ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο ανοιχτός κώδικας πιο σημαντικός από ποτέ: Τα αποτελέσματα της έρευνας της Perforce

Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των οργανισμών αύξησαν τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς αυξάνεται η δημοτικότητα των εργαλείων DevOps, των τεχνολογιών δεδομένων και των εργαλείων AI/ML.

Μια έρευνα σε 2660 επαγγελματίες λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) από την Perforce που ανήκει στην OpenLogic και τη μη κερδοσκοπική Πρωτοβουλία Ανοικτού Κώδικα (OSI) διαπίστωσε ότι το 77% των οργανισμών εξαρτώνται περισσότερο από το OSS από ό,τι πριν από 12 μήνες, με το 36% να αναφέρει ότι είχε αύξησαν «σημαντικά» τη χρήση ανοιχτού κώδικα.

Οι δεξιότητες ανοιχτού κώδικα έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με την έρευνα, με τους ερευνητές να εντοπίζουν τις ελλείψεις ταλέντων ως το βασικό εμπόδιο για την υιοθέτηση του OSS.

Η ανάπτυξη και η ποικιλομορφία των τεχνολογιών δεδομένων ανοιχτού κώδικα είναι το αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για καινοτομία και εναλλακτικές λύσεις έναντι του αποκλειστικού λογισμικού, σύμφωνα με την έκθεση 2022 State of Open Source , με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι η υιοθέτηση «δεν κυριαρχείται πλέον από έναν ή δύο τύπους τεχνολογιών όπως οι γλώσσες προγραμματισμού και το λειτουργικό σύστημα Linux».

Η έρευνα ρώτησε προγραμματιστές, CTO, επιστήμονες δεδομένων, επαγγελματίες DevOps, διαχειριστές έργων και διάφορους άλλους επαγγελματίες λογισμικού σχετικά με τη χρήση ανοιχτού κώδικα στην εταιρεία τους. 

Ενώ οι γλώσσες προγραμματισμού και τα frameworks ήταν η πιο κοινή μορφή OSS που χρησιμοποιούνταν από οργανισμούς (39,3%), η έκθεση κατέγραψε επίσης ισχυρή ανάπτυξη στη χρήση βάσεων δεδομένων ανοιχτού κώδικα και τεχνολογιών δεδομένων (36,5%), λειτουργικών συστημάτων (34%), αποθετηρίων Git (27,7%), frameworks και εργαλείων για τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση (26,8%) και εργαλεία CI/CD (25,1%).

oss-survey-tech-use.jpg
Εικόνα: OpenLogic by Perforce/OSI

Περισσότερο από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων ανέφεραν επίσης ότι χρησιμοποιούν εργαλεία cloud ανοιχτού κώδικα και εργαλεία ασφαλείας. «Το 22% της χρήσης εργαλείων ασφαλείας ανοιχτού κώδικα είναι ένας σημαντικός αριθμός που ελπίζουμε να αυξηθεί τους επόμενους 12 μήνες», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ενώ η αυξημένη υιοθέτηση του OSS είναι καλά νέα για τη δύναμη, την ασφάλεια και την ωριμότητα της κοινότητας ανοιχτού κώδικα, η έκθεση διαπίστωσε ότι αυτή η ανάπτυξη “συνοδευόταν από γνωστές και αναδυόμενες προκλήσεις” – κυρίως γύρω από τη διαμόρφωση, την εγκατάσταση, τη διαλειτουργικότητα και τις ενημερώσεις.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν επίσης έλλειψη εσωτερικών δεξιοτήτων δοκιμής, ενσωμάτωσης και υποστήριξης εργαλείων λογισμικού ανοιχτού κώδικα, καθώς και περιορισμούς στις άδειες χρήσης ανοιχτού κώδικα και περιορισμούς σχετικά με την επεκτασιμότητα του OSS σε σύγκριση με το ιδιόκτητο λογισμικό.

«Η συνεχιζόμενη επιτυχία, σταθερότητα, ακόμη και ασφάλεια, οποιασδήποτε λύσης λογισμικού απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από τους οργανισμούς για την υποστήριξη του ανοιχτού κώδικα που προσλαμβάνουν», δήλωσε ο Stefano Maffulli, εκτελεστικός διευθυντής της OSI.

“Ενώ ένα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων υποστηρίζει οργανισμούς ανοιχτού κώδικα, παραδόξως μόνο το 30% έχει διαδικασίες συμμόρφωσης με την ασφάλεια και μόνο το 15% ή λιγότερο έχει είτε OSPO είτε νομικό τμήμα εξοικειωμένο με την αδειοδότηση ανοιχτού κώδικα. Αυτό υποδηλώνει ότι οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται τη σημασία και θετικό αντίκτυπο της υποστήριξης ανοιχτού κώδικα, αλλά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για βελτίωση».

oss-survey-main-challenges.jpg
Εικόνα: OpenLogic by Perforce/OSI

Όπως και η υπόλοιπη τεχνολογική κοινότητα, η έλλειψη τεχνικών δεξιοτήτων εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Αυτό έγινε αισθητό πιο έντονα από τους ερωτηθέντες στον κλάδο των οικονομικών και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι ανέφεραν αυτό ως την κύρια ανησυχία σχετικά με τη μεγαλύτερη υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

«Οι δεξιότητες ανοιχτού κώδικα έχουν μεγάλη ζήτηση και αυτή η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε ο Rod Cope, CTO στο Perforce Software.

“Οι οργανισμοί χρειάζονται ταλέντο ανοιχτού κώδικα υψηλής εξειδίκευσης για να αναπτύξουν νέα, καινοτόμα προϊόντα και δυνατότητες – και να υποστηρίξουν, να βελτιστοποιήσουν και να βελτιώσουν τα υπάρχοντα συστήματά τους.”

Συνολικά, το 29,5% των ερωτηθέντων ανέφερε την έλλειψη δεξιοτήτων ως την κύρια ανησυχία τους στη χρήση OSS. Το ένα τέταρτο (26%) ανέφερε τους περιορισμούς στις άδειες ανοιχτού κώδικα ως ανησυχία, ενώ το 22,7% ανέφερε την έλλειψη υποστήριξης σε πραγματικό χρόνο ως βασικό περιορισμό.

Ακόμα κι έτσι, το 27,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είχε καμία απολύτως επιφύλαξη σχετικά με τη χρήση ανοιχτού κώδικα στην επιχείρηση. Οι ερωτηθέντες σημείωσαν πολυάριθμα οφέλη από τη χρήση ανοιχτού κώδικα σε αντίθεση με το εμπορικό λογισμικό, όπως καλύτερη πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες (44,2%), χαμηλότερο κόστος (37,5%), ταχύτερες αναπτύξεις (35,1%) και αποφυγή κλειδώματος προμηθευτή (26,7%) ).

oss-survey-adoption-benefits.jpg
Εικόνα: OpenLogic by Perforce/ OSI

Εξετάζοντας τις γλώσσες προγραμματισμού, η έκθεση κατάστασης ανοιχτού κώδικα του 2022 διαπίστωσε ότι η συνεχής ανάπτυξη της Python τροφοδοτεί την υιοθέτηση εφαρμογών που σχετίζονται με το AI/ML, αν και η JavaScript παρέμεινε η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού συνολικά και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Java ήταν επίσης ακόμα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από οργανισμούς.

Η κορυφαία πρόκληση υποστήριξης στη χρήση γλωσσών προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα και χρόνους εκτέλεσης ήταν οι εγκαταστάσεις, οι αναβαθμίσεις και τα προβλήματα διαμόρφωσης, η οποία επιλέχθηκε από το 52% των ερωτηθέντων.

«Η συνεχιζόμενη επέκταση της ψηφιακής οικονομίας σε όλους τους κλάδους –σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πανδημία– έχει μετατρέψει την εύρεση εξειδικευμένων ταλέντων ανοιχτού κώδικα σε σημαντικό εμπόδιο για οργανισμούς όλων των μορφών και μεγεθών», δήλωσε ο Javier Perez. Ο επικεφαλής του OSS στο Perforce Software.

“Ακόμη και με αυτήν την αναταραχή, το μέλλον για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι αναμφίβολα λαμπρό. Οι οργανισμοί, τουλάχιστον, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του ανοιχτού κώδικα – και πολλοί συνεισφέρουν σε έργα και οργανισμούς ανοιχτού κώδικα για να διασφαλίσουν ότι ο ανοιχτός κώδικας Η ανάπτυξη είναι σταθερή, ασφαλής και βασίζεται στην κοινότητα.”

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment