ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Source Compliance στις Επιχειρήσεις

Στον επιχειρηματικό κόσμο, όσον αφορά θέματα λογισμικού,  η λέξη Software Compliance είναι ένας όρος που ακούγεται συνεχώς. Τι είναι όμως; Πολύ συνοπτικά, για μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού, ο όρος αφορά τη συμμόρφωση ενός λογισμικού με προδιαγραφές που έχουν οριστεί από κάποιο πελάτη, ή Standards  ορισμένα από επίσημους οργανισμούς (π.χ. IEEE, ISO, ΝΜΕΑ κ.τ.λ.). Από τη μεριά ενός πελάτη, που αγοράζει-αποκτά λογισμικό, αφορά τη συμμόρφωσή του με τους όρους ορθής χρήσης και αδειών τα οποία έχουν οριστεί από τον εκδότη του λογισμικού.

Μέχρι τώρα, όταν αναφέρεται ο όρος Compliance, συνειρμικά σκεφτόμαστε ότι θα ασχοληθούμε με “κλειστό” λογισμικό. Τελευταία όμως, επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη χρήση ανοικτού λογισμικού. Έτσι, προκύπτει πλέον ένας νέος σχετικά όρος, του Open Source Compliance. Με λίγα λόγια, είναι η διαδικασία κατά την οποία προγραμματιστές και τελικοί χρήστες ανοικτού λογισμικού συμμορφώνονται με τους όρους πνευματικής ιδιοκτησίας που έχουν οριστεί από το συγγραφέα ή την κοινότητα παραγωγής του ανοικτού λογισμικού.

Ένα ενδιαφέρον ηλεκτρονικό βιβλίο, γραμμένο με βάση την εμπειρία ενός προγραμματιστή πάνω στη χρήση ανοικτού λογισμικού, έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του The Linux Foundation. Ο συγγραφέας είναι ο Ibrahim Haddad, Ph.D.  αντιπρόεδρος του τμήματος Research and Development (R&D) κι επικεφαλής της ομάδας ανοικτού λογισμικού της Samsung Research America. Το e-book, περιγράφει επαρκώς και με διακριτά βήματα, το πώς μια επιχείρηση ή οργανισμός μπορεί να ενσωματώσει και να χρησιμοποιήσει σωστά το ανοικτό λογισμικό. Διαβάζοντας το, από την πρώτη στιγμή, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία απαιτεί καλή θέληση, βούληση, συνεργασία, επικοινωνία. Καθένας από το περιβάλλον εργασίας του, μπορεί να σκεφτεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν συνδυάζονται εύκολα. Παρόλα αυτά, το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει πυξίδα για το ταξίδι μετάβασης στις ανοικτές τεχνολογίες.

Το βιβλίο μπορείτε να το έχετε ελεύθερα από τον παρακάτω σύνδεσμο.

Open Source Compliance in the Enterprise

Περισσότερες δημοσιεύσεις του συγγραφέα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή άρθρου: https://www.linuxfoundation.org/events/open-source-compliance-enterprise/

 

Leave a Comment