ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο νέος νόμος της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα βάζει ημερομηνία λήξης στις startups

Η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, που συζητείται αυτήν την εποχή στην ΕΕ, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε ορισμένους τύπους νεοφυών επιχειρήσεων, μόλις κλείσουν τα τρία έτη λειτουργίας τους.

“Γνωρίζουμε από τους επιχειρηματίες που μιλήσαμε μαζί τους, ότι θα μεταφέρουν την επιχείρησή τους εκτός Ευρώπης εάν ο νόμος αυτός γίνει πραγματικότητα”, δήλωσε ο Λέναρντ Κοσβίτζιτς, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Allied for Startups

Η επερχόμενη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ έχει συζητηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες. Τα αυστηρά μέτρα που προτείνει σχετικά με την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων, θα έχουν μια ακούσια αρνητική επίδραση στις ευρωπαϊκές νέες τεχνολογίες. Κατ ‘αρχήν, κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί κείμενο ή δεδομένα που δεν κατέχει, δεν θα επιτρέπεται να το κάνει χωρίς ρητή άδεια. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο για τα περισσότερες startups που ασχολούνται με δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε online data scraping και mining.

Για να αντισταθμιστεί αυτή η αρνητική συνέπεια, δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές πρότειναν πρόσφατα να προσθέσουν μια εξαίρεση στο άρθρο σχετικά με την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων. Η απαλλαγή αναφέρει ότι κάθε startup μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα κείμενο και δεδομένα μέχρι τρία χρόνια από την ίδρυση της.

Αν περάσει αυτός ο νόμος, οι νεοσύστατες εταιρείες θα χρειαστεί ή να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο μετά τα τρία πρώτα χρόνια είτε να χτίσουν τα προϊόντα τους με τα δεδομένα που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι αρχάριοι που ασχολούνται με την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων – δηλ. οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που εργάζονται σε AI, σε εφαρμογές συγκέντρωσης ειδήσεων, σε εργαλεία κοινωνικών μέσων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ. – θα έχουν de facto ημερομηνία λήξης, η οποία είναι ελάχιστα βέλτιστη για μια νέα επιχείρηση.

Ο κ. Koschwitz πιστεύει ότι αυτό θα κατέστρεφε τις πιθανότητες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να πάρουν χρηματοδότηση. “Οι επενδυτές γνωρίζουν τους προσεχείς νόμους της ΕΕ, και εάν οι επενδυτές ξέρουν τι θα γίνει στα επόμενα τρία χρόνια – πιθανότατα θα σταματήσουν να επενδύουν σήμερα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα όρια για την εξόρυξη κειμένου και δεδομένων δεν θα ισχύουν για εταιρείες που βρίσκονται εκτός ΕΕ, αλλά πωλούν υπηρεσίες εντός της ένωσης. Αυτό θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές startups να είναι ανταγωνιστικές τόσο στο εξωτερικό όσο και στην εγχώρια αγορά τους.

Πηγή άρθρου: https://thenextweb.com/

Σχετικά άρθρα:

Η μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων απειλεί τις Ευρωπαϊκές Startups

Η χειρότερη έκδοση της πρότασης της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων ψηφίζεται σε λίγες μέρες

Η Επιτροπή Πολιτισμού CULT ψήφισε όχι στο φιλτράρισμα περιεχομένου

Πείτε ΟΧΙ στη λογοκρισία και το φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου του άρθρου 13- #CensorshipMachine

Υπερασπίζοντας την καθημερινή πολιτιστική δημιουργία στον 21ο αιώνα: Η επανάχρηση δεν είναι κλοπή

ΟΧΙ πνευματικά δικαιώματα στα raw data!

10 καθημερινά πράγματα στο διαδίκτυο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να καταστήσει παράνομα

Η Οδηγία της EΕ για τα πνευματικά δικαιώματα – ιδιωτικοποίηση της λογοκρισίας και φιλτράρισμα της ελευθερίας του λόγου

Leave a Comment