ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η εξέλιξη των Γραφείων Ανοικτού Κώδικα: Νέα Έρευνα από το Linux Foundation για τα πλεονεκτήματα των OSPO σε εταιρικό περιβάλλον

Το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα είναι σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις και κάθε ταξίδι μιας εταιρίας στις βέλτιστες πρακτικές του ανοιχτού κώδικα είναι μοναδικό. Ταυτόχρονα, υπάρχει πολύς χώρος για να αναπτυχθεί περισσότερο. Πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούν Γραφεία Ανοιχτού Κώδικα (OSPO) για να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειές ανοιχτού κώδικα με ένα σύστημα διαχείρισης και πολιτικές σχεδιασμένες ώστε να δημιουργούν μια θετική εμπειρία για εσωτερικούς προγραμματιστές και εξωτερικούς συμμετέχοντες στις κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν και συνεισφέρουν. 

Ενώ το Linux Foundation,, υπό την αιγίδα του Ομίλου TODO, έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν λευκές βίβλους σχετικά με τα οφέλη του ανοιχτού κώδικα και των OSPO , έγινε φανερό ότι χρειαζόταν ένα καθιερωμένο μοντέλο για την εξέλιξη ενός OSPO σε έναν οργανισμό. Πέρα από τη μοντελοποίηση, ήταν σημαντικό να συμπληρωθούν μονοπάτια για βέλτιστες πρακτικές ανοιχτού κώδικα με καλή παλιομοδίτικη αφήγηση στην ηγεσία και τη διαμόρφωση του OSPO για να βοηθηθούν άλλοι ηγέτες και επαγγελματίες να δουν τον εαυτό τους στη διαδικασία.

Ο Όμιλος TODO, σε συνεργασία με το Linux Foundation Research, κυκλοφόρησε μια νέα λευκή βίβλο, το The Evolution of the Open Source Program Office , ως οδικό χάρτη για την δημιουργία OSPO σε εταιρίες.

Η Ana Jiménez Santamaría, Διευθύντρια Προγράμματος OSPO του Ομίλου TODO, εξηγεί περαιτέρω τα κίνητρα πίσω από την ανάπτυξη του οδικού χάρτη και της μελέτης περίπτωσης: 

«Έχω δει μια αυξανόμενη ανάγκη για καθοδήγηση OSPO σε πολλούς οργανισμούς. Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη παρέχει έναν τρόπο για καλύτερο πλαίσιο και οπτικοποίηση της πολυπλοκότητας του οικοσυστήματος OSPO και παρέχει έναν οδικό χάρτη για να διευκολύνει τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση του OSPO. Καλωσορίζουμε την κοινότητα ανοιχτού κώδικα να συνεισφέρει και να συνεργαστεί σε αυτούς τους πόρους, επεκτείνοντας το αρχικό σχέδιο ή βελτιώνοντας την τεκμηρίωση για κάθε ένα από τα στάδια.”

Αυτή η λευκή βίβλος παρέχει ένα σύνολο μοτίβων και κατευθύνσεων για να βοηθήσει στην υλοποίηση μιας πρωτοβουλίας OSPO ή ανοιχτού κώδικα σε εταιρικά περιβάλλοντα. Αυτό περιλαμβάνει ένα μοντέλο ωριμότητας OSPO, πρακτική εφαρμογή από προγράμματα OSPO σε περιοχές και τομείς, και μερικά μοτίβα OSPO για διαφορετικά εταιρικά περιβάλλοντα

Το μοντέλο ωριμότητας OSPO αναπτύχθηκε με βάση μια σειρά συνεντεύξεων από κορυφαία προγράμματα OSPO, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις πιο σημαίνουσες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Red Hat, η Microsoft, η SAP και η VMware. Ως το αποκορύφωμα της ερευνητικής διαδικασίας, η λευκή βίβλος περιλαμβάνει τρεις περιπτωσιολογικές μελέτες της εξέλιξης των OSPO σε οργανισμούς σε διαφορετικούς κλάδους του κλάδου: Το Bloomberg (οικονομικές υπηρεσίες), την Comcast (Media) και την Porsche (μεταφορές/αυτοκίνητα). Κάθε περίπτωση δομείται ως ένα ταξίδι στα στάδια του μοντέλου OSPO μέχρι την εφαρμογή του στην πράξη. 

Το Bloomberg διαχειρίζεται ένα πολύ ώριμο OSPO με εννέα χρόνια εμπειρίας. Με περισσότερους από 6.500 προγραμματιστές που ασχολούνται και με έως και 20 προγραμματιστές αφιερωμένους ειδικά στο OSS, είναι ένα σημαντικό εκκολαπτήριο έργων όπως το Kserve , το bqplot και το PowerfulSeal .

Ο Kevin P. Fleming, ο οποίος υπηρέτησε ως πρώην επικεφαλής τεχνολογίας στο Bloomberg, υπενθυμίζει την ανάγκη να έχει ο οργανισμός έμπιστους συμβούλους όταν πρόκειται για ανοιχτό κώδικα:

 «Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι, από τη διοίκηση έως τους μεμονωμένους συνεισφέροντες, κατανοούσαν ότι θέλαμε να οικοδομήσουμε καλύτερες σχέσεις και να διευρύνουμε τη δέσμευση και τη χρήση του ανοιχτού κώδικα, γίναμε σύμβουλοι στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το συγκεκριμένο έργο από αυτήν την κοινότητα; Μοιάζει με μια πραγματική κοινότητα ή διοικείται από μια μεμονωμένη εταιρεία ή άτομο; Βοηθήσαμε να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις.»

Η Comcast με πενταετή εμπειρία στην υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα, έχει τέσσερις μηχανικούς πλήρους απασχόλησης στο OSPO της και έχει ενεργή συμμετοχή σε έργα όπως το Apache Traffic Control , το Trickster και το Kuberhealthy εντός της ευρύτερης κοινότητας OSS. 

Ο Nithya Ruff, ο οποίος είναι στην Comcast και επίσης υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Linux Foundation, τόνισε την ανάγκη να γίνει εύκολη η εργασία σε έργα ανοιχτού κώδικα και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τους υπαλλήλους της Comcast όταν συμμετέχουν:

«Πολλοί από τους μηχανικούς μας λατρεύουν να μπορούν να συνεισφέρουν στο OSS και να μπορούν να μιλούν σε συνέδρια, να δημοσιεύουν εργασίες και ιστολόγια. Η δουλειά μας είναι να διευκολύνουμε τη λειτουργία του στο OSS. Πιστεύουμε ότι το OSS αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της καινοτομίας ως εταιρεία και βασικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση σπουδαίων προγραμματιστών να συνεργαστούν μαζί μας.» 

Το OSPO της Porsche είναι σχετικά νέο, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, αλλά έχει ήδη αρκετούς προγραμματιστές και μηχανικούς αφοσιωμένους σε έργα ανοιχτού κώδικα, όπως το Porsche Design System , το OSS Review Toolkit και το Cookie Consent Banner.

Ο Nik Peters, ο οποίος διευθύνει το OSPO της Porsche, πιστεύει ότι ο ρόλος της εταιρείας στον ανοιχτό κώδικα είναι κατάλληλος για την υιοθέτηση προτύπων στην αυτοκινητοβιομηχανία ως τελικός χρήστης OSS.

«Ως οργανισμός, βρισκόμαστε ανάμεσα στο να είμαστε συνεισφέροντες και να συμμετέχουμε. Ένας από τους μεγάλους στόχους μας είναι να δούμε αν μπορούμε να οδηγήσουμε και να θέσουμε ανοιχτά πρότυπα—για παράδειγμα, ένα πρότυπο ανοιχτού κώδικα για την αυτοκινητοβιομηχανία… ο μεγάλος μας στόχος είναι να μετακινηθούμε από το 10 έως το 20 τοις εκατό του ενσωματωμένου λογισμικού σε τουλάχιστον 60 τοις εκατό σε διάστημα πέντε ετών . Αυτό για εμάς αλλάζει το παιχνίδι». 

Δεν είναι όλες οι εμπειρίες ίσες, αλλά η καθεμία είναι μοναδική και πολύτιμη από μόνη της. 

Ποιος πρέπει να διαβάσει αυτήν την έκθεση; Όποιος θέλει να μάθει για την αξία του Open Source Program Office και τη σημασία του για την οργανωτική συμμόρφωση, την ανταγωνιστικότητα και τη διαχείριση κοινών τεχνολογιών σε υλικό, λογισμικό και πρότυπα.

 Κατεβάστε την Έκθεση εδώ

https://www.linux.com

Leave a Comment