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες και να εκμεταλλευτούν τις πολυάριθμες ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιακή επανάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απονείμει 3 βραβεία των 50.000 ευρώ στις καλύτερες ιδέες.

Η φετινή έναρξη του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και υποδέχτηκε πρωτοπόρους στην καινοτομία από όλη την Ευρώπη και εμπειρογνώμονες που εργάζονται στην Ελλάδα και αλλού, όπως οι OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmondo, Impact Hub Athens και Nesta.

Από το 2012, στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και πρωτοπόρου της καινοτομίας Diogo Vasconcelos, ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας διοργανώνεται κάθε χρόνο με νέο θέμα, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απασχολεί την Ευρώπη. Ο φετινός διαγωνισμός αναζητά εμπνευσμένες ιδέες, μεγάλες και μικρές, από Eυρωπαίους πολίτες που πιστεύουν στη δημιουργία μιας οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς και στην αξιοποίηση δεξιοτήτων και τεχνολογιών, ώστε να γεφυρωθούν οι αποστάσεις και οι ανισότητες στην κοινωνία.

Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τις πλέον καινοτόμες ιδέες και προτάσεις να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα. Τριάντα από τις περισσότερο υποσχόμενες αιτήσεις θα επιλεγούν για τους ημιτελικούς και οι δημιουργοί τους θα προσκληθούν σε ακαδημία καθοδήγησης για την κοινωνική καινοτομία τον Ιούλιο, στη Μαδρίτη, για να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Τα τρία πιο αποτελεσματικά έργα θα λάβουν, το καθένα, χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ κατά την τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε επιχειρηματίες, φοιτητές, φορείς κοινωνικής καινοτομίας, σχεδιαστές, λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας, εκπαιδευτικούς, σε άτομα, ή ομάδες ατόμων και οργανισμούς από ολόκληρη την ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Πιθανές ιδέες για το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι οι εξής:

● Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να βοηθήσουν την ψηφιακή οικονομία να γίνει πιο “ανοικτή” ή χρησιμοποιούν συνεργατικές λύσεις για τη μείωση των ανισοτήτων.

● Καινοτομίες που ενδυναμώνουν τα μειονεκτούντα άτομα ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία και να αποκτούν έσοδα από την απασχόληση ή την επιχειρηματικότητα.

● Πρωτοβουλίες που εφοδιάζουν όσους είναι στα όρια αποκλεισμού από την αγορά εργασίας με τις κατάλληλες δεξιότητες για να διαμορφώσουν την οικονομία της γνώσης, όπως δημιουργικότητα, επικοινωνία ή ευκολία στην επίλυση προβλημάτων.

● Λύσεις για την προστασία και τη στήριξη εργαζομένων με χαμηλή αμοιβή ή κατάρτιση στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας είναι στις 7 Απριλίου 2017 (12:00 μμ ώρα Βρυξελλών). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στη σχετική ιστοσελίδα του διαγωνισμού.

Πηγή άρθρου: http://www.ekt.gr/

Leave a Comment