ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups

Η προτεινόμενη επέκταση των πνευματικών δικαιωμάτων, απειλεί την ικανότητα των Ευρωπαϊκών startups να καινοτομούν, να ανταγωνίζονται στην παγκόσμια οικονομία του διαδικτύου και να δημιουργούν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση ιδρυτών Ευρωπαϊκών startups στις Βρυξέλλες, τονίστηκε ότι οι κανόνες αυτοί θα εξασφαλίσουν ότι το επόμενο Facebook ή το Google δεν μπορεί να έρθει από την Ευρώπη, μιας και ο νόμος εισάγει νέα εμπόδια που μόνο οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου μπορεί να χειριστούν και έτσι γίνεται  πολύ πιο δύσκολογια τις νέες εταιρίες να βρουν ή να αυξήσουν την χρηματοδότηση τους και να αναπτυχθούν

Γιατί ο προτεινόμενος νόμος έχει τέτοια καταστροφικά αποτελέσματα;

  • Είναι εμπόδιο για την καινοτομία στις ειδήσεις

Τα επιπλέον πνευματικά δικαιώματα για ειδησεογραφικά sites θα περιορίσουν την καινοτομία και την ανταλλαγή γύρω από τις ειδήσεις και τα τρέχοντα γεγονότα, και βλάπτουν τις προσπάθειες για την αποκάλυψη «ψεύτικων ειδήσεων», καθώς και κάθε άλλη καινοτομία από νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα των ειδήσεων: Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο  θα απαιτείται άδεια από τον εκδότη. για τη χρήση ακόμη και μικρών αποσπασμάτων περιεχομένου ειδήσεων (έναν τίτλο, μια μικρογραφία, κ.λπ- όπως κάνουν σήμερα οι μηχανές αναζήτησης, οι aggregators ειδήσεων, τα κοινωνικά δίκτυα και οι bloggers)

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ειδησεογραφικού περιεχομένου με τον τρόπο αυτό θα ωφελήσει μόνο μεγάλους παίκτες και βλάπτει όχι μόνο τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, αλλά και τους μικρότερους εκδότες.

  • Όλοι οι χρήστες είναι εν δυνάμει εγκληματίες: Απαγορευτικό το κόστος λογοκρισίας για τους δικτυακούς τόπους

Οι δικτυακοί τόποι που επιτρέπουν στους χρήστες να ανεβάζουν να αποθηκεύουν αρχεία,  θα αναγκαστούν να εγκαταστήσουν μηχανισμούς λογοκρισίας που θα παρακολουθούν κάθε αποστολή, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τυχόν παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Αυτή δεν είναι μια απλά απαγορευτική δαπάνη για πολλές startups, αλλά επίσης θα οδηγήσει σε λογοκρισία και νομικές διαμάχες, μιας και θα πρέπει να λογοκρίνουν προληπτικά παρωδίες έργων ή και απλές αναφορές σε έργα.

  • Συμφωνείτε ότι τα σχέδια αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups;
  • Είσαι ένας από τους ιδρυτές που επηρεάζεται από αυτούς τους νόμους;
  • Είσαι ένας επενδυτής που θεωρείτε ότι ο νόμος κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση;

Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους ευρωβουλευτές σας  και γνωστοποιήστε τους ότι η σχεδιαζόμενη  μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων της ΕΕ θα βλάψει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα

Όλοι μαζί, μπορούμε να σταματήσουμε αυτά τα σχέδια! Μάθετε περισσότερα εδώ.
Δείτε επίσης   την καμπάνια InnovatorsAct.eu  του Allied for Startups  σχετικά με  αυτό το το θέμα

Πηγή άρθρου: https://juliareda.eu

One thought on “Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups

  1. Χεχε, τους γυρίζει μπούμερανγκ η παγκοσμιοποίηση, επιπλέον θέλουν ν’ αποφύγουν μελλοντικές “άνοιξες” στην Ευρώπη, όπως συνέβη στις Αραβικές χώρες.

Leave a Comment