ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), στις 1-3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνει την 1η  Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), στις 1-3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη  του Δήμου Αθηναίων.

Σκοπός της Έκθεσης είναι να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ.

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ,  (και ως μέλος του Μητρώου Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) ) θα συμμετέχει στην έκθεση παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα υιοθέτησης ανοιχτών τεχνολογιών και λογισμικού στην κοινωνική οικονομία.

Οι Ανοιχτές Τεχνολογίες (λογισμικό, υλικό, περιεχόμενο) αποτελούν μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή αναπτυξιακής, και κοινωνικής δραστηριότητας, με ισχυρά χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και προστιθέμενης αξίας για την παγκόσμια οικονομία. Συνεισφέρουν σημαντικά στην μείωση του κόστους λειτουργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και στην τόνωση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας έντασης γνώσης και την ενθάρρυνση της δημιουργίας νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Η παραγωγή με ανοιχτές τεχνολογίες αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και δεν επεκτείνεται μόνο στη γνώση ή στα άυλα πεδία, αλλά και στην παραγωγή του υλικού (όπως γεωργικά μηχανήματα, Open Source Ecology, FabLabs και makerspaces), διαμονής (η δημιουργία δικτύων CouchSurfing), τον ανοιχτό σχεδιασμό (με παραδείγματα όπως το DIY Toolkit) Οι περιπτώσεις αυτές, μεταξύ πολλών άλλων, είναι συνεργατικά μοντέλα βασισμένων σε ανοιχτές τεχνολογίες. Σε όλο τον κόσμο, και ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα της ανάπτυξης αυτού του μοντέλου (http://directori.p2pvalue.eu/ ), δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες δημιουργίας κεφαλαίου και των καινοτόμων ικανοτήτων, καθώς και μεγάλες δυνατότητες για την εδραίωση ενός ισχυρού παραγωγικού τομέα. Το 2014, μια μελέτη (https://www.nesta.org.uk/sites/default/files/dsireport.pdf  ) που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε διάφορες καινοτόμες εμπειρίες σε αυτόν τον τομέα, όπως το guifi.net (ένα κοινοτικό δίκτυο ασύρματη σύνδεση στο Internet), το έξυπνο κιτ πολίτη  το Smart Citizen; (μια συσκευή για τους πολίτες να μοιράζονται και να ελέγχουν δεδομένα) ή το Goteo.org ( πλατφόρμα μικροχρηματοδότησης).

Φυσικά, υπάρχει μια τεράστια λίστα εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού, που μπορούν να χρησιμοποιηθουν ελεύθερα από τους φορείς της ΚΑΛΟ  για όλες τις ανάγκες τους , χωρίς κανένα κόστος άδειας χρήσης. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών -ΕΕΛΛΑΚ μέσω του  https://mathe.ellak.gr/ παρουσιάζει μια πληθώρα εφαρμογών λογισμικού ανοιχτού κώδικα για όλες τις ανάγκες των επιχειρήσεων αλλά των απλών χρηστών.

Οι Ανοιχτές τεχνολογίες ευνοούν τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και την ελευθερία των πολιτών, των φορολογουμένων και των χρηστών μιας και έχουν το πλεονέκτημα της:

Κοινής χρήσης πόρων: Οι ανοιχτές τεχνολογίες δημιουργούν συλλογικά προϊόντα και μοντέλα που προσαρμόζονται και αναπαράγονται ελεύθερα χωρίς κόστος

Της προστιθέμενης αξίας: τα έργα ανοικτών τεχνολογιών είναι έργα που παραμένουν στην κοινότητα και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν


Στην έκθεση  θα συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Σύμφωνα με την χαρτογράφηση, που πραγματοποίησε για πρώτη φορά η νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο του Υπουργείου Εργασίας, στην Ελλάδα τα εγχειρήματα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιούνται συνολικά σε 13 τομείς, μεταξύ των οποίων, η εστίαση, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ενημέρωση, η υγεία, ο αγροδιατροφικός τομέας, η μεταποίηση, το περιβάλλον κ.ά.

Στην τριήμερη έκθεση θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, workshops των φορέων της ΚΑΛΟ για την καλύτερη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη του πεδίου. Για παράδειγμα, θα γίνουν εργαστήρια για το πώς οικοδομείς μία συνεργατική ομάδα ή πώς αποκτούν εξαγωγικό χαρακτήρα τα προϊόντα και υπηρεσίες των κοινωνικών εγχειρημάτων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και ενημερώσεις από το Υπουργείο Εργασίας για τις δράσεις υποστήριξης των φορέων της κοινωνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί η πρώτη Ετήσια Έκθεση για την ΚΑΛΟ της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ, η οποία καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση του Τομέα με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο ΚΑΛΟ και παράλληλα παρουσιάζει το όραμα του Υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ και το σχέδιο δράσης για την επίτευξη του.

Η έκθεση δίνει επίσης την ευκαιρία στον επιχειρηματικό κόσμο να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κοινωνική Οικονομία και οι φορείς της να αποτελέσουν αντικείμενο, αλλά και εργαλείο υλοποίησης δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.


Πληροφορίες

ΚΑΛΟ – ATHENS EXPO ’17
1η Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
1-3 Νοεμβρίου | Ώρες έκθεσης: 11:00 – 23:00 Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Πειραιώς 100, Γκάζι
FB event

Leave a Comment