ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Βιομηχανία Ενέργειας στρέφεται στον ανοιχτό κώδικα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 80 τοις εκατό έως το 2050. Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα πέρυσι καλώντας την πολιτεία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, να γίνει carbon neutral έως το 2045. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, ή ακόμη και λιγότερο φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί από άλλες κυβερνήσεις, θα απαιτηθεί από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αγοράζουν περισσότερη ενέργεια από βιώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Αυτή η στροφή δημιουργεί ήδη υλικοτεχνικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Σε αντίθεση με τις πιο προβλέψιμες πηγές ενέργειας, η ενέργεια που παράγεται από ένα αιολικό πάρκο μπορεί να ποικίλλει από μέρα σε μέρα, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να εκφορτώνουν τις πλεονάζουσες προμήθειες και να αναπληρώνουν τις ελλείψεις. Τα ηλιακά πάνελ σε στέγες κατοικιών που τροφοδοτούν το δίκτυο θέτουν τις δικές τους προκλήσεις, επειδή το δίκτυο δεν σχεδιάστηκε για να διευκολύνει μια αμφίδρομη ροή ενέργειας.

Για να αντιμετωπίσει αυτές τις τεχνολογικές προκλήσεις, ο ενεργειακός τομέας στρέφεται σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ο ανοιχτός κώδικας, τον οποίο ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει ή να μοιραστεί, βοήθησε στην άνοδο των κολοσσών του Διαδικτύου όπως η Google, το Facebook και η Amazon. Οι φαινομενικοί ανταγωνιστές συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν λογισμικό όπως η πλατφόρμα συλλογής δεδομένων Hadoop, επειδή τους επέτρεψε να λύσουν δύσκολα υπολογιστικά προβλήματα. Τώρα κάθε είδους εταιρείες, από τη Microsoft έως τη Walmart έως την JP Morgan Chase χρησιμοποιούν και κατασκευάζουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Αλλά η βιομηχανία ενέργειας έχει μείνει πίσω από άλλες όσον αφορά τη χρήση και τη δημιουργία λογισμικού ανοιχτού κώδικα, λέει ο Loek Bakker, επικεφαλής διαχείρισης πληροφοριών στην ολλανδική εταιρεία διανομής ενέργειας TenneT. «Η βιομηχανία ενέργειας δεν είναι γνωστή για την καινοτομία της», λέει. «Νομίζω ότι είμαστε μια αρκετά παραδοσιακή βιομηχανία».

Ο Arjan R. Stam, διευθυντής διαχείρισης δικτύου στην Alliander, μια άλλη ολλανδική ενεργειακή εταιρεία, συμφωνεί. «Ως επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν συνεργαζόμαστε πολύ, δεν έχουμε τη χαρά να μοιραζόμαστε πληροφορίες μεταξύ μας».

Αυτό αλλάζει. Η TenneT δημιούργησε πρόσφατα τη δική της πλατφόρμα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων πάνω από στοιχεία ανοιχτού κώδικα, επειδή, λέει ο Bakker, η εταιρεία δεν μπορούσε να βρει ένα παραδοσιακό εμπορικό προϊόν λογισμικού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Η πλατφόρμα της TenneT συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα που παράγει η εταιρεία, όπως δεδομένα χρήσης ενέργειας, μαζί με δεδομένα καιρού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη τόσο της παραγωγής όσο και της ζήτησης ενέργειας. Οι μέρες με άνεμο, ηλιόλουστες σημαίνουν περισσότερη παραγωγή ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο, ενώ οι εξαιρετικά ζεστές ή κρύες μέρες θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανάλωση. Η TenneT δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη τη δουλειά της ως ανοιχτού κώδικα, αν και ο Bakker λέει ότι σκοπεύει να το κάνει. Η TenneT σχεδιάζει επίσης να χορηγήσει έργα ανοιχτού κώδικα από το επόμενο έτος.

Το είδος των δεδομένων που κάνει το TenneT μπορεί να ακούγεται απλό. Αλλά ο Bakker λέει ότι η ανάγκη ενσωμάτωσης διαφορετικών τύπων λογισμικού και δεδομένων είναι μια μεγάλη πρόκληση. Ο Stam λέει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανοιχτά πρότυπα που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων εργαλείων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί ενέργειας και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας. Για παράδειγμα, πολλοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν αντικαταστήσει φυσικές συσκευές για την παρακολούθηση του ηλεκτρικού ρεύματος με συστήματα παρακολούθησης βασισμένα σε λογισμικό που πρέπει να ενσωματωθούν με άλλα συστήματα ελέγχου.

Η εικόνα ίσως περιέχει διάγραμμα και κάτοψη

“Σήμερα χρειάζεται πολύς χρόνος για να φέρεις έναν νέο σταθμό online”, λέει ο Stam, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανάγκης να ενσωματωθούν οι διάφορες τεχνολογίες σε έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας με την υπάρχουσα υποδομή. Πρέπει να γραφτεί νέος κώδικας για να μιλήσουν τα μέρη μεταξύ τους. Εάν όλα τα εξαρτήματα χρησιμοποιούσαν ένα σύνολο κοινών προτύπων, ο όγκος της εργασίας που απαιτείται για την προσθήκη αυτών των στοιχείων σε ένα πλέγμα θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά.

Οι απογοητεύσεις για την έλλειψη συμβατότητας μεταξύ των προϊόντων οδήγησαν την Alliander να δημιουργήσει την πλατφόρμα Open Smart Grid , ένα σύστημα λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την ενοποίηση και τον έλεγχο μιας ποικιλίας ενεργειακών και βιομηχανικών προϊόντων. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται στο Άμστερνταμ για τον έλεγχο των φώτων του δρόμου.

Η Alliander βρίσκεται τώρα στη διαδικασία μεταφοράς του ελέγχου της πλατφόρμας Open Smart Grid στην LF Energy , έναν οργανισμό-ομπρέλα του Linux Foundation που περιλαμβάνει την Alliander, την TenneT και άλλες εταιρείες ενέργειας που εργάζονται με λογισμικό και πρότυπα ανοιχτού κώδικα. Η βιομηχανία ενέργειας ακολουθεί ουσιαστικά το παράδειγμα της βιομηχανίας τεχνολογίας στη χρήση ιδρυμάτων ανοιχτού κώδικα ως τύπου φορέα προτύπων. Αντί να προσδιορίζει τον τρόπο κατασκευής ενός προϊόντος, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα παρέχει μια βάση που μπορεί να δημιουργήσει ο καθένας στην κορυφή — και μια πλατφόρμα με την οποία κάθε εταιρεία μπορεί να ενσωματώσει τα προϊόντα της. «Χτίζοντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μπορούμε να ορίσουμε πρότυπα που είναι ενσωματωμένα στον κώδικα», λέει ο Stam.

Ένα άλλο έργο της LF Energy εστιάζει σε ανοιχτά πρότυπα που δεν μπορούν να καθοριστούν μόνο μέσω λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Το OpenEEmeterΤο έργο, που δημιουργήθηκε από την εκκίνηση λογισμικού Recurve και τώρα επιμελείται η LF Energy, επιχειρεί να δημιουργήσει τυπικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι ένα άλλο παράδειγμα για κάτι που φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι απλό, αλλά δεν είναι. Για παράδειγμα, ο υπολογισμός της εξοικονόμησης από την αντικατάσταση παραθύρων σε ένα κτίριο γραφείων δεν είναι απλώς θέμα σύγκρισης της χρήσης ενέργειας ενός μήνα ή ακόμη και ενός έτους με τα νέα παράθυρα με την ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε πριν. Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη άλλους παράγοντες, όπως τον καιρό κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που μετράτε, λέει ο Peter Capuciati, βετεράνος εμπορικών ακινήτων και ιδρυτής της Bluon, μιας εταιρείας αντικατάστασης φρέον. Δύο σύμβουλοι θα μπορούσαν να παράγουν πολύ διαφορετικές εκτιμήσεις εξοικονόμησης ενέργειας για το ίδιο έργο,ανάλογα με τις μετρήσεις που χρησιμοποιούσαν.

Το Recurve πουλά μια υπηρεσία λογισμικού που μετρά την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Matt Golden εξηγεί ότι η εταιρεία έπρεπε να κάνει τις μετρήσεις της για τη μέτρηση αυτών των εξοικονομήσεων όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές και διαφανείς, επειδή πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας προσφέρουν κίνητρα για εταιρείες ή άτομα που επενδύουν σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να είναι σε θέση να δουν τι ακριβώς μετράει και πώς το Recurve. Έτσι, η εταιρεία κυκλοφόρησε ελεύθερα τόσο τις μετρήσεις της όσο και μια μηχανή λογισμικού για την εφαρμογή αυτών των μετρήσεων. Η ελπίδα είναι ότι οι άνθρωποι θα συμφωνήσουν τουλάχιστον για το πώς θα κάνουν τις μετρήσεις και να τις βελτιώσουν με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή άρθρου: https://www.wired.com/

Leave a Comment