ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μια πρόταση για τα credit commons από τον Matthew Slater

Η ομάδα εργασίας για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, σε συνεργασία με την Ολοκληρωμένη Κοοπερατίβα Αθηνών, το P2P Foundation και τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, INNOVATHENS, διοργανώνουν εκδήλωση σχετικά με την πρόταση για ένα νέο ανοιχτό πρωτόκολλο των credit commons με κύριο ομιλητή τον Matthew Slater, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 και ώρα 18.00 στο INNOVATHENS.

matslats_logoO Matthew Slater έχει αναπτύξει το ελεύθερο λογισμικό Community Exchange. Το 2009 ίδρυσε στην Ελβετία μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, την Community Forge, η οποία φιλοξενεί το Community Exchange για 150 κοινότητες. Το 2013 συν-δημιούργησε με την Sybille Saint Girons το παιχνίδι “Trading Floor”.  Το 2014 δημιούργησε την ιστοσελίδα timebanking για την κυβέρνηση της Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην Αυστραλία. Το 2015 συνέγραψε με τον καθηγητή Jem Bendell το Money and Society MOOC.

Τα κοινά είναι εκείνα τα αγαθά των οποίων η ιδιοκτησία είναι μη αποκλειστική, όπως ο αέρας, τα νερά, οι βοσκότοποι, αλλά και η γλώσσα, το ελεύθερο λογισμικό, τα ανοικτά πρότυπα ή η μουσική μας παράδοση. Αποτελούν συστήματα διακυβέρνησης όλων αυτών που κληρονομήσαμε ή παράγουμε μαζί και συνιστούν πρακτικά παραδείγματα συνεργασίας και συμμετοχής για τη διαχείριση διαφορετικών πόρων ώστε να καλύπτονται οι ανθρώπινες ανάγκες.  Αφορούν στους φυσικούς πόρου που έχουμε ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε αναλλοίωτους στις μελλοντικές γενιές, αλλά και στα δημιουργήματα της συνεργασίας μας που αποτελούν κοινό κτήμα. Χαρακτηριστική περίπτωση κοινού αγαθού, το οποίο συχνά αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε ως τέτοιο, είναι η εμπορική πίστη, το κοινό χρηματοπιστωτικό μας απόθεμα, και ενώ υπάρχει έντονη συζήτηση για το χρήμα ως κοινό αγαθό, σε πολλούς δεν είναι σαφές το τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει.

Credit-Commons-banner2Τα credit commons είναι μια πρόταση για την δημιουργία ενός ανοιχτού πρωτοκόλλου επικοινωνίας των διαφόρων λογισμικών με τα οποία υλοποιούνται τα λογιστικά συστήματα των εναλλακτικών νομισμάτων, που θα επιτρέπει στους χρήστες του κάθε τοπικού νομίσματος, να το ανταλλάσσουν με οποιοδήποτε άλλο.

Είναι λύση σε μια σειρά από προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι να παρουσιαστεί η πρόταση credit commons ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Για την καλύτερη οργάνωση του χώρου παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα.

Πρόγραμμα:

18.00 Έναρξη – Καλωσόρισμα (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ)

18.10 Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation)

18.20 Δημήτρης Δασκαρόλης (Athens Integral Cooperative)

18.30 Matthew Slater (Community Forge)

19.15 Συζήτηση

Leave a Comment