ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Cluster εταιριών ανοιχτού κώδικα από την περιφέρεια της Nouvelle-Aquitaine της Γαλλίας

Ο οδικός χάρτης 2020-2022 για το Open Source (NAOS) business cluster  της περιφέρειας της Nouvelle-Aquitaine της Γαλλίας δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα, και την ευελιξία . Το cluster ενθαρρύνει τις εταιρείες να συνεργαστούν σε μια ομοσπονδιακή δομή, βοηθώντας τις να συγκεντρώσουν πόρους ανάπτυξης και να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά σε προσκλήσεις υποβολής προσφορών.

Το NAOS,  υποστηρίζεται από τη μεγαλύτερη διοικητική περιοχή της Γαλλίας την Nouvelle-Aquitaine. Ξεκίνησε το 2009, είναι τώρα ένα cluster σχεδόν 120 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ΤΠΕ. Παραδείγματα εταιριών που  περιλαμβάνει το cluster, είναι η Ekylibre, μια εταιρεία agritech που προσφέρει (ανοιχτού κώδικα) λογισμικό διαχείρισης διαδικτύου για αγροκτήματα, η Ullo, και η Mellisphera, η οπόία φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη και την οπτικοποίηση δεδομένων στους μελισσοκόμους. Όλες οι εταιρείες έχουν βασίσει την εργασία και τα προϊόντα τους σε εξαρτήματα ανοιχτού κώδικα.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune, ο François Pellegrini, συν-πρόεδρος του NAOS και καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, εξηγεί ότι στον ψηφιακό κόσμο, οι πόροι, το κόστος και τα ενδιαφέροντα πρέπει να συγκεντρώνονται για να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία για όλους .

«Η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία», λέει ο κ. Pellegrini στη La Tribune, «είναι να είναι σε θέση να ενοποιήσει έναν συνασπισμό ενδιαφέροντων μεταξύ ανθρώπων και εταιρειών που έχουν την ίδια ανάγκη και είναι έτοιμοι να πληρώσουν για αυτό. Η αρχική επένδυση σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα πρέπει να υποστηρίζεται από μια κοινότητα για να τη διατηρήσει ζωντανή.

Πρεσβευτές

 Στη συνέχεια στον χάρτη πορείας του NAOS είναι η δημιουργία ενός τοπικού συστήματος πληροφοριών – ένα είδος ευρετηρίου που θα διευκολύνει τις τοπικές εταιρείες και άλλους να ανακαλύψουν τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, το λογισμικό και το υλικό των εταιρειών NAOS.

 

Το σύστημα θα περιλαμβάνει υπηρεσίες φιλοξενίας λογισμικού και θα περιλαμβάνει το τοπικό δίκτυο fab labs και τρισδιάστατων εκτυπωτών. Για να ευαισθητοποιήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή, το NAOS σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο πρεσβευτών NAOS. «Θέλουμε να κάνουμε το ελεύθερο λογισμικό ένα στοιχείο που προσελκύει νέες εταιρείες και νεοσύστατες επιχειρήσεις, για να αναπτύξει το ήδη δυναμικό οικοσύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του NAOS στη La Tribune.

Το πρόγραμμα επιταχυντή  ανοιχτού κώδικα «La Banquiz», το οποίο δημιουργήθηκε από το NAOS και τοπικές επιχειρηματικές θερμοκοιτίδες σε διάφορες πόλεις της Nouvelle-Aquitaine, έχει επίσης επανασχεδιαστεί με έμφαση στη συγκέντρωση των προσπαθειών. Τώρα συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από όλους αυτούς τους οργανισμούς, οδηγώντας στη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτών σε όλη την περιοχή που θα είναι στην υπηρεσία  των εταιρειών ανοιχτού κώδικα.

Η φετινή έκδοση της ετήσιας εμπορικής έκθεσης ανοιχτού κώδικα της περιοχής, B-Boost, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19. Η επόμενη έκδοση, προγραμματισμένη το 2021, θα πραγματοποιηθεί στη Λα Ροσέλ, λέει, δείχνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα μέσω τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα αφορά ολόκληρη την περιοχή.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment