ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: LG και Qt θέλουν το webOS να μπει σε αυτοκίνητα και smart home συσκευές

by: Cerebrux

Το ανοιχτού κώδικα webOS που τρέχει στις τηλεοράσεις της η LG, θέλει σε συνεργασία με την Qt να το φέρουν σε περισσότερες συσκευές συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των ρομπότ και άλλων έξυπνων οικιακών προϊόντων.

Το webOS, είναι ένα λειτουργικό σύστημα που τρέχει πάνω σε Linux πυρήνα και προέρχεται από το Palm OS που είχαμε δει παλιότερα εδώ στο Cerebrux:

Αρχιτεκτονικά, είναι γραμμένο στα ενδότερα σε C++ και για γραφικό περιβάλλον χρησιμοποιεί το Qt με το οποίο γραμμένο το KDE γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιούν αρκετές διανομές όπως το Kubuntu, το KDE Neon και φυσικά το LXQt

Η σχέση την εταιρείας που αναπτύσσει το περιβάλλον ανάπτυξης Qt με την εταιρεία LG είχε ξεκινήσει από 2014, αφού η LG εξαγόρασε το λειτουργικό σύστημα Palm της HP. Η LG χρησιμοποίησε το περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού της Qt και τα εργαλεία GUI για την μετάλλαξη του webOS από ένα λειτουργικό σύστημα τηλεφώνου σε ένα λειτουργικό που μπορεί να βρεθεί σε τηλεοράσεις, έξυπνα ψυγεία και ακόμη και smartwatch.

Την περασμένη χρονιά το LG άνοιξε εξολοκλήρου το WebOS, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την υιοθέτησή του και από άλλους κατασκευαστές. Σύμφωνα με την νέα ανακοίνωση της επέκτασης συνεργασίας με την Qt, η LG θεωρεί ότι η νέα σύμπραξη θα καταστήσει πιο αποτελεσματική τη μεταφορά του webOS σε νέες συσκευές.

Παρόμοιες φιλοδοξίες έχει και η Samsung, για το δικό της λειτουργικό σύστημα Tizen, το οποίο και αυτό είναι ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό που βασίζεται στο Linux και τρέχει σε κάμερες και τα έξυπνα ψυγεία της εταιρείας. Στο παρελθόν, η Samsung δήλωσε ότι θέλει να φέρει τον Tizen σε άλλες οικιακές συσκευές, όπως ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ, πλυντήρια ρούχων και κλιματιστικά και προσπάθησε επίσης να το φέρει στα αυτοκίνητα όπως και η Toyota με την Amazon.

Παραπομπές

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

Leave a Comment