ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Octoverse 2022: Πώς αλλάζει ο ανοιχτός κώδικας τον κόσμο και επηρεάζει τις επιχειρήσεις;

Πριν από 10 χρόνια, το Github δημοσίευσε την πρώτη αναφορά Octoverse για να τιμήσει τους προγραμματιστές στο GitHub και να εξερευνήσει την κατάσταση του ανοιχτού κώδικα.

Ήταν ένας ριζικά διαφορετικός κόσμος. Το 2012, υπήρχαν 2,8 εκατομμύρια προγραμματιστές στο GitHub και οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν κυρίως ανοιχτό κώδικα για να τρεχουν τους web server τους . Μεγάλα έργα ανοιχτού κώδικα, όπως το Docker και το Kubernetes, δεν υπήρχαν καν στον δημόσιο χώρο.

Σήμερα, περισσότεροι από 94 εκατομμύρια προγραμματιστές βρίσκονται στο GitHub και ο ανοιχτός κώδικας —που αποτελεί πλέον το θεμέλιο του 90% του παγκόσμιου λογισμικού— έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότερες επιχειρήσεις (και προγραμματιστές) δημιουργούν εφαρμογές.

Αυτά είναι μερικά βασικά ευρήματα από την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Octoverse 2022 (την οποία μπορείτε να δείτε μόνοι σας εδώ ). Αλλά φέτος, υπήρχε μια διαφορετική κατευθυντήρια ερώτηση να απαντηθεί: Πώς αλλάζει ο ανοιχτός κώδικας τον κόσμο και επηρεάζει τις επιχειρήσεις;

  1. Η υποδομή καθώς ανοίγει ο κώδικας. Το 2022, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γλώσσα στο GitHub ήταν η Hashicorp Configuration Language (HCL) και υπήρξαν επιπλέον κέρδη στις κοινότητες Shell and Go. Αυτό υποδηλώνει ότι η υποδομή ως κώδικας (IaC) επιταχύνεται με περισσότερες κοινότητες ανοιχτού κώδικα —και, κατά ένα βαθμό, εταιρείες— υιοθετούν την πρακτική για την αυτοματοποίηση των αναπτύξεων.
  2. Οι μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας δημιουργούν μεγάλες κοινότητες ανοιχτού κώδικα. Μακριά από το παρελθόν, όταν οι εταιρείες κοιτούσαν τον ανοιχτό κώδικα με καχυποψία, οι επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα και χτίζουν μεγάλες κοινότητες γύρω από τις δικές τους τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα. Το 2022, μερικά από τα μεγαλύτερα έργα ανοιχτού κώδικα στο GitHub υποστηρίχθηκαν εμπορικά. Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα, περισσότερα ταλέντα και περισσότερος κώδικας ανοιχτά, κάτι που αποτελεί καθαρό κέρδος για την κοινότητα.
  3. Οι πρώτοι συνεισφέροντες ανοιχτού κώδικα ξεκινούν με έργα που υποστηρίζονται εμπορικά. Αφού αναλύσαμε τους αριθμούς, διαπιστώσαμε ότι το 50% των συνεισφερόντων για πρώτη φορά εργάζονται σε έργα ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζονται εμπορικά. Δεν είναι ούτε μέλη του οργανισμού (δηλαδή άνθρωποι που εργάζονται για την εταιρεία πίσω από το έργο). Αυτό είναι λιγότερο περίεργο όταν σκέφτεστε μερικά από τα εν λόγω έργα—όπως το Next.JS, το React και το VS Code. Αυτό δείχνει ότι αυτά τα μεγάλα έργα φέρνουν περισσότερους ανθρώπους στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα.

Μόνο το 2022, οι προγραμματιστές ξεκίνησαν 52 εκατομμύρια νέα έργα ανοιχτού κώδικα στο GitHub — και οι προγραμματιστές σε όλο το GitHub έκαναν περισσότερες από 413 εκατομμύρια συνεισφορές σε έργα ανοιχτού κώδικα. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και συνεργασίας είναι αξιοσημείωτος και αποτελεί απόδειξη της δύναμης που έχει το λογισμικό στη διαμόρφωση της ζωής μας.

Στυλιζαρισμένο κείμενο που λέει, "Πάνω από 413 εκατομμύρια συνεισφορές στον ανοιχτό κώδικα το 2022."
Ένα γράφημα που δείχνει ότι έγιναν 413 εκατομμύρια συνεισφορές σε έργα ανοιχτού κώδικα στο GitHub το 2022.

Την τελευταία δεκαετία, ο ανοιχτός κώδικας έχει γίνει βασικός μοχλός ανάπτυξης για τα πάντα, από τις επιχειρήσεις έως τους προγραμματιστές παιχνιδιών μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη και τη NASA .

Οι οργανισμοί σήμερα βασίζονται όλο και περισσότερο σε έναν περίπλοκο ιστό τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για να δημιουργήσουν γρήγορα προϊόντα και πλατφόρμες. Η ικανότητα οποιασδήποτε εταιρείας ή ομάδας να παράγει την ποσότητα λογισμικού που απαιτείται για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία είναι συντριπτική. Παράδειγμα: σήμερα, ένα σύγχρονο πολυτελές αυτοκίνητο έχει περισσότερες γραμμές κώδικα από ένα μαχητικό αεροσκάφος .

Αυτός είναι, εν μέρει, ο λόγος που περισσότερες εταιρείες δημιουργούν και συνεισφέρουν σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με τον υπολογισμό μας, περισσότερες από το 30% των εταιρειών του Fortune 100 διαθέτουν πλέον γραφεία προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα (OSPO) για τον συντονισμό στρατηγικών σε ανοιχτό κώδικα. Και συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα έργα ανοιχτού κώδικα ανά αριθμό συνεργατών υποστηρίζονται σχεδόν όλα εμπορικά.

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ

Πηγή άρθρου: https://github.blog

Leave a Comment