ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μεταμόρφωσε τον επιχειρηματικό κόσμο

Ο Eric S. Raymond, ένας από τους ιδρυτές του ανοιχτού κώδικα, έγραψε στο έργο του, The Cathedral and the Bazaar, “Κάθε καλή δουλειά λογισμικού [ανοιχτού κώδικα] ξεκινά με το ξύσιμο της προσωπικής φαγούρας ενός προγραμματιστή.” Υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό: Ζωτικά προγράμματα όπως ο διακομιστής ιστού Apache, η MySQL και το Linux ξεκίνησαν έτσι, όπως και πολλά μικρότερα προγράμματα επίσης.

Αλλά δεν είναι πιθανό ότι πολλοί άνθρωποι είχαν προσωπική φαγούρα για να δημιουργήσουν τεράστια κατακόρυφα προγράμματα όπως το OpenDaylight των τηλεπικοινωνιών και το OPNFV ή το Automotive Grade Linux (AGL)’s Unified Code Base. Σήμερα, κάθετες εταιρείες που επικεντρώνονται σε στενά ενδιαφέροντα αγκαλιάζουν επίσης μεθόδους ανοιχτού κώδικα και ανοιχτό  λογισμικό.

Γιατί; Επειδή το ανοιχτό λογισμικό λειτουργεί.

Σε μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey & Company, με τίτλο How software excellence fuels business performance,   διαπιστώθηκε ότι ο «μεγαλύτερος διαφοροποιητής» για  τις κορυφαίες εταιρείες σε έναν κλάδο ήταν η «υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα», όπου και μετατράπηκαν από  χρήστες σε συνεισφέροντες. Τα δεδομένα της έκθεσης δείχνουν ότι η υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα από μια κορυφαία εταιρεία  έχει τριπλάσιο αντίκτυπο στην καινοτομία και στις άλλες εταιρείες του κλάδου. Με άλλα λόγια, οι επιτυχημένες εταιρείες δεν χρησιμοποιούν μόνο προγράμματα ανοιχτού κώδικα, εργάζονται ενεργά πάνω στα έργα ανοιχτού κώδικα της βιομηχανίας τους.

Αυτή η ιδέα εξακολουθεί να προβληματίζει πολλούς επιχειρηματικούς ηγέτες. Πώς μπορούν να συμβάλουν ενεργά σε κάτι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοί τους στην αγορά; Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, ακόμη και τώρα, είναι ότι, όπως είπε ο Πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι, “μια ανερχόμενη παλίρροια σηκώνει όλα τα σκάφη”. Όταν μοιραζόμαστε τους πόρους μας, τη δουλειά μας και την τεχνογνωσία μας στον ανοιχτό κώδικα, όλοι επωφελούνται.

Νομίζετε ότι είναι ανοησία; Πόσοι από εσάς χρησιμοποιείτε το Unix σήμερα αντί για το Linux; Κοιτάξτε σχεδόν οποιοδήποτε είδος λογισμικού και θα δείτε ότι το ανοιχτό λογισμικό κυριαρχεί. Κοιτάξτε όλους τους κορυφαίους γίγαντες τεχνολογίας, το Amazon, το Google, το IBM και, ναι ακόμη και τη Microsoft, με εξαίρεση την Apple, και θα δείτε να να είναι κατασκευασμένα πάνω σε ανοιχτό κώδικα είτε να το χρησιμοποιούν εκτενώς.

Tο Linux Foundation στην τελευταία του έκθεση, Software-defined vertical industries: Transformation through open source, εξήγησε πώς λειτούργησε αυτό. Το Ίδρυμα έχει βρει ότι κάθετες βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα χρηματοοικονομικά, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας έχουν στραφεί σε προσεγγίσεις ανοιχτού κώδικα.

Πράγματι, το ίδιο το Linux Foundation είναι ένα παράδειγμα του πώς ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να μεταμορφώσει ένα ίδρυμα. Επεκτάθηκε από ένα μόνο έργο, τον πυρήνα Linux, σε εκατοντάδες διαφορετικές κοινότητες έργων. Το μοντέλο “foundation-as-a-service” υποστηρίζει κοινότητες που συνεργάζονται σε ανοιχτό κώδικα σε βασικούς οριζόντιους τομείς τεχνολογίας, όπως cloud, ασφάλεια, blockchain και ο παγκόσμιος ιστό.

Σε κάθετες βιομηχανίες, ορισμένες επιχειρήσεις κάνουν τα ίδια πράγματα που είχαν κάνει ξανά και ξανά. Βελτιώνουν την ταχύτητα ή το κόστος του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος, αλλά το μοντέλο παραμένει το ίδιο.

Άλλοι, αυτοί που τώρα πετυχαίνουν, έχουν πάρει διαφορετικό δρόμο. Σε αυτό που ονομάζεται τώρα “ψηφιακός μετασχηματισμός”, λαμβάνουν τα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα και διαδικασίες και τα μετατρέπουν σε λογισμικό και υπηρεσίες ανοιχτού κώδικα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό: Κώδικας, διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API), στοιχεία cloud και κοντέινερ. Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, όλοι μετατρέπουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες και τα περιουσιακά στοιχεία σε υπηρεσίες που καθορίζονται από λογισμικό.

Ο Stephen O’Grady, συνιδρυτής της Red Monk,, είδε αυτό να έρχεται στο βιβλίο του 2013, The New Kingmakers: How Developers Conquered the World. Η μετάβαση σε ένα μοντέλο που καθορίζεται από λογισμικό είναι μια ριζική αλλαγή. Το open source το κατέστησε δυνατό για πολλούς από αυτούς, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ξεκίνησαν αυτόν τον μετασχηματισμό με σχετικά μικρές ομάδες ανάπτυξης λογισμικού.

Το Linux Foundation αναφέρεται σε πολλά παραδείγματα, αλλά θα επικεντρωθώ στις τηλεπικοινωνίες και τη δικτύωση, καθώς είναι ένα πεδίο που γνωρίζω καλά. Ιστορικά, τα δίκτυα εταιρειών τηλεπικοινωνιών βασίστηκαν σε ένα βασισμένο σε πρότυπα αλλά ιδιόκτητο, μαύρο κουτί εξαιρετικά προσαρμόσιμου υλικού. Οι επενδύσεις κεφαλαίου για μετάβαση από τη μια τεχνολογία στην άλλη, όπως η μετάβαση από το 2G στο 3G, κόστισαν δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι εταιρείες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να σας το πω αυτό.
Όμως, προσπαθούν επίσης να λύσουν παρόμοια προβλήματα. Μέχρι τη δεκαετία του 2000, είχε γίνει ξεκάθαρο ότι τα παλιά μοντέλα διακομιστή-πελάτη δεν θα αντέχαν στην πρόκληση εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών κινητών τηλεφώνων που κινούνται συνεχώς. Μέχρι το 2004, η πρώτη εργασία που θα γινόταν Network-Defined Networking (SDN) θα ήταν σε εξέλιξη με το Internet Engineering Task Force (IETF) Request for Comment (RFC) 3746 Forwarding and Control Element Separation (ForCES) Framework.

Νωρίτερα αυτό θα μπορούσε γίνει η βάση για ένα πρότυπο τηλεπικοινωνιών. Στη δεκαετία του 2000, ωστόσο, αυτές οι ιδέες βοήθησαν στη δημιουργία ενός έργου ανοιχτού κώδικα το OpenFlow. Αυτή η καθορισμένη τυπική διεπαφή επικοινωνίας μεταξύ επιπέδων ελέγχου και προώθησης δικτύου (SDN) καθορίζεται από λογισμικό. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Deutsche Telekom, η Google, η Microsoft, η Verizon και η Cisco το υιοθέτησαν και άρχισαν να το χρησιμοποιούν.

Η Verizon, συγκεκριμένα, δεν ήθελε να συνεχίσει να ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιόκτητο υλικό, ενώ ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι τα δίκτυά της θα λειτουργούσαν και με τους αντιπάλους της. Άλλες εταιρείες όπως η AT&T συνειδητοποίησαν επίσης ότι η επίλυση των ίδιων προβλημάτων αυτοματοποίησης δικτύου από μόνη της ήταν χάσιμο χρόνου και χρήματος.

Έτσι, το 2013 η AT&T έδωσε ώθηση στον κλάδο, δημοσιεύντας το ανοιχτό όραμά της για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στο Domain 2.0 whitepaper. Σε αυτό, η AT&T πρότεινε να μετατρέψει τις επιχειρήσεις δικτύωσης από την «τρέχουσα κατάστασή της σε μια μελλοντική κατάσταση όπου παρέχονται με τρόπο πολύ παρόμοιο με τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και να μετατρέψουμε την υποδομή μας από την τρέχουσα κατάσταση σε μια μελλοντική κατάσταση όπου υπάρχει αγοράζεται και παρέχεται κοινή υποδομή” Σήμερα, αυτό το όραμα έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο από την AT&T, αλλά και από τις ανταγωνιστές της.

Το Linux Foundation βοήθησε αυτό να συμβεί παρέχοντας μια ουδέτερη αρένα για τις εταιρείες να συνεργαστούν. Σήμερα, κάτω από την ομπρέλα του Linux Foundation Networking (LFN), 8 διαφορετικά έργα δικτύωσης.

Σήμερα, πάνω από το 70% των χρηστών κινητών τηλεφώνων στον κόσμο χρησιμοποιούν υπηρεσίες που βασίζονται σε έργα ανοιχτού κώδικα του Linux Foundation Networking (LFN). Συνολικά, οι προγραμματιστές των εταιρειών τηλεπικοινωνιών έχουν συνεισφέρει 78 εκατομμύρια γραμμές πηγαίου κώδικα σε έργα LFN τα τελευταία έξι χρόνια. Χρησιμοποιώντας το μοντέλο αποτίμησης Constructive Cost Mode (COCOMO), αυτές οι συνεισφορές θα απαιτούσαν κόστος έρευνας και ανάπτυξης άνω των 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν χρησιμοποιούσαν συμβατικές ιδιόκτητες μεθόδους ανάπτυξης.

Θα βρείτε παρόμοιες ιστορίες ανταγωνιστών που συνεργάζονται για να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια από τη δημόσια υγεία στην ενέργεια έως την οικονομική τεχνολογία. Ναι, αυτές οι κάθετες βιομηχανίες είναι πολύ διαφορετικές και αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις, αλλά μοιράζονται επίσης μια κοινή απειλή. Όπως το έθεσε το  Linux Foundation, “Όλοι συνειδητοποίησαν ότι η ανοιχτή συνεργασία παρουσιάζει ευκαιρίες μείωσης κόστους, χρόνου στην αγορά, αύξησης της ποιότητας και ανοίγματος νέων τομέων ανταγωνισμού. Η ικανότητα επίτευξης αυτών των αποτελεσμάτων σε συλλογική βάση ωθεί την καινοτομία σε όλους τους αντίστοιχους κλάδους.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε ακόμα ανοιχτό κώδικα στην επιχείρησή σας, θα πρέπει να κάνετε. Το επιχειρηματικό σας μέλλον εξαρτάται από αυτό. Δεν είναι πλέον απλώς μια καλή ιδέα, αλλά είναι απαραίτητη στη συνεχώς μεταβαλλόμενη, ταχύτερη οικονομία των επιχειρήσεων.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com

Leave a Comment