ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πόσο πραγματικά αξίζει ο ανοιχτός κώδικας; Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, λένε οι οικονομολόγοι

Για τους περισσότερους προγραμματιστές που είναι εξοικειωμένοι με τον ανοιχτό κώδικα, η αξία των ανοιχτών τεχνολογιών έχει δοκιμαστεί και αποδειχθεί εδώ και πολύ καιρό. Η ευκαιρία του να συνεισφέρουν και να λαμβάνουν ιδέες ελεύθερα από μια παγκόσμια ομάδα που δημιουργήθηκε από ομοειδείς προγραμματιστές ενισχύει τη δημιουργικότητα και την αίσθηση της κοινότητας – και φυσικά, επιταχύνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζεται για την καινοτομία για να περάσει από την ιδέα στην πραγματικότητα . 

Αλλά για πολλούς που έχουν μόνο μια αόριστη ιδέα για το τι είναι πραγματικά το ανοιχτό λογισμικό, η χρήση των ανοιχτών τεχνολογιών δεν θεωρείται τυπικά ως χρήσιμος τρόπος για να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν ή ένα επιχειρηματικό μοντέλο. Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το μη κερδοσκοπικό thinktank του Europe (OFE), αυτό θα μπορούσε να κοστίζει στην ΕΕ εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δείχνουν ότι υπάρχει ευρεία έλλειψη κατανόησης των οφελών που μπορούν να αντληθούν από το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη. Παρόλο που οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες έχουν ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά τους, λίγοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να επιτύχουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους. 

Η συντριπτική πλειονότητα των πλεονεκτημάτων που παρέχονται με ανοιχτό κώδικα δεν σχετίζονται με το κόστος και έτσι, είναι πολύ πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν. Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία είναι να αφήσουμε τους προγραμματιστές να βασίζονται στις καινοτομίες του άλλου δημιουργώντας ένα οικοσύστημα στο οποίο ο πηγαίος κώδικας είναι δωρεάν και διαθέσιμος για κοινή χρήση και τροποποίηση. 

“Υπάρχει κάτι ελαφρώς αντι-διαισθητικό για το open source”, λέει η Sachiko Muto, διευθύνουσα σύμβουλος του OFE, στο ZDNet. “Υπάρχει λίγη κατανόηση για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσει κάποιος κάτι που είναι δωρεάν για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και να κερδίσει χρήματα.” 

Για να εστιάσει στον αντίκτυπο των ανοιχτών τεχνολογιών, η έκθεση του OFE έδωσε τον λόγο σε υψηλού επιπέδου οικονομολόγους για να προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν τα οφέλη του ανοιχτού κώδικα με οικονομικές στατιστικές – μια ακαδημαϊκή πρόκληση, δεδομένης της φύσης των ανοιχτών τεχνολογιών και της δυσκολίας μέτρησης της έκτασης τους. 

Ο επικεφαλής του έργου, Knut Blind, που κλήθηκε ως ειδικός στα οικονομικά της καινοτομίας. ενώθηκε με επιστήμονες όπως ο Frank Nagle του Harvard Business School, ο οποίος στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει παρόμοιες μελέτες σχετικά με τις  συνέπειες που έχει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην παραγωγικότητα και την εθνική ανταγωνιστικότητα .    

Από τη μία πλευρά, οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των μεμονωμένων συντελεστών στην ΕΕ, καθώς και τα συνολικά commits τους. Από την άλλη, η μελέτη έτρεξε ένα μοντέλο ανάπτυξης συγκεντρώνοντας έναν αριθμό σχετικών οικονομικών παραγόντων που αντικατοπτρίζουν την τεχνολογική πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και τον αριθμό των νέων επιχειρήσεων ή των ατόμων που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πληροφορική. 

Το συμπέρασμα? Η οικονομία επωφελείται σημαντικά από τον ανοιχτό κώδικα. Το 2018, εκτιμά η έρευνα, υπήρχαν τουλάχιστον 260.000 συνεισφέροντες στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 8% των εργαζομένων στον τομέα προγραμματισμού υπολογιστών. Έκαναν συνολικά 30 εκατομμύρια συνεισφορές και παρήγαγαν έναν όγκο κώδικα ισοδύναμο με την εργασία πλήρους απασχόλησης 16.000 προγραμματιστών. Την ίδια χρονιά, κατέληξαν οι αναλυτές, ο οικονομικός αντίκτυπος του λογισμικού ανοιχτού κώδικα κυμαίνεται μεταξύ 65 δισεκατομμυρίων ευρώ (77,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και 95 δισεκατομμυρίων ευρώ (113,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων). 

Αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα. Αλλά ακόμη και μια οριακή αύξηση της δραστηριότητας ανοιχτού κώδικα στην ΕΕ θα μπορούσε να προσθέσει δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον πλούτου κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ. Το OFE είπε ότι η αύξηση του αριθμού των συνεισφερόντων ανοιχτού κώδικα κατά μόλις 10% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ κατά σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ (120 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως και θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία 1.000 νέων νεοσύστατων εταιρειών τεχνολογίας ετησίως, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.  

Το 2018, οι συνεισφέροντες της ΕΕ πραγματοποίησαν συνολικά 30 εκατομμύρια συνεισφορές και παρήγαγαν έναν όγκο κώδικα ισοδύναμο με το έργο πλήρους απασχόλησης 16.000 προγραμματιστών.

Σύμφωνα με την Muto, επομένως, παρόλο που ο ανοιχτός κώδικας έχει ήδη ισχυρές βάσεις στην ΕΕ, οι ανοιχτές τεχνολογίες εξακολουθούν να αγωνίζονται σε μεγάλο βαθμό για να επιτύχουν τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν. «Η αξία είναι εκεί, αλλά δεν αναγνωρίζεται», λέει. “Υπάρχει έλλειψη κατανόησης, σε επίπεδο στελεχών, για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνολογία ως ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.” 

“Δεν επωφελούμαστε πλήρως από αυτήν την αξία όσον αφορά το να βλέπουμε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να ανθίζουν και να μεγαλώνουν. Αυτό έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα και εκεί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτιστική αλλαγή”, συνεχίζει. 

Στις ΗΠΑ, οι γίγαντες τεχνολογίας όπως το Facebook, το Google ή η Microsoft συμμετέχουν ενεργά στον τομέα του ανοιχτού κώδικα, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί ισχυρές κοινότητες και δίκτυα που εξελίσσονται και εμπλουτίζουν την τεχνολογία. Αντιθέτως, η έκθεση του OFE διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των συνεισφορών κώδικα στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν από υπαλλήλους μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. 

Οι καινοτόμες πολιτικές από τον δημόσιο τομέα φαίνεται να είναι μια επιλογή που κερδίζει. Η προηγούμενη έρευνα της Nagle, η οποία  επικεντρώθηκε σε μια αλλαγή στην πολιτική προμηθειών τεχνολογίας της Γαλλίας , διαπίστωσε ότι η απαίτηση από κυβερνητικούς φορείς στη χώρα να ευνοούν το λογισμικό ανοιχτού κώδικα οδήγησε σε αύξηση 18% στον αριθμό των νεοσύστατων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πληροφορική και αύξηση 14% τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πληροφορική. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, έχει εφαρμόσει μια στρατηγική λογισμικού ανοιχτού κώδικα εδώ και αρκετά χρόνια,  η τελευταία έκδοση της οποίας δημοσιεύθηκε το 2020 , και δεσμεύτηκε να κάνει καλύτερη χρήση της τεχνολογίας εσωτερικά για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών προς τους ευρωπαίους πολίτες. Ωστόσο, η Muto τόνισε το “δυσανάλογα μικρό” πεδίο εφαρμογής της δέσμευσης της Επιτροπής, σε σύγκριση με το τεράστιο δυναμικό της τεχνολογίας. 

“Η Επιτροπή διαδραματίζει ενεργά ρόλο στον ανοιχτό κώδικα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να κλιμακωθεί και να προωθηθεί περαιτέρω”, λέει η Muto. “Αν κοιτάξετε την αξία του ανοιχτού κώδικα στο Ευρωπαϊκό ΑΕΠ, πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζει με το θεσμικό συμφέρον”. 

Δεν αφορά μόνο τις οικονομικές μετρήσεις. Στην πραγματικότητα, η έρευνα του OFE περιλαμβάνει μια μακρά έρευνα που επιχειρεί να κλιμακώσει την έκταση των πλεονεκτημάτων του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Συνολικά, η μείωση του κόστους θεωρήθηκε ένα από τα λιγότερο σχετικά οφέλη των ανοιχτών τεχνολογιών Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς απαντήσεις, οι επιχειρήσεις μάλλον ανέφεραν ότι βρίσκουν τεχνικές λύσεις, αναζήτηση γνώσης , δημιουργία και το γεγονός ότι συμβαδίζουν με την πρόοδο στο τομέα της τεχνολογίας.

Τα δημοφιλή κίνητρα περιλάμβαναν την εξεύρεση τεχνικών λύσεων, την αναζήτηση γνώσεων και τη δημιουργία και την αποφυγή κλειδώματος προμηθευτή   

Τους τελευταίους μήνες, η πανδημία COVID-19 δημιούργησε έργα που έδειξαν την αξία των ανοικτών τεχνολογιών για την επίλυση προβλημάτων, ειδικά χάρη στα ανοιχτά πρότυπα και τη διαλειτουργικότητα. Καθώς οι χώρες αγωνίστηκαν για την κατασκευή εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης επαφών, για παράδειγμα, η Επιτροπή  δημιούργησε μια υπηρεσία πύλης διαλειτουργικότητας  που επέτρεπε τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των συμμετεχόντων εφαρμογών, επιτρέποντας στους πολίτες να χρησιμοποιούν ένα μόνο εργαλείο όταν ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ήπειρο. 

Αλλά αυτό που πιθανότατα αρέσει περισσότερο τους Ευρωπαίους ρυθμιστές είναι το γεγονός ότι με το ανοιχτό λογισμικό δεν υπάρχει κλείδωμα σε ένα προμηθευτή. 

Το ενδιαφέρον για τον ανοιχτό κώδικα επιστρέφει στην ΕΕ και για τους ίδιους λόγους, λέει η Muto. «Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση του βαθμού στον οποίο οι κοινωνίες μας βασίζονται σε λογισμικό», λέει. Και τα τελευταία χρόνια, εξετάζοντας τη γεωπολιτική κατάσταση, συνειδητοποιείται ότι οι εμπορικοί πόλεμοι μπορούν να κλείσουν τις υποδομές μιας χώρας που εξαρτάται από συγκεκριμένους προμηθευτές.

“Ο ανοιχτός κώδικας, από την άλλη πλευρά, είναι ανθεκτικός. Είναι από τη φύση του παγκόσμιο, ανοιχτό και δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να μην κλειδωθεί σε έναν συγκεκριμένο προμηθευτή”, συνεχίζει. “Πρόκειται για ευελιξία και για μια ανοιχτή και ανταγωνιστική αγορά πληροφορικής, όπου υπάρχει επιλογή για τον χρήστη.” 

Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ ενέτεινε αποτελεσματικά τις προσπάθειές της για την αποκατάσταση της ψηφιακής ανεξαρτησίας της ηπείρου ενόψει των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογικών μεγεθών από ολόκληρο τον Ατλαντικό. Πιο συγκεκριμένα, η EE  ξεκίνησε το έργο για μια Ευρωπαϊκή πλατφόρμα cloud-computing που ονομάζεται Gaia-X , για να δημιουργήσει μια αγορά προμηθευτών cloud που όλοι συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας δεδομένων της ΕΕ – μια κίνηση που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την επιθυμία μείωσης της ευρωπαϊκής εξάρτησης από AWS, Microsoft Azure, IBM Cloud ή Google Cloud. 

Ενώ το Gaia-X  δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποσχέσεις του , η Muto τόνισε ότι τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης του OFE αρκούν για να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της πολιτικής παρέμβασης στην ΕΕ για τη στήριξη του οικοσυστήματος ανοιχτού κώδικα – για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, αλλά και για διεύρυνση του πεδίου των μη μετρήσιμων οφελών των ανοιχτών τεχνολογιών.

Η έκθεση, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, περιλαμβάνει συνολικά 30 συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της υιοθέτησης ανοιχτού κώδικα σε ολόκληρο την ΕΕ. Κυμαίνονται από την προώθηση της κουλτούρας ανοιχτού κώδικα μέσω φορολογικών κινήτρων, έως την αύξηση της χρηματοδότησης για έργα και νεοσύστατες επιχειρήσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία. Βασικά, το OFE συμβουλεύει μια νέα εστίαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη δεξιοτήτων συγγραφής κώδικα, αλλά και βοηθώντας τους μελλοντικούς επιχειρηματίες να κατανοήσουν τις δυνατότητες του ανοιχτού κώδικα, για παράδειγμα, προσαρμόζοντας τα προγράμματα MBA. 

Καθώς η εστίαση αυξάνεται όλο και περισσότερο στα οφέλη του ανοιχτού κώδικα, το OFE ελπίζει ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες θα μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν την χρήση των ανοιχτών τεχνολογιών. «Ελπίζουμε να βάλουμε έναν αριθμό στην αξία που έχει δημιουργήσει το ανοιχτό λογισμικό, τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πούμε ότι η τεχνολογία πρέπει να αξιοποιηθεί», λέει η Muto. «Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα για να πούμε ότι είναι δικαιολογημένο να παρέμβουμε για να τονώσουμε αυτό». 

Πηγή άρθρου: www.zdnet.com/

Leave a Comment