ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στον 6ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Γυναικών 2019

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον 6ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτόμων Γυναικών 2019 που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να αναδείξει την εξαιρετική δουλειά γυναικών επιχειρηματιών που καινοτομούν και έχουν φέρει τις ιδέες τους στην αγορά, αλλά και να εμπνεύσει τις επόμενες γενιές.

Την έναρξη του Διαγωνισμού κήρυξαν στις 6 Νοεμβρίου 2018 ο Carlos Moedas, Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα, της επιστήμη και τη καινοτομία, και η Věra Jourová, Επίτροπος αρμόδια για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα φύλων, κατά τη διάρκεια του Web Summit στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Ο Διαγωνισμός χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020, το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και τη καινοτομία. Τρία χρηματικά βραβεία αξίας €100.000 θα δοθούν στην βασική κατηγορία «Καινοτόμες Γυναίκες» (Women Innovators), ενώ ένα ειδικό βραβείο αξίας €50.000 θα δοθεί στην «Ανερχόμενη Καινοτόμο Γυναίκα» (Rising Innovators), μια επιχειρηματία που ξεχωρίζει και βρίσκεται στο ξεκίνημα της καριέρας της (ηλικίας ως 35 ετών).

Ο Διαγωνισμός αυτός προκύπτει από την ανάγκη που υπάρχει στην Ευρώπη για περισσότερους καινοτόμους επιχειρηματίες, ώστε να παραμείνει μια ένωση ανταγωνιστική τις επόμενες δεκαετίες αλλά να δοθεί ώθηση στην οικονομική πρόοδο. Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επάξια στην καινοτομική επιχειρηματικότητα. Αποτελούν λοιπόν, μια ανεκμετάλλευτη πηγή για την Ευρώπη, που οφείλει να αξιοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να παραμείνει ανταγωνιστική και να παρέχει λύσεις στις κοινωνικές προκλήσεις. Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΕ δημιούργησε το πρώτο βραβείο για τις Καινοτόμες Γυναίκες το 2011, ώστε να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές και εμπορικές τους ικανότητες.

Ο επίτροπος Carlos Moedas δήλωσε: «Ολοένα και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με την έρευνα, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, όμως θέλουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες να δημιουργούν καινοτομικές επιχειρήσεις. Οι προηγούμενοι διαγωνισμοί για τις Γυναίκες Καινοτόμους έφεραν στην επιφάνεια μοναδικές ιδέες και ανέδειξαν τη σκληρή δουλειά εξαιρετικών γυναικών επιχειρηματιών. Ανυπομονώ να δω περισσότερες εμπνευσμένες υποψήφιες στον φετινό διαγωνισμό»! Από τη μεριά της, η επίτροπος Vera Jourová επισήμανε πως οι νικήτριες του Διαγωνισμού αποτελούν έμπνευση για άλλες γυναίκες, αλλά και πρότυπα ζωής που βρίσκουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις ιδέες τους.

Ο Διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλες τις γυναίκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και χώρες που συνδέονται με τον Ορίζοντα 2020) που είναι ιδρύτριες ή συνιδρύτριες εταιρείας, ενεργής πριν την 1η Ιανουαρίου 2017, και έχουν εισάγει κάποια καινοτομία στην αγορά.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 16 Ιανουαρίου 2019. Μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει και θα επιλέξει τις 4 νικήτριες, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την άνοιξη του 2019.

Leave a Comment