ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Sardex: Το επιτυχημένο μοντέλο συναλλαγών χωρίς ευρώ

Το Sardex είναι ένα περιφερειακό πιστωτικό μοντέλο που βοηθάει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα μέλη του αλληλοβοηθούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση. Το σύστημα αυτό θα ενταχθεί στην ιταλική οικονομία.

Το πρόσωπο του Τζουζέπε Λιτέρα λάμπει όταν μιλάει για το όραμά του. Η οικονομία της Σαρδηνίας εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Οι νεώτεροι και πιο μορφωμένοι εγκαταλείπουν το νησί. Ο Τζουζέπε Λιτέρα μαζί με άλλους δημιούργησαν ένα σύστημα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους με δάνεια απαλλαγμένα από τόκους και μετρητά. Την έμπνευση για το επιχειρηματικό μοντέλο είχαν από τον ελβετικό συνεταιρισμό «Wir».

Τα μέλη του Sardex αποκτούν πρόσβαση σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Εκεί μπορούν να βρουν προϊόντα και υπηρεσίες άλλων μελών. Τα μέλη πληρώνουν βάση πιστώσεων Sardex. Για παράδειγμα, ένα οδοντογιατρός φροντίζει τα δόντια ενός ξυλουργού. Για το λόγο αυτό του πιστώνεται ένα ποσό Sardex. Με αυτό το ποσό μπορεί να πάει να αγοράσει τρόφιμα. Και ο έμπορος τροφίμων πληρώνει με Sardex στον ξυλουργό όταν θα χρειαστεί νέα ράφια για το μαγαζί του. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν πάρα πολλές συναλλαγές μέχρι σήμερα χωρίς κανείς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα ευρώ.

Η ανοδική πορεία του Sardex

Οι ιδρυτές του Sardex

Οι ιδρυτές του Sardex

Το κάθε μέλος διαθέτει ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο του διαθέσιμου δανείου που μπορεί να πάρει. Οι συναλλαγές του κάθε μέλους είναι ορατές και για τα υπόλοιπα μέλη και έτσι διασφαλίζεται η διαφάνεια. Το σύστημα Sardex διαθέτει ειδικούς της οικονομίας και εν τω μεταξύ έχει γίνει σύμβουλος της κυβέρνησης της Σαρδηνίας.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2000 από τον Τζουζέπε Λιτέρα και μερικούς φίλους του. Χρήματα δεν διέθεταν παρά μόνο ιδέες και ψυχραιμία. Τα πρώτα μέλη του ιδιότυπου αυτού συστήματος ξεκίνησαν να συμμετέχουν το 2010. Σήμερα περισσότερες από 3.200 μικρομεσαίες εταιρείες χρησιμοποιούν το Sardex και η ζήτηση ολοένα και αυξάνεται.

Όπως λέει ο Τζουζέπε Λιτέρα, το 2015 έγιναν συναλλαγές ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ. Οι μικρές εταιρείες πληρώνουν ετήσια συνδρομή μερικές εκατοντάδες ευρώ και οι μεγαλύτερες πληρώνουν μέχρι και μερικές χιλιάδες ευρώ. Άλλα έξοδα συναλλαγών δεν υπάρχουν.

Ενδιαφέρον και από το εξωτερικό

Με όπλο τον υπολογιστή

Με όπλο τον υπολογιστή

Το Sardex αρχίζει να γίνεται γνωστό και να εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Συνολικά δέκα μέχρι στιγμής έχουν υιοθετήσει το μοντέλο. «Χρειαζόμαστε 600 μέλη σε κάθε περιοχή για να θεωρηθεί ότι έχουμε επιτυχία» λέει ο Τζουζέπε Λιτέρα .

Τα μέλη του Sardex δεν συνεργάζονται μόνο μεταξύ τους αλλά και με άλλες επιχειρήσεις, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν κεφάλαια σε ευρώ. ΦΠΑ και φορολογία λειτουργούν κανονικά και αποδίδονται στο κράτος. Ο Τουζέπε Λιτέρα συμβουλεύει τα μέλη πάντως να περιορίζουν τις δραστηριότητες τους μέσω Sandex στο 20% ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις, να παίρνουν ευρώ και να διατηρούν την ρευστότητά τους.

Σήμερα πλέον όχι μόνο ιταλικές περιοχές αλλά και χώρες, όπως η Κροατία, η Βραζιλία, η Βρετανία, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την καινοτομία από την Σαρδηνία.

 

Πηγή: http://m.dw.com

Leave a Comment