ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σε μεγάλη αύξηση η ζήτηση για δεξιότητες Linux και ανοιχτού κώδικα

Το Linux Foundation και το edX, δημοσίευσαν στις 26 Οκτωβρίου την έκθεση 2020 Open Source Jobs Report. Για άλλη μια φορά, παρά την πανδημία COVID-19, η ζήτηση για δεξιότητες  ανοιχτού κώδικα αυξάνεται. Το 37% των στελεχών που ασχολούνται με τις προσλήψεις δηλώνουν ότι θα προσλάβουν περισσότερους επαγγελματίες πληροφορικής τους επόμενους έξι μήνες.
Συγκεκριμένα, το 81% των στελεχών δηλώνουν ότι η πρόσληψη εργαζόμενων με γνώσεις ανοιχτού κώδικα αποτελεί προτεραιότητα στο μέλλον. Το 56% των στελεχών  σχεδιάζει να αυξήσει την πρόσληψη επαγγελματιών ανοιχτού κώδικα τους επόμενους έξι μήνες

Γιατί; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατη έρευνα της Red Hat , το 86% των ηγετών πληροφορικής δήλωσε ότι οι πιο καινοτόμες εταιρείες χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, αναφέροντας λύσεις υψηλότερης ποιότητας, χαμηλότερο κόστος ιδιοκτησίας, βελτιωμένη ασφάλεια και δυνατότητες εγγενών cloud ως οι κορυφαίοι λόγοι για τη χρήση του. Έτσι, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η ζήτηση για γνώση ανοιχτού κώδικα είναι υψηλότερη από ποτέ.

 Το 93% των στελεχών που ασχολούνται με τις προσλήψεις, ανέφεραν ότι έχουν πρόβλημα να βρουν υπαλλήλους που γνωρίζουν προγράμματα ανοιχτού κώδικα. Πράγματι, το 63% δηλώνει ότι οι οργανισμοί τους υποστήριξαν έργα ανοιχτού κώδικα με κώδικα ή άλλους πόρους, έτσι ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν άτομα με αυτές τις δεξιότητες λογισμικού. (Το 2018, μόνο το 48% το έκανε)

Αυτές δεν είναι απλώς εταιρείες που είναι καινούργιες στον ανοιχτό κώδικα που προσπαθούν να φαίνονται καλές σε έμπειρους υπαλλήλους ανοιχτού κώδικα.  Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της SUSE, Marie Louise van Deutekom, δήλωσε: “Η SUSE εξετάζει τις συνεισφορές ως μέρος της στρατηγικής προσλήψεων. Είναι υπέροχο να βλέπουμε πόσο πραγματικά συμβάλλουν οι άνθρωποι σε αυτές τις κοινότητες με την πάροδο του χρόνου.” Γιατί; Επειδή  σε έναν οργανισμό ανοιχτού κώδικα, είπε η van Deutekom, πρέπει να είστε αξιόπιστοι, αξιόπιστοι και προσιτοί για να είστε επιτυχημένοι.  “Επιπλέον,” συνέχισε η van Deutekom, “είναι σημαντικό να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως συνεχή μαθητευόμενο και να δείξεις την προθυμία σου να μάθεις.

Άλλα βασικά ευρήματα από το Open Source Jobs Report  περιλαμβάνουν:

  • Άνοδο DevOps : Οι επαγγελματίες  DevOps  έχουν αυξηθεί και είναι περιζήτητοι, με το 65% των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προσλάβουν περισσότερους DevOps (από 59% το 2018 )
  • Οι προσλήψεις έχουν μειωθεί αλλά όχι, λόγω του COVID-19: Παρά την πανδημία και την οικονομική επιβράδυνση, το 37% των στελεχών πρόσληψης δηλώνουν ότι θα προσλάβουν περισσότερους επαγγελματίες πληροφορικής σύντομα.
  • Οι πιστοποιήσεις αυξάνονται σε σημασία: το 52% των στελεχών προσλήψεων είναι πιο πιθανό να προσλάβει κάποιον με πιστοποίηση, από 47% πριν από δύο χρόνια. Είναι επίσης πρόθυμοι να πληρώσουν χρήματα για πιστοποιήσεις. Το 74% των εργοδοτών προσφέρεται τώρα να πληρώσει για πιστοποιήσεις εργαζομένων, από 55% το 2018, 47% το 2017 και μόνο 34% το 2016.
  • Η τεχνολογία cloud είναι σε μεγάλη ζήτηση: Όσον αφορά τους τομείς γνώσης, οι διαχειριστές προσλήψεων αναφέρουν ότι η γνώση των τεχνολογιών ανοιχτών cloud έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο, με το 70% να είναι πιο πιθανό να προσλάβει επαγγελματίες με αυτές τις δεξιότητες, από 66% το 2018

Η γνώση DevOps έχει γίνει η κορυφαία δεξιότητα σε ζήτηση για θέσεις  εργασίας. Το 65% ψάχνει να προσλάβει DevOps. Αυτό ωθεί τη ζήτηση για προγραμματιστές στη δεύτερη (59%)  θέση. Οι μηχανικοί παραμένουν ο τρίτος ρόλος με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στο 56%, ενώ ακολουθούν οι αρχιτέκτονες στο 41%. Οι SysAdmins σημείωσαν τεράστια πτώση, από 49% το 2018 σε 35% σήμερα. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι sysadmins μετακινούνται από τις παραδοσιακές εργασίες τους που είναι προσανατολισμένες στον διακομιστή στον ευρύτερο καμβά των DevOps.

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένες δεξιότητες, οι διαχειριστές προσλήψεων θέλουν άτομα που γνωρίζουν τεχνολογίες ανοιχτού cloud. Το 70% είναι πιθανό να προσλάβει επαγγελματία με αυτές τις δεξιότητες, από 66% το 2018. Η γνώση Linux βρίσκεται στο 69%. Η ασφάλεια είναι ο τρίτος τομέας γνώσης υψηλότερης προτεραιότητας, που αναζητά το 48% των στελεχών πρόσληψης.

“Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, αλλά είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το ανοιχτό λογισμικό εξακολουθεί να παρέχει άφθονες ευκαιρίες”, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Linux Jim Zemlin.

Η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 175 διευθυντές προσλήψεων σε εταιρείες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), κυβερνητικούς οργανισμούς και στελέχη προσωπικού σε όλο τον κόσμο. Βασίστηκε επίσης σε απαντήσεις από περισσότερους από 900 επαγγελματίες ανοιχτού κώδικα.

Για περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ την πλήρη έκθεση 2020 Open Source Jobs Report 

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment