Η ενσωμάτωση των ανοιχτών δεδομένων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλάζει τον τρόπο αλληλεπίδρασης ατόμων και ιδρυμάτων με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Τα ανοιχτά δεδομένα στα χρηματοοικονομικά αναφέρονται στην ανταλλαγή οικονομικών πληροφοριών, που επεκτείνεται πέρα από τις απλές τραπεζικές συναλλαγές για να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα χρηματοοικονομικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων, στεγαστικών δανείων και ασφάλισης. Αυτός ο τύπος ανταλλαγής πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις και μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές μια εξατομικευμένη προσέγγιση.
Μετά τη στροφή προς την ψηφιοποίηση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Επιτροπή αποφάσισε να διαμορφώσει μια πρόταση για ‘Open finance’. Η πρόταση, που υποβλήθηκε τον Ιούνιο του 2023, στοχεύει στην ασφαλή ανοιχτή πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα πελατών σε ολόκληρη την ΕΕ. Με μια νομοθετική δέσμη για ένα πλαίσιο πρόσβασης σε χρηματοοικονομικά δεδομένα, θεσπίζονται δικαιώματα για τη διαχείριση των δεδομένων πελατών, τα οποία προστατεύουν τους καταναλωτές και τους παρακινούν να μοιράζονται τα οικονομικά τους δεδομένα με ασφαλή τρόπο.
Παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, αναγνωρίζουν τις δυνατότητες των ανοιχτών δεδομένων να οδηγήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική ένταξη. Κάνοντας πιο προσιτά τα οικονομικά δεδομένα, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση και να προσελκύσουν επενδύσεις, ενσωματώνοντας περαιτέρω στην παγκόσμια οικονομία. Τα ανοιχτά δεδομένα στον χρηματοπιστωτικό τομέα υποστηρίζουν επίσης καλύτερη διαχείριση κινδύνων και πιο ενημερωμένη λήψη αποφάσεων τόσο για άτομα όσο και για ιδρύματα. Στην πλατφόρμα του data.europa.eu, μπορείτε να βρείτε 111 000 σύνολα δεδομένων των δημόσιων φορέων για την οικονομία και τα χρηματοοικονομικά, συμβάλλοντας στην πρωτοβουλία ανοιχτής χρηματοδότησης.
Επιτρέποντας την ασφαλή κοινή χρήση δεδομένων σε χρηματοοικονομικές πλατφόρμες, τα ανοιχτά δεδομένα δίνουν στους καταναλωτές περισσότερο έλεγχο στις οικονομικές τους πληροφορίες και ενισχύουν την καινοτομία μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών. Τα ανοιχτά δεδομένα μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο δυναμικό χρηματοοικονομικό οικοσύστημα, βοηθώντας την ΕΕ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής εποχής.
Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu