Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των σημερινών εφαρμογών κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα (OSS), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη σημασία του
Σύμφωνα με την έκθεση Octoverse 2022 του GitHub σχετικά με την κατάσταση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα, το 90% των εταιρειών του Fortune 100 χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό σε κάποιο βαθμό, σε σύγκριση με τα ευρήματα της πρώτης έκθεσης της εταιρείας το 2012, όπου οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν μόνο OSS για τη λειτουργία των διακομιστών τους.
Μόνο φέτος υπήρξαν 413 εκατομμύρια συνεισφορές OSS στο GitHub από τους 94 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας, σημείωσε η εταιρεία.
Λογισμικό ανοιχτού κώδικα το 2022
Η έκθεση πρόσθεσε ότι τα έργα OSS που υποστηρίζονται εμπορικά εξελίσσονται γρηγορότερα, υποδεικνύοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών του Fortune 100 έχουν τώρα ένα γραφείο προγράμματος ανοιχτού κώδικα (OSPO) για να συντονίζουν τις στρατηγικές OSS τους.
Τα έργα που υποστηρίζονται από εμπορικούς σκοπούς έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των πρωτοεμφανιζόμενων συνεργατών, γεγονός που αποτελεί περίπου το ήμισυ της δουλειάς τους.
Ωστόσο, δεν είναι όλα καλά νέα, όπως αναφέρει η Σύνοψη Ανοιχτού Κώδικα Ασφάλειας και Ανάλυσης Κινδύνων (OSSRA) για το 2022 διαπιστώθηκε ότι παρά τη σταθερή μείωση των τρωτών σημείων κατά 3% από έτος σε έτος, περισσότερο από το 80% κώδικα που αναλύθηκε εξακολουθούσε να έχει τουλάχιστον μία ευπάθεια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν μια πιο ελπιδοφόρα πτώση των ευπαθειών υψηλού κινδύνου, παρουσιάζοντας πτώση 11%.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη συντήρησης, με το 88% του κώδικα που ερευνήθηκε να μην δείχνει σημάδια ενημέρωσης τους τελευταίους 24 μήνες.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Developer Relations του GitHub, Martin Woodward, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι το θεμέλιο του 99% του παγκόσμιου λογισμικού, «Υπάρχει μια σειρά από πλεονεκτήματα στον ανοιχτό κώδικα, από την παροχή ενός περιβάλλοντος για γρήγορη και ευέλικτη εργασία, έως την ενεργοποίηση της συνεργασίας από προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο.”
Πηγή άρθρου: https://www.techradar.com/