ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Σουηδία προτιμά το λογισμικό ανοιχτού κώδικα για το σχεδιασμό του ψηφιακού της νομίσματος

Ερευνητές στην κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) που εργάζονται στον σχεδιασμό  του ψηφιακού νομίσματος (e-Krona) της Σουηδίας, προτείνουν τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο.

Το έγγραφο εργασίας της BIS συγκρίνει πρωτοβουλίες ψηφιακού νομίσματος από τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Σουηδίας και του Καναδά. Περιγράφοντας το σουηδικό έργο e-Krona, «θα δοθεί προτίμηση σε λύσεις που βασίζονται σε κώδικα ανοιχτού κώδικα», αναφέρει η εφημερίδα. Το BIS αναφέρεται σε μια μελέτη ανώτερων συμβούλων που εργάζονται για τη Riksbank, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Αυτή η έρευνα περιγράφει τις ιδέες  για το e-Krona, το οποίο προορίζεται ως συμπλήρωμα των μετρητών. Φαίνεται να είναι αναποφάσιστοι για την επιλογή μεταξύ κλειστής ή ανοικτής πηγής τεχνολογίας, αναφέροντας αδυναμίες και για τις δύο. (Στην περίπτωση ιδιόκτητου λογισμικού: κλείδωμα προμηθευτή πληροφορικής και του ανοιχτού κώδικα: ο κίνδυνος εγκατάλειψης της κοινότητας ή η συσσώρευση εξάρτησης από συμβούλους ανοιχτού κώδικα.)

Το έγγραφο εργασίας του BIS αναφέρθηκε από την Christine Lagarde, Πρόεδρο της ΕΚΤ, σε διαδικτυακό συνέδριο για την ψηφιακή τραπεζική που διοργάνωσε η Deutsche Bundesbank στις 10 Σεπτεμβρίου, όπου έθεσε το ενδεχόμενο ενός ψηφιακού ευρώ. «Η εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ θα επιτρέψει στο Ευρωσύστημα να βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας», δήλωσε η κ. Lagarde.

Ψηφιακό ευρώ

Η χρήση ψηφιακών συστημάτων πληρωμών αυξάνεται σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά η κ. Lagarde προειδοποίησε ότι η Ευρώπη υστερεί στον ανταγωνισμό για την παράδοση τέτοιων συστημάτων. “Αυτό παρουσιάζει νέους κινδύνους διαταραχής των πληρωμών – ειδικά για δικαιοδοσίες που εξαρτώνται υπερβολικά από τους κυρίαρχους παρόχους”, πρόσθεσε η κ. Lagarde.

Το να μην ελέγχετε τα ψηφιακά συστήματα πληρωμών μπορεί να εκθέσει τους χρήστες σε προστατευτικές πολιτικές, κυρώσεις και αποκλεισμούς. Ένα ψηφιακό ευρώ θα διασφαλίσει επίσης ότι τα κρατικά χρήματα παραμένουν στον πυρήνα των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών, είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, μια εφημερίδα που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας πλησιάζει σε μια πλήρη ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματός της. ” Δεν είναι γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας, προσθέτει η εφημερίδα, αλλά η τράπεζα έχει δοκιμάσει το νόμισμα σε αρκετές πόλεις, όπως η Suzhou, το Chengdu, το Xiongan και το Shenzhen για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.

Περισσότερες πληροφορίες:

E-Krona design models: pros, cons and trade-offs (PDF)
Speech by Christine Lagarde, President of the ECB, at the Deutsche Bundesbank
South China Morning Post news item

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment