ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

AI Act: η διαφάνεια δεν αποτελεί απειλή για τα επιχειρηματικά μυστικά

Καθώς πλησιάζουμε στις τελικές αποφάσεις σχετικά με τον νόμο AI, εξακολουθούν να υπάρχουν κραυγές δυσαρέσκειας μεταξύ των κρατών μελών. Παραδόξως, ένα από τα πιο προεξέχοντα σημεία είναι η δυσαρέσκεια της γαλλικής κυβέρνησης με τμήματα των διατάξεων για τη διαφάνεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο τελικό συμβιβαστικό κείμενο. Σύμφωνα με τη Le Monde, η γαλλική κυβέρνηση παραμένει απρόθυμη να εισαγάγει υποχρεώσεις διαφάνειας για τα μοντέλα GPAI, σημειώνοντας ότι η «αρκετά λεπτομερής σύνοψη» των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων παραβιάζει τα επιχειρηματικά μυστικά των προγραμματιστών μοντέλων (όπως η γαλλική start-upMistral). Αντί για την τρέχουσα προσέγγιση, η οποία απαιτεί η περίληψη να είναι «δημόσια διαθέσιμη», η Γαλλία θα ήθελε να δει ένα τρίτο μέρος υπεύθυνο για τη συγκέντρωση αιτημάτων από κατόχους δικαιωμάτων σε εταιρείες τεχνολογίας.

Αυτό που μπορεί να ακούγεται ως τεχνικό είναι στην πραγματικότητα μια βαθιά λανθασμένη ιδέα που θα άλλαζε ριζικά τη φύση του κειμένου και θα υπονόμευε ένα από τα βασικά μέτρα διαφάνειας στο κείμενο. Όπως έχουμε υποστηρίξει από την κυκλοφορία του εγγράφου πολιτικής #15 σχετικά με τη χρήση έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για τη μηχανική μάθηση, η διάταξη περί διαφάνειας πνευματικών δικαιωμάτων είναι σημαντική όχι μόνο επειδή επιτρέπει στους κατόχους δικαιωμάτων να κατανοήσουν εάν και πώς τα έργα τους έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και επειδή διασφαλίζει ένα απόλυτο ελάχιστο επίπεδο διαφάνειας στο κοινό σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης αυτών των μοντέλων . Αυτό είναι σημαντικό για τους ερευνητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και οποιονδήποτε προσπαθεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά αυτών των μοντέλων. Η διαφάνεια των δεδομένων εκπαίδευσης είναι απαραίτητη για την ικανότητα της κοινωνίας να κατανοεί, να εξετάζει και να ρυθμίζει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Περιορίζοντας τη διαφάνεια στους κατόχους δικαιωμάτων, η διάταξη διαφάνειας θα μειωνόταν σε προνόμιο για ένα ενιαίο σύνολο ενδιαφερομένων που θα έκαναν λίγα περισσότερα από το να τη χρησιμοποιήσουν ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις με προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης.

Η γαλλική πρόταση είναι ακόμη πιο προβληματική γιατί ανταποκρίνεται σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα. Το θέμα των εμπορικών απορρήτων έχει ήδη αντιμετωπιστεί στο κείμενο της πράξης, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η επαρκώς λεπτομερής περίληψη πρέπει να είναι «περιεκτική ως προς το εύρος της αντί για τεχνικά λεπτομερή». Η σχετική αιτιολογική σκέψη υποδεικνύει περαιτέρω ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «παραθέτοντας τις κύριες συλλογές δεδομένων ή σύνολα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του μοντέλου, όπως μεγάλες ιδιωτικές ή δημόσιες βάσεις δεδομένων ή αρχεία δεδομένων, και παρέχοντας μια αφηγηματική εξήγηση σχετικά με άλλες πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούνται».

Με άλλα λόγια, η διάταξη περί διαφάνειας πνευματικών δικαιωμάτων δεν απαιτεί από τους προγραμματιστές μοντέλων να δημοσιεύουν τις συνταγές τους (το Άρθρο της Le Monde παραθέτει μια γαλλική κυβερνητική πηγή που εξέφρασε την ανησυχία του για το «recettes de fabrication»), αλλά μάλλον, παραμένοντας στη μεταφορά, μια λίστα συστατικών. Αυτή η ρύθμιση δεν είναι νέα και αντανακλά τις υπάρχουσες πρακτικές. Ένα παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό είναι η περίφημη μυστική συνταγή της Coca Cola, η μυστικότητα της οποίας μπορεί να συνυπάρχει τέλεια με το γεγονός ότι η Coca Cola πρέπει να περιλαμβάνει μια λίστα συστατικών σε κάθε μπουκάλι που αποστέλλει στην ΕΕ.

Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο η γαλλική πρόταση για περιορισμό της διαφάνειας των δεδομένων εκπαίδευσης είναι επικίνδυνη: Σε μια εποχή όπου όλοι όσοι δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο είναι κάτοχοι δικαιωμάτων του οποίου το έργο μπορεί ενδεχομένως να ενσωματωθεί σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν πληροφορίες από δημοσίως διαθέσιμες πηγές, Η ιδέα ότι ένα Γραφείο AI θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ κατόχων δικαιωμάτων και προγραμματιστών τεχνητής νοημοσύνης είναι απλώς ανέφικτο. Σε μια κατάσταση όπου όλοι μπορούν να είναι κάτοχοι δικαιωμάτων, ο μόνος πρακτικός τρόπος για να διασφαλιστεί η διαφάνεια είναι να δημοσιοποιηθούν οι επαρκώς λεπτομερείς περιλήψεις, όπως συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες τον Δεκέμβριο.

Πηγή άρθρου: https://communia-association.org/

Leave a Comment