ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως οι εταιρίες ανοιχτού κώδικα έμαθαν να λατρεύουν το cloud

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλά χρήματα για τη διανομή ανοιχτού λογισμικού. Πέρασαν χρόνια για να γίνει κατανοητό ότι ο ελεύθερος/ανοιχτός κώδικας σημαίνει “free as in speech, not as in beer.” Άλλοι ανησυχούσαν ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη εταιρία ανοιχτού κώδικα δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκτός από την Red Hat. Και ενώ τα επιχειρηματικά μοντέλα ανοιχτού κώδικα πολεμήθηκαν ως μη βιώσιμα, ο ανοιχτός κώδικας συνέχισε να γίνεται μεγαλύτερος και πιο κερδοφόρος. 

Με ποιον τρόπο? Μέσα από το ίδιο πράγμα που πιστεύαμε ότι θα σκότωνε ανοιχτό κώδικα: Το cloud.

Το Cloud εμφανίζεται σε όλες τις σημαντικές ειδήσεις ανοιχτού κώδικα της προηγούμενης εβδομάδας. Για παράδειγμα, η Confluent, ο κύριος εταιρικός χορηγός του Apache Kafka, υπέβαλε αίτηση για μπει στο χρηματιστήριο . Η εταιρεία υπερδιπλασίασε τον αριθμό των πελατών της (σε 2.500) κατά το παρελθόν έτος, δημιουργώντας έσοδα πάνω από 236 εκατομμύρια δολάρια. Αποκαλύπτοντας ότι αυτά τα έσοδα έχουν αυξηθεί παράλληλα με την υιοθέτηση cloud: Περισσότερα από τα μισά έσοδα της Confluent προέρχονται τώρα από την προσφορά cloud μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του Confluent Cloud. 

Εν τω μεταξύ, η MongoDB, η εταιρεία πίσω από την επώνυμη πλατφόρμα δεδομένων, ανακοίνωσε κέρδη. Αν και η εταιρεία έχει πια αλλάξει την άδεια ανοιχτού κώδικα που είχε, η MongoDB δημιούργησε έσοδα άνω των 181 εκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο τρίμηνο, αυξάνοντας το ρυθμό εκτέλεσης 723 εκατομμυρίων δολαρίων. Ίσως το πιο σημαντικό, το 51% αυτών των εσόδων προήλθε από την Atlas, την προσφορά cloud-as-a-service cloud, μόλις πέντε χρόνια μετά την εισαγωγή της Atlas. 

Με την Confluent και την MongoDB να γίνονται public, η Cloudera επέλεξε να κινηθεί προς την άλλη κατεύθυνση. Σε μια συμφωνία 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) και KKR απέκτησαν την Cloudera . Τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδα της Cloudera ξεπέρασαν τα 778 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυση κερδών.

Υπάρχει ένα θέμα εδώ, σε περίπτωση που το χάσατε: το open source και το cloud πάνε καλά. Στην πραγματικότητα, θα πήγαινα ένα βήμα παραπέρα. Όπως έχω γράψει , το cloud “επέτρεψε την έκρηξη καινοτομίας στον ανοιχτό κώδικα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας”. Αυτό είναι απίστευτα ενδιαφέρον, επειδή το cloud έπρεπε να παραλύσει τον ανοιχτό κώδικα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον συγκρούσεις μεταξύ cloud και open source – τουλάχιστον, όχι σε εταιρικό επίπεδο. Αλλά αυτές μειώνονται σε συνεννόηση με εταιρείες ανοιχτού κώδικα που καταλαβαίνουν πώς να λειτουργούν αυτόν τον κώδικα με υπηρεσίες cloud. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό η κατανόηση συμβαίνει σε συνεργασία με τα ίδια τα clouds που κάποτε φαινόταν τόσο απειλητικά. 

Αυτός ο σκεπτικισμός παραμένει σε ορισμένα σημεία, αλλά η επιτυχία της MongoDB δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση: “Βλέπουμε αυξανόμενες ευκαιρίες να επεκτείνουμε τρόπους συνεργασίας με παρόχους cloud μέσω τόσο τεχνικών ενοποιήσεων όσο και πρωτοβουλιών μετάβασης στην αγορά για να επιτρέψουμε περισσότεροι πελάτες σε όλο τον κόσμο για να αντλήσουν τα οφέλη από τη χρήση του MongoDB.” 

Η Confluent, από την πλευρά της, στο S-1 σημείωσε, “Προς το παρόν προσφέρουμε το Confluent Cloud στα δημόσια clouds … [που] είναι επίσης μερικοί από τους πρωταρχικούς πραγματικούς και πιθανούς ανταγωνιστές μας.” Ωστόσο, η εταιρεία πρότεινε επίσης ότι οι συνεργασίες με τους προμηθευτές cloud είναι «κεντρικές για τη στρατηγική πωλήσεων και μάρκετινγκ. Πιστεύουμε ότι μέσω αυτών των συνεργασιών θα επεκτείνουμε σημαντικά την εμβέλεια της τεχνολογίας μας».    

Εν ολίγοις, φαίνεται ότι αφήνουμε την αμήχανη εφηβική φάση της αλληλεπίδρασης του cloud με το ανοιχτό κώδικα. Οι εταιρείες ανοιχτού κώδικα καταλαβαίνουν ότι οι υπηρεσίες cloud αποτελούν τον ταχύτερο δρόμο τους για σοβαρή δημιουργία εσόδων και η δημιουργία αυτών των υπηρεσιών είναι καλύτερη σε συνεργασία με τους προμηθευτές cloud.

H κορυφαία ανησυχία ήταν πάντα “Πώς πείθουμε κάποιον να πληρώνει για λογισμικό που μπορεί να κατεβάσει δωρεάν;” Ενεργοποιώντας ελεύθερο λογισμικό στο cloud, οι εταιρείες ανοιχτού κώδικα βρίσκουν ευκολότερο να πείσουν τους πελάτες να πληρώσουν. 

Ένα κλειδί για τη βιωσιμότητα ανοιχτού κώδικα, με άλλα λόγια, μπορεί να είναι περισσότερο cloud.

Πηγή άρθρου: https://www.techrepublic.com/

Leave a Comment