ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η άνοδος του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στο παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι ψηφιακές πληρωμές, η τηλεϊατρική ή και τα εργαλεία απομακρυσμένης εργασίας.

Βλέπουμε επίσης σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης του λογισμικού. Ειδικότερα, η συνεχιζόμενη άνοδος του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) είναι μια τάση που μας λέει πολλά για την εξελισσόμενη δομή των τεχνολογικών εταιρειών και την παγκόσμια ευκαιρία της ευρωπαϊκής αγοράς.  

Το τοπίο για τον ανοιχτό κώδικα

Οι πρόσφατες εξελίξεις έκαναν ακόμα πιο φανερή την έκταση με την οποία το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, αυξάνεται στην Ευρώπη. Πρόσφατα είδαμε την Ευρωπαϊκή εταιρεία Rasa, την πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για AI conversation, να φτάνει σε ένα νέο σημαντικό ορόσημο. Τον περασμένο μήνα το Ίδρυμα Eclipse, ένας από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς OSS στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι γίνεται ευρωπαϊκός και μετακινείται από τον Καναδά στο Βέλγιο.

Αυτές οι εξελίξεις, συνοδεύονται και από δεδομένα που δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη κοινότητα συντελεστών ανοιχτού κώδικα από τις ΗΠΑ με περισσότερους από 3 εκατομμύρια προγραμματιστές. Ακόμη, υπάρχουν τώρα περίπου δώδεκα εταιρείες OSS – unicorn-scale , που έχουν αναδυθεί από την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων πρωτοπόρων όπως η MySQL, το Gitlab, η Canonical, η SUSE, η JetBrains, η ForgeRock και η Elastic. Στα χνάρια τους, ακολουθεί τώρα μια δεύτερη γενιά: ηγέτες κατηγοριών σε αναδυόμενους τομείς από συνομιλία AI (Rasa), μέχρι ασφάλεια για προγραμματιστές (Snyk ), headless CMS (Strapi), παρακολούθηση υποδομών ( Netdata), βάσεις δεδομένων υψηλής απόδοσης ( Clickhouse ή Redis ), δικτύωση (Containous ), αξιοπιστία συστημάτων ( ChaosIQ ), διαχείριση Kubernetes ( Weaveworks ) ή αυτοματοποίηση αποφάσεων ( Camunda ).

Το επιχειρηματικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα, είναι εδώ για να μείνει

Το επιχειρηματικό μοντέλο ανοιχτού κώδικα, έχει ξεπεράσει πια τους κριτικούς που υποστήριξαν ότι είναι περισσότερο ιδεαλιστικό παρά εμπορικό και δεν θα ήταν κερδοφόρο σε κλίμακα. Όλο και περισσότερο, οι μεγάλες εταιρείες επιλέγουν τον ανοιχτό κώδικα, με τους προγραμματιστές να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων αγοράς και τις επιχειρήσεις που αναζητούν περισσότερο έλεγχο και προσαρμογή στα προϊόντα που χρησιμοποιούν.

Αυτό το γεγονός ευνόησε τις εταιρείες στην Ευρώπη, με το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα να παίζει στα δυνατά σημεία μιας κατακερματισμένης αγοράς και να κάνει τις αδυναμίες του λιγότερο σχετικές. Όταν μια μικρή ομάδα μπορεί να κερδίσει παγκόσμια απήχηση σε πρώιμο στάδιο, αξιοποιώντας τις κοινότητες προγραμματιστών OSS για να αναπτυχθούν χωρίς την ανάγκη ενός μεγάλου τμήματος πωλήσεων, το βάθος της τοπικής δεξαμενής ταλέντων της έχει λιγότερη σημασία. Ο αγωνιστικός χώρος αρχίζει να ισοπεδώνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιριών και της Silicon Valley. Η υιοθέτηση του OSS από την κοινότητα μειώνει το κόστος δημιουργίας εταιρειών μειώνοντας την ανάγκη για ακριβές ομάδες και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε απομακρυσμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Εάν η δομή της αγοράς τεχνολογίας στην Ευρώπη βοηθά να εξηγηθεί γιατί το μοντέλο ανοιχτού κώδικα έχει κερδίσει μέχρι τώρα, ο αντίκτυπος του Covid-19 δείχνει πώς μπορεί να επιταχυνθεί περαιτέρω. Ένας λόγος είναι η κοινότητα: ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας της σημαίνει ότι οι εταιρείες OSS δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε ένα περιβάλλον όπου τόσο ο πωλητής όσο και οι πελάτες του πρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως. Η ανάπτυξη και η προώθηση προϊόντων πραγματοποιούνταν ήδη σε εικονική βάση και μπορούν να συνεχίσουν να ευδοκιμούν χωρίς διακοπή.

Ο παράγοντας κόστους είναι επίσης σημαντικός. Οι προμηθευτές OSS έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να βρουν το δρόμο τους σε οργανισμούς με οργανικό τρόπο μέσω υιοθέτησης από μεμονωμένους χρήστες και ομάδες. Μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερη αξία σε πολλές περιπτώσεις σε επιχειρήσεις που συχνά θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα στο λογισμικό τους. Αυτοί οι πελάτες θέλουν επίσης μεγαλύτερο έλεγχο σε ό, τι αναπτύσσεται στο περιβάλλον παραγωγής τους. Οι εγγενώς προσαρμόσιμες λύσεις OSS παρέχουν την ευελιξία και τον έλεγχο που χρειάζεται σε ένα πιο απαιτητικό περιβάλλον για ασφάλεια και διαχείριση δικτύου.

Το Λογισμικό Ανοιχτού κώδικα ήταν ήδη σε άνθηση στην Ευρώπη και ο τομέας πρόκειται να ευδοκιμήσει ακόμη περισσότερο. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρησιακών πελατών λογισμικού διασταυρώνονται στενά με αυτό που οι εταιρείες Ανοιχτού Κώδικα είναι σε θέση να παρέχουν καλύτερα: οικονομικά αποδοτικές, ευέλικτες λύσεις που βάζουν τους προγραμματιστές στο προσκήνιο. Τώρα ο Ανοιχτός Κώδικας τείνει να γίνει μια κυρίαρχη προσέγγιση προϊόντων και ένα κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο και ο καθοριστικός καταλύτης για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή άρθρου: https://www.linkedin.com/pulse/rise-open-source-software-europe-andrei-brasoveanu/

Leave a Comment