ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Open Source Jobs Report 2017: Υψηλή ζήτηση για επαγγελματίες ανοιχτού κώδικα

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, αναζητούν όλο και περισσότερο επαγγελματίες με γνώση ανοιχτού κώδικα, ενώ τα δύο τρίτα από αυτούς λένε ότι ο αριθμός προσλήψεων ειδικευμένων στον ανοιχτό κώδικα, θα αυξηθεί περισσότερο σε σύγκριση με τους άλλους τομείς των επιχειρήσεων τους. Οι κυριότεροι παράγοντες είναι η ανάπτυξη της επιχείρησης (60%), η αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα (42%) και το γεγονός ότι ο ανοιχτός κώδικας γίνεται σημαντικό κομμάτι της επιχείρησης (30%).

Εν τω μεταξύ, το 86% των επαγγελματιών ανοιχτού πηγαίου κώδικα πιστεύουν ότι η γνώση ανοιχτού λογισμικού,  έχει προωθήσει τη σταδιοδρομία τους και το 52% λέει ότι θα ήταν εύκολο να βρει άλλη δουλειά. Μόνο το 27% αναφέρει ότι δεν κατάφερε να προσληφθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του Open Source Jobs Report 2017, που δημοσιεύτηκε από  το Linux Foundation και την ιστοσελίδα Dice.

Τομείς εξειδίκευσης

Το Cloud / virtualization, το application and web development,  το Linux, και τα Big Data είναι οι τομείς εξειδίκευσης που αναζητούν περισσότερο, ακολουθούμενοι από τη δικτύωση και την ασφάλεια. Οι θέσεις  με την μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι προγραμματιστές (73%), ακολουθούμενοι από τους  DevOps Engineers (60%) και τους διαχειριστές συστημάτων (53%).

Linux

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η ζήτηση για τεχνογνωσία στο Linux εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά η προϋπόθεση της γνώσης υποδομών ανοιχτού κώδικα γίνεται όλο και πιο σιωπηρά προαπαιτούμενη ως η βασική πλατφόρμα,όπως  για παράδειγμα για τα πιο δημοφιλή εργαλεία Chef, Puppet a Ansible.

Το ίδιο ισχύει και για το Amazon Web Services (AWS) και το Google’s Cloud Platform. Ακόμα και στο Azure platform της Microsoft, 30% των instances τρέχουν σε Linux, με το ποσοστό να αυξάνεται συνεχώς.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι επαγγελματίες του ανοιχτού κώδικα αναφέρουν ότι εργάζονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία των containers.

Πιστοποίηση

Το 64% των υπεύθυνων προσλήψεων, δηλώνει ότι οι υπάλληλοί τους είτε ζητούν είτε παρακολουθούν προληπτικά προγράμματα κατάρτισης, (σε σύγκριση με το 55% το 2016.)  Οι μισοί από αυτοί αναφέρουν ότι η εξεύρεση πιστοποιημένων επαγγελματιών αποτελεί προτεραιότητα τους. Το ποσοστό των εταιρειών που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την πιστοποίηση των εργαζομένων αυξάνεται έντονα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα μισθών της Dice για της ΗΠΑ, οι μισθοί για τους επαγγελματίες του Linux είναι  πάνω από 100.000 δολάρια ετησίως, υψηλότεροι από το μέσο όρο των 92.000 δολαρίων ΗΠΑ για τους υπόλοιπους επαγγελματίες τεχνολογίας στις ΗΠΑ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment