ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς η υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα μπορεί να είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Εάν γράφετε λογισμικό, το πιθανότερο είναι ότι ήδη γνωρίζετε τα οφέλη του ανοιχτού κώδικα. Όμως ως επικεφαλής επιχείρησης, μπορεί να μην σας ελκύει τόσο η χρήση κώδικα που είναι ανοιχτός στο κοινό.

Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε απευθείας προϊόντα ανοιχτού κώδικα, όπως αναφέρει το Linux Foundation , “Υπολογίζεται ότι το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα (FOSS) αποτελεί το 70% έως 90% οποιουδήποτε δεδομένου τμήματος σύγχρονων λύσεων λογισμικού.” Μπορεί επίσης να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το 50% των εταιρειών του Fortune 500 χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα για κρίσιμες εργασίες.

Η σωστή υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα μπορεί να οπλίσει το τμήμα πληροφορικής μιας εταιρίας με τα εργαλεία για τη δημιουργία λογισμικού χαμηλού κόστους που είναι προσαρμοσμένο για την ίδια την επιχείρηση. Καθώς το λογισμικό γίνεται μεγαλύτερο μέρος του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρείας στην αγορά, είναι πολύτιμο να κατανοείτε τα οφέλη και να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Πέντε οφέλη του ανοιχτού κώδικα

1. Ευελιξία: Οι ανάγκες της εταιρείας σας είναι μοναδικές και η ικανότητα προσαρμογής του λογισμικού που χρησιμοποιείτε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αξία του. Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε και να τροποποιήσετε το προϊόν σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Η προσαρμογή είναι αδύνατη για τα περισσότερα προϊόντα SaaS (εκτός αν είστε κορυφαίος πελάτης).

2. Χαμηλότερο κόστος: Το προφίλ κόστους του ανοιχτού κώδικα διαφέρει από τα παραδοσιακά προϊόντα SaaS και το λογισμικό που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά. Σε σύγκριση με ένα προϊόν SaaS που φιλοξενείται στο cloud, μια λύση ανοιχτού κώδικα μπορεί να προσφέρει εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα, ειδικά όταν φιλοξενείται στην υποδομή σας. Το λογισμικό που θα αναπτυχθεί εσωτερικά θα απαιτήσει σημαντική αρχική επένδυση, επομένως η επιλογή μιας εναλλακτικής λύσης ανοιχτού κώδικα θα αξιοποιήσει την υπάρχουσα εργασία από την κοινότητα στην οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι προγραμματιστές σας.

3. Ασφάλεια: Σήμερα, τα μεγάλα προϊόντα που φιλοξενούνται στο cloud είναι στόχοι χάκερ. Όταν το Okta ή το Github σβήσει, εσείς και όλοι οι άλλοι χρήστες δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία. Δεν είναι όλα τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα ασφαλή, αλλά τα μεγαλύτερα έργα έχουν δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου. Αναζητήστε ένα ιστορικό ορθού χειρισμού των τρωτών σημείων ασφαλείας και μια κοινότητα που ασχολείται ενεργά με τον έλεγχο του κώδικα. Ένα ισχυρό μήνυμα για την ποιότητα είναι ότι αξιόλογες εταιρείες συμβάλλουν ενεργά στον κώδικα και χρησιμοποιούν το έργο στην παραγωγή.

4. Φορητότητα δεδομένων: Προσπαθήσατε ποτέ να αφαιρέσετε τα δεδομένα σας από ένα προϊόν SaaS; Συνήθως είναι μια φρικτή εμπειρία – στέλνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποιον, περιμένετε μερικές ημέρες και, στη συνέχεια, λαμβάνετε ένα αρχείο zip χωρίς εξήγηση για το τι υπάρχει μέσα. Η εμπειρία είναι διαφορετική για έργα ανοιχτού κώδικα. Η κοινότητα θα πιέζει σχεδόν πάντα για την αποθήκευση δεδομένων σε προσβάσιμη και ανοιχτή μορφή. Και όταν όταν φιλοξενείται στην υποδομή σας, τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην υποδομή σας, καθιστώντας ακόμη πιο εύκολη την αναζήτηση και την εξαγωγή.

5. Συνέχεια: Το ιδιόκτητο λογισμικό μπορεί να φτάσει στο τέλος της ζωής του. Είτε λόγω πτώχευσης εταιρείας είτε λόγω της κυκλοφορίας ενός νέου προϊόντος, το λογισμικό θα σταματήσει να λαμβάνει ενημερώσεις και θα είναι πιο ευάλωτο σε ευπάθειες ασφαλείας. Αντίθετα, τα έργα ανοιχτού κώδικα υποστηρίζονται από μια κοινότητα πολλών ατόμων και ομάδων που είναι απίθανο να σταματήσουν όλοι να συνεισφέρουν στο έργο. Ακόμα κι αν το κάνουν, θα έχετε την ελευθερία να αποκτήσετε πρόσβαση και να αλλάξετε τον πηγαίο κώδικα.

Τρία πράγματα που πρέπει να προσέξετε

1. Συχνότητα ενημερώσεων: Οι σπάνιες ενημερώσεις από μερικά άτομα μπορεί να υποδηλώνουν ένα έργο που κινδυνεύει να μην υποστηριχθεί. Εάν οι ενημερώσεις είναι πολύ συχνές, η κοινότητα ενδέχεται να μην έχει αρκετό χρόνο για να ελέγξει και να διατηρήσει σωστά την ασφάλεια και την αξιοπιστία του προϊόντος. Ένας τρόπος για να μετριαστεί αυτό είναι η παραμονή σε σταθερές εκδόσεις του προϊόντος και η αναβάθμιση μόνο όταν οι νεότερες εκδόσεις έχουν ελεγχθεί από ειδικούς.

2. Εξειδίκευση ομάδας: Η ελευθερία τροποποίησης του λογισμικού είναι αμφισβητήσιμη, εάν κανείς στην ομάδα σας δεν έχει την τεχνογνωσία να το κάνει. Όταν αποφασίζετε ποιο λογισμικό θα χρησιμοποιήσετε, βεβαιωθείτε ότι η τεχνική ομάδα σας συμμετέχει στη λήψη της απόφασης. Είναι ιδανικό όταν ένα έργο ανοιχτού κώδικα έχει μια εταιρεία που υποστηρίζει ενεργά και προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. Θα λάβετε την πλήρη υποστήριξη ιδιόκτητου λογισμικού με τα πλεονεκτήματα μιας βάσης κώδικα ανοιχτού κώδικα.

3. Ποιότητα της Κοινότητας: Δύο πράγματα έχουν σημασία εδώ: Ποιος κατασκευάζει το λογισμικό και ποιος το χρησιμοποιεί; Οι συντελεστές αναπτύσσουν το έργο. Αναζητήστε άτομα που έχουν βαθιά εξειδίκευση και μακρά ιστορία συμμετοχής στο έργο. Η αξιοσημείωτη υιοθέτηση της εταιρείας είναι ένας άλλος δείκτης ενός σπουδαίου έργου. Αυτές οι εταιρείες δεν κάνουν τις επενδύσεις σε νέο λογισμικό και συχνά χρησιμοποιούν τους πόρους τους για να συνεισφέρουν στο έργο.

Ανοιχτός κώδικας: Το μέλλον του λογισμικού

Για τις μελλοντικές σας τεχνολογικές αποφάσεις, εξετάστε τις επιλογές ανοιχτού κώδικα. Η αγορά ανοιχτού κώδικα ήταν 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια. Με την ευκολία της συνεργασίας μεταξύ προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο, νέα εκπληκτικά έργα θα αναδυθούν ως εναλλακτικές λύσεις στο υπάρχον ιδιόκτητο λογισμικό. Θα μπορούσαν να αποδειχθούν μια εναλλακτική λύση χαμηλότερου κόστους που μπορεί να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο τοπίο του κλάδου σας και στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Πηγή άρθρου: https://www.forbes.com

Leave a Comment