ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο Ανοιχτός Κώδικας κυριαρχεί στις επιχειρήσεις: Μια έρευνα του Open UK

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Open UK ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση της έρευνάς του για υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το 97% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν κάποια μορφή λογισμικού ανοιχτού κώδικα, λειτουργικών συστημάτων και γλωσσών προγραμματισμού. 

Η έκθεση  ερεύνησε 273 επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρηματοδοτήθηκε από το GitHub – τον ιστότοπο κοινής χρήσης κώδικα που ανήκει πλέον στη Microsoft (η ίδια κάποτε αντίπαλος αλλά τώρα οπαδός του ανοιχτού κώδικα). 

Η πρώτη φάση της έκθεσης διαπίστωσε ότι ο ανοιχτός κώδικας συνεισέφερε 43 δισεκατομμύρια λίρες (60,22 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αξία στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου με περίπου 126.000 τοπικούς προγραμματιστές να βοηθούν στη δημιουργία, ανάπτυξη και συντήρηση έργων ανοιχτού κώδικα. 

Η εταιρεία σχεδίασης chip, η Arm εξήγησε πώς ωφέλησε την εταιρεία το λογισμικό ανοιχτού κώδικα βασισμένου σε πρότυπα.    Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ύπαρξης de facto και εγκεκριμένων προτύπων λογισμικού που είναι ανοιχτά, είναι ότι αφαιρούν την περιττή διαφοροποίηση, επιτρέποντας στις εταιρείες να επενδύσουν το χρόνο, την προσπάθεια και τα χρήματά τους όπου πραγματικά έχει σημασία”, δήλωσε ο Andrew Wafaa, senior director στην Arm.

Ενώ οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα εύρεσης πόρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας έως το 2020 και το 2021, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 64% των επιχειρήσεων μεγάλωσε κατά την διάρκειά αυτής της περιόδου, με προσλήψεις που σχετίζονται με λογισμικό ανοιχτού κώδικα τους τελευταίους 12 μήνες. 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 89% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα εσωτερικά, ενώ το 65% συμβάλλει σε έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Οι συνεισφορές στα έργα διέφεραν σημαντικά μεταξύ των τομέων. Στον τομέα της τεχνολογίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των επικοινωνιών, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμβάλλουν σε έργα ανοιχτού κώδικα, ενώ το 53% συνέβη στον τομέα της μη τεχνολογίας. 

Η εξοικονόμηση κόστους ήταν ο κύριος μοχλός για υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα, αλλά άλλοι σημαντικοί λόγοι περιελάμβαναν συνεργασία, ανάπτυξη δεξιοτήτων, ποιότητα του κώδικα, οικοδόμηση κοινότητας και ασφάλεια. 

Ο τομέας της εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Το πρωταρχικό όφελος στην εκπαίδευση δεν είναι η εξοικονόμηση κόστους, αλλά είναι κυρίως η ανάπτυξη δεξιοτήτων (77%), ακολουθούμενο από την συνεργασία (73%) και την μάθηση μέσω της συνεργασίας.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 93% των οργανισμών στον τραπεζικό τομέα, την ασφάλιση και τη χρηματοδότηση χρησιμοποιούν λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, το 89% χρησιμοποιεί γλώσσες λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι πιο δημοφιλείς γλώσσες, από C έως JavaScript και Python, είναι ανοιχτού κώδικα. 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment