ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

H σημασία των OSPO (γραφείων ανοιχτού κώδικα) για έναν οργανισμό

Χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας λογισμικό ανοιχτού κώδικα ή αρχίζει να συνεισφέρει σε έργα ανοιχτού κώδικα; Αν ναι, ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε ένα OSPO: ένα γραφείο προγράμματος ανοιχτού κώδικα.

Σε μια νέα έρευνα του Linux Foundation, το A Deep Dive into Open Source Program Offices , που δημοσιεύτηκε σε συνεργασία με την Ομάδα TODO, με συγγραφέα τον Dr. Ibrahim Haddad, Ph.D, παρουσιάζει τις πολλές μορφές OSPO, τα μοντέλα ωριμότητάς τους, τις ευθύνες και τις ευθύνες τους και Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην υιοθέτηση των επιχειρήσεων ανοιχτού κώδικα, καθώς και οι απαιτήσεις στελέχωσης συζητούνται λεπτομερώς. 

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες επιτάχυναν την υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα και αυξήθηκε η συμμετοχή στη συμβολή σε υπάρχοντα έργα και στη δημιουργία νέων έργων. Το λογισμικό είναι εκεί όπου βρίσκεται μεγάλη αξία και η συντριπτική πλειονότητα του λογισμικού που αναπτύσσεται είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που παρέχει πρόσβαση σε εξωτερική Ε&Α αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν ο οργανισμός σας βασίζεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για προϊόντα ή υπηρεσίες και δεν έχει ακόμη ένα επίσημο OSPO για να διαχειριστεί όλες τις πτυχές της εργασίας με ανοιχτό κώδικα, θεωρήστε αυτήν την αναφορά ως πρόσκληση για να δημιουργήσετε το OPSO σας και να προωθήσετε την ηγεσία στον ανοιχτό κώδικα τομείς που είναι κρίσιμοι για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.”

Dr. Ibrahim Haddad, Ph.D., Executive Director, LF AI & Data Foundation

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικά μαθήματα της έρευνας:

  • Ένα OSPO μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να παρακολουθήσετε τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα από την εταιρεία σας και να σας βοηθήσει κατά την αλληλεπίδραση με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως γραφείο για πληροφορίες σχετικά με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και τη χρήση του σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.
  • Το OSPO σας είναι το κεντρικό νευρικό σύστημα για τη στρατηγική ανοιχτού κώδικα ενός οργανισμού και παρέχει διακυβέρνηση, επίβλεψη και υποστήριξη για όλα τα πράγματα που σχετίζονται με τον ανοιχτό κώδικα.
  • Τα OSPO δημιουργούν και διατηρούν ένα απόθεμα των περιουσιακών στοιχείων του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) και παρακολουθούν και διαχειρίζονται τυχόν σχετικούς κινδύνους. Το OSPO καθοδηγεί επίσης τον τρόπο καλύτερης χρήσης του λογισμικού ανοιχτού κώδικα εντός του οργανισμού και μπορεί να βοηθήσει στο συντονισμό των εξωτερικών συνεισφορών σε έργα ανοιχτού κώδικα.
  • Για να είναι αποτελεσματικό, το OSPO πρέπει να έχει βαθιά κατανόηση της επιχείρησης και των τεχνικών πτυχών του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Πρέπει επίσης να συνεργαστεί με όλα τα επίπεδα του οργανισμού, από στελέχη μέχρι μηχανικούς.

Ένα OSPO έχει σχεδιαστεί για να:

Γίνει το κέντρο ικανοτήτων για τις λειτουργίες και τη δομή ανοιχτού κώδικα ενός οργανισμού, Τοποθετεί μια στρατηγική και ένα σύνολο πολιτικών πάνω από τις προσπάθειες ανοιχτού κώδικα ενός οργανισμού. Αυτή η στρατηγική μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία πολιτικών για χρήση κώδικα, διανομή, επιλογή, έλεγχο , κατάρτιση των προγραμματιστών, τη διασφάλιση της νομικής συμμόρφωσης και την προώθηση και την οικοδόμηση της δέσμευσης της κοινότητας προς στρατηγικό όφελος του οργανισμού.

Το OSPO ενός οργανισμού μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές, αλλά συνήθως είναι μια κεντρική ομάδα που αναφέρεται στο εκτελεστικό επίπεδο της εταιρείας. Το μέγεθος της ομάδας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και τις ανάγκες του οργανισμού, και ο τρόπος με τον οποίο θα υιοθετηθεί επίσης θα περάσει από διαφορετικά στάδια ωριμότητας.

Κατά την εκκίνηση, ένα OSPO μπορεί να είναι απλώς ένα άτομο ή μια πολύ μικρή ομάδα. Καθώς αυξάνεται η χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα από τον οργανισμό, το OSPO μπορεί να επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερα άτομα με διαφορετικές ειδικότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν ξεχωριστές ομάδες για συμμόρφωση, νομική και κοινοτική δέσμευση.

Διαβάστε την έρευνα του Linux Foundation, A Deep Dive into Open Source Program Offices εδώ

Πηγή άρθρου: https://www.linux.com/

Leave a Comment