ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εάν θέλετε να αγκαλιάσετε αυτήν την καινοτομία, πρέπει να αγκαλιάσετε τον ανοιχτό κώδικα.

Αν αναφέρετε τον ανοιχτό κώδικα στους περισσότερους ανθρώπους , αυτοί πιθανότατα να σκεφτούν εικόνες geeks με Linux t-shirts που εργάζονται σε λειτουργικά συστήματα που είναι ακατανόητα για τον μέσο άνθρωπο. Αλλά στην πραγματικότητα, ο ανοιχτός κώδικας είναι ζωτικής σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος.

Όλοι οι κορυφαίοι τεχνολογικοί γίγαντες, η Amazon, η Google, η IBM, ακόμη και η Microsoft είναι χτισμένοι πάνω σε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές χρησιμοποιούν Android, το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα της Google. Και το Github, το μεγαλύτερο αποθετήριο πηγαίου κώδικα στον κόσμο είναι επίσης ανοιχτού κώδικα.

Ο ανοιχτός κώδικας είναι, με άλλα λόγια, παντού γύρω μας. Είναι τόσο διαδεδομένος που πολλοί από εμάς δεν το προσέχουμε καν. Όμως η σημασία του υπογραμμίζεται για άλλη μια φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ανάπτυξης των εμβολίων.

Γρήγορη, ευέλικτη συνεργασία

Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα διάφορα εμβόλια για τον COVID-19 που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή δεν είναι παρά έκπληξη. Δεν θα ήταν επίσης δυνατό χωρίς πρωτοφανή επίπεδα χρηματοδότησης και ίσως το πιο σημαντικό, χωρίς την παγκόσμια συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων. Το τελευταίο από αυτά είναι ένα κεντρικό δόγμα της κοινότητας ανοιχτού κώδικα.

Δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και πριν από το εμβόλιο, χρησιμοποιούνταν ανοιχτός κώδικας για την κατανόηση των παραγόντων που οδήγησαν στην εξάπλωση του COVID-19. Το RapidPro , για παράδειγμα, είναι ένα ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να κλιμακώνουν εύκολα εφαρμογές για κινητά από οπουδήποτε στον κόσμο. Λειτουργεί μέσω απλών μηνυμάτων κειμένου (ή πλατφορμών όπως το WhatsApp), έτσι ώστε οι οργανισμοί να μπορούν να συλλέγουν κρίσιμα δεδομένα απευθείας από άτομα, ακόμη και σε δυσπρόσιτα μέρη.

Μεταξύ των πόλεων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή για την απόκρισή τους στον COVID-19 είναι η Πόλη του Μεξικού, η οποία είναι η έκτη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στον κόσμο. Υπάρχουν παρόμοιες ιστορίες με πολλές άλλες πλατφόρμες, σύνολα δεδομένων και εργαλεία σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα σε διαφορετικές τοπικές συνθήκες και ανάγκες επειδή είναι ανοιχτού κώδικα.

Υπάρχει τώρα ένα ισχυρό επιχείρημα για αυτό το είδος προσέγγισης ανοιχτού κώδικα που πρέπει να ληφθεί με τα ίδια τα εμβόλια. Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης πλήρως ανοιχτού κώδικα,θα άνοιγε την πρόσβαση και θα τερμάτιζε την ανισότητα στα εμβόλια, όπως ακριβώς έγινε με την πολιομυελίτιδα . Σε ένα σημαντικό βήμα προς αυτό, η Ινδία διέθεσε πρόσφατα την πλατφόρμα εμβολίων ως ανοιχτό κώδικα και εξετάζει περισσότερες από 100 εφαρμογές από ιδιωτικές εταιρείες για την ενσωμάτωσή τους στην πλατφόρμα.

Όλοι ωφελούνται όταν καινοτομούμε ανοιχτά

Το σημαντικό σημείο και το μάθημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι όλοι ωφελούνται όταν καινοτομούμε ανοιχτά. Όλοι θα βρισκόμασταν σε πολύ χειρότερη θέση όσον αφορά τον COVID-19, αν οι άνθρωποι δεν ήταν πρόθυμοι να μοιραστούν γνώσεις και δεδομένα. Και δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι το Διαδίκτυο θα ήταν φτωχότερο χωρίς πχ το WordPress και το Github. Το πλεονέκτημα του ανοιχτού κώδικα είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε αυτό όλη την ώρα. Οι περισσότερες πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα υποστηρίζονται από ζωντανές κοινότητες που εντοπίζουν γρήγορα προβλήματα και δημιουργούν λύσεις.

Ο ανοιχτός κώδικας, δεν ενθαρρύνει μόνο την καινοτομία, αλλά την εμπνέει, κυρίως επειδή επιτρέπει στους οργανισμούς να εστιάζουν σε αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Είτε πρόκειται για συγγραφή, ηλεκτρονικό εμπόριο ή ασφάλιση, ο ανοιχτός κώδικας τους επιτρέπει να είναι πάντα ενημερωμένοι από τεχνολογική άποψη. Επιπλέον, τους επιτρέπει να λειτουργούν γνωρίζοντας ότι εάν αντιμετωπίζουν μια τεχνική πρόκληση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να την έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Τα τελευταία δύο χρόνια μας έδειξαν πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει ο κόσμος. Ωστόσο, ακόμη και στις πιο δύσκολες αλλαγές, έχουμε δει πρωτοφανή καινοτομία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Εάν θέλετε να αγκαλιάσετε αυτήν την καινοτομία, πρέπει να αγκαλιάσετε το ανοιχτό κώδικα.

Πηγή άρθρου: https://iafrikan.com/

Leave a Comment