Ξεκινάει την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου τo 14ο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης e-Government Forum και το Συνέδριο «DPO & ICT Security World for Public Sector με βασικό θεματικό τίτλο: “Η Ψηφιακή Στρατηγική μπροστά στις Προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης”, με την υποστήριξη του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ.
Το Συνέδριο e-Government Forum στοχεύει να αναδείξει τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση, εστιάζοντας στην αξιοποίηση και την προετοιμασία για τις νέες τεχνολογικές προοπτικές.Αποτελεί το μοναδικό Συνέδριο που διοργανώνεται με βασικό θεματολογικό πλαίσιο την καταγραφή Τεχνολογιών, Τάσεων, Υλοποιήσεων Έργων και Υπηρεσιών στο χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δημόσιου Τομέα. Μετέχουν Υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη Διευθύνσεων Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών.
Το Συνέδριο Ψηφιακής Ασφάλειας DPO & ICT Security World for Public Sector επικεντρώνεται στις νέες τεχνολογικές προοπτικές που διανοίγονται από τη διευρυμένη αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ψηφιακών υποδομών από επιχειρήσεις και φορείς στο cloud, στο 5G, στα Δίκτυα Νέας Γενιάς, στις εφαρμογές μέσω κινητών και στις δημόσιες πλατφόρμες επικοινωνίας.
Η MetaTeam (ex Teamworks) διοργανώνει από κοινού τα δύο Συνέδριαν e-Government Forum και DPO & ICT Security World for Public Sector, καθώς οι συγκεκριμένοι τομείς, αν και διακριτοί και με ξεχωριστές ιδιαιτερότητες, πρέπει να συνυπάρξουν συνεδριακά για την ολοκληρωμένη φυσική επικοινωνία μεταξύ Κυβερνητικών Παραγόντων, Στελεχών του Δημοσίου τομέα και Φορέων, Στελεχών Εταιρειών ΤΠΕ/ICT, που θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα επαφών και μέσω της Έκθεσης που διοργανώνεται στον συνεδριακό χώρο.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς άξονες της ψηφιακής διακυβέρνησης. Η Οργανωτική Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τη σημασία των νέων τεχνολογιών, επικεντρώνεται στην ανάδειξη των εφαρμογών τους στη Δημόσια Διοίκηση, στην καταγραφή των απαραίτητων προετοιμασιών για την υποδοχή και αξιοποίησή τους και στην προετοιμασία των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Οι εκπρόσωποι των δημόσιων και κυβερνητικών οργανισμών καθώς και των εταιριών θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν για πλήθος θεμάτων που αφορούν τα έργα του RRF, του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, θα συζητηθούν επιτυχημένες υλοποιήσεις και θα εξεταστούν οι τρόποι ολοκλήρωσης των έργων έγκαιρα, με πληρότητα και τεχνολογική επάρκεια.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να εξερευνήσουν το μέλλον της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να ανακαλύψουν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μεταμορφώσει τη Δημόσια Διοίκηση, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ασφάλεια για όλους τους πολίτες.
Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών θα συμμετέχει με τις εξής εισηγήσεις:
- ο κ. Χαράλαμπος Βασιλείου, Σύμβουλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΕΛΛΑΚ για την Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα με την εισήγησή του στην ενότητα: “Το «αύριο» της Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Νέες Τεχνολογικές Προκλήσεις”, την Τετάρτη 6/11 και ώρα 10:00-11:30
- ο κ. Δημήτριος Γκούσκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ | Συν-συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομέναμε την εισήγησή του στην ενότητα “Η Δημόσια Διοίκηση εν όψει των μεταβολών των ψηφιακών εφαρμογών” την Πέμπτη 7/11 και ώρα 12:00-13:30.
Οι θεματικές Ενότητες του 14ου Συνεδρίου e-Government Forum και DPO & ICT Security World for Public Sector αφορούν:
- Πολιτικές και Λειτουργικές Στρατηγικές Έργων Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κομβικούς τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Οικονομία, η Φορολογία, η Γεωργία, οι Μεταφορές, η Προστασία του πολίτη, η Εκπαίδευση κ.ά.
- Υλοποιήσεις Ψηφιακών Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με χαρακτηριστικές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης.
- Σχεδιασμός και Υλοποίηση Σύνθετων Έργων Ψηφιακών Υπηρεσιών, Ψηφιακής Ασφάλειας στη Δημόσια Διοίκηση.
- Η Ψηφιακή Ασφάλεια του περιβάλλοντος Cloud και Data Centers κάτω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Απειλές και Αντιμετώπιση.
- Οι στρατηγικές κινήσεις και τα επόμενα βήματα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα από το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
- H Τεχνητή Νοημοσύνη μπαίνει στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Δυνατότητες, όρια, ο ρόλος των χρηστών και των φορέων.
- Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως μέσον επίλυσης παραγωγικότητας και ανάπτυξης του Δημοσίου τομέα.
- Παρουσιάσεις μελετών για τις προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και τη συμβολή της στον μετασχηματισμό του κράτους.
- Συμμετοχή Εταιρειών και Φορέων όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και άλλοι.
- Ανάλυση των προοπτικών του «ψηφιακός βοηθού» που ενσωματώθηκε, πρόσφατα, στην πλατφόρμα Gov.gr.
- Ποια είναι η σημασία της Generative AI σε σημαντικές τομεακές εφαρμογές της στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στη Φορολογία, στην Εκπαίδευση, Απασχόληση, Κατάρτιση κ.ά.
- Η ανάπτυξη δεξιοτήτων του δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επανάστασης της ΤΝ.
- Η προσαρμογή των δημόσιων συμβάσεων στην ψηφιακή καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη είναι ουσιαστικής σημασίας. Η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και η εισαγωγή ειδικών ρυθμίσεων για την χρήση συστημάτων ΤΝ από δημόσιους φορείς.
Τα Συνέδρια πραγματοποιούνται στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2024 (ώρες διεξαγωγής: 09:00-17:00), στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Divani Caravel (Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2).
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με απαραίτητη τη Δήλωση Συμμετοχής: https://e-govforum.gr/registration
Τα Συνέδρια διοργανώνονται από την Teamworks | METATEAM, υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΗΔΙΚΑ, ΚτΠ Μ.Α.Ε., ΕΒΕΑ, και με την υποστήριξη θεσμικών και επαγγελματικών Φορέων όπως του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, του ΣΕΠΕ, του ΣΕΤΠΕ, της ΕΕΚΤ, του ΣΕΚΕΕ, του dpo NETWORK και του ISC2 Hellenic Chapter.