ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η OSPO Alliance ανακοίνωσε την δημοσίευση του Open Source Good Governance Handbook

Η OSPO Alliance ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη δημοσίευση της πρώτης έκδοσης του Open Source Good Governance Handbook. Το εγχειρίδιο που αναπτύχθηκε από κοινού στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας OW2 Open Source Good Governance, εισάγει μια μεθοδολογία για την εφαρμογή επαγγελματικής διαχείρισης λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε έναν οργανισμό. Αντιμετωπίζει την ανάγκη χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα σωστά και δίκαια, προστατεύοντας τους οργανισμούς από τεχνικές και νομικές απειλές μεγιστοποιώντας για αυτούς τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα.

Αυτή η μεθοδολογία υπερβαίνει τη συμμόρφωση και την ευθύνη. Πρόκειται για την οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης στις κοινότητες των τελικών χρηστών (και των προγραμματιστών ανοιχτού λογισμικού) και των system integrators και την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών σχέσεων εντός του οικοσυστήματος FOSS.

Το εγχειρίδιο καλής διακυβέρνησης παρέχει μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία που βασίζεται σε μερικές βασικές έννοιες. Από μια γενική προοπτική, η προσέγγιση δομείται σε πέντε Στόχους (Χρήση, Εμπιστοσύνη, Πολιτισμός, Δέσμευση και Στρατηγική), και ο καθένας από αυτούς υποστηρίζεται από πέντε Δραστηριότητες που περιγράφονται στο εγχειρίδιο.

Στο στάδιο της εκτέλεσης, η μεθοδολογία απαιτεί την προσαρμογή των Δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε οργανισμού μεταφέροντάς τες σε Customized Activity Scorecards , οι οποίες, συνολικά, αποτελούν έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός Γραφείου Ανοικτού Κώδικα (OSPO) και ενός συστήματος διαχείρισης για την παρακολούθηση της προόδου.

Το OSS Good Governance Handbook είναι η πρώτη σημαντική έκδοση της OSPO Alliance που βοηθά τις εταιρείες και τους δημόσιους οργανισμούς να εφαρμόσουν ένα Γραφείο Ανοικτού Κώδικα (OSPO). Η OSPO Alliance παρέχει έναν οργανωτικά ουδέτερο χώρο για τους συνεισφέροντες να ανταλλάσσουν πόρους, εμπειρία και δεξιότητες. Οι υποστηρικτές μπορούν να επιλέξουν να συνεισφέρουν με διάφορους τρόπους: στον νέο ιστότοπο OSPO.Zone, να συνεισφέρουν άμεσα στα επόμενα βήματα της μεθοδολογίας της Πρωτοβουλίας καλής διακυβέρνησης και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους (τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες!) ως μελέτες περιπτώσεων ή με πιο ανεπίσημες σύντομες συνεντεύξεις . 

Διαβάστε το Open Source Good Governance Handbook εδώ

Δείτε περισσότερα για την OSPO Alliance εδώ

Πηγή άρθρου: https://newsroom.eclipse.org

Leave a Comment