ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

15η Globelics International Conference Athens, 11-13 October 2017

Η 15η διάσκεψη Globelics θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Ελλάδα και φιλοξενείται από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στις 11-13 Οκτωβρίου, 2017.


Το Globelics είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο με περισσότερους από 2000 επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα, την καινοτομία και την οικοδόμηση ικανοτήτων που συμβάλλουν στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη. Το δίκτυο είναι εμπνευσμένο από το έργο του Christopher Freeman και του Richard Nelson και είχε αρχικά δημιουργηθεί για την συνεργασία
μεταξύ των μελετητών στο Νότο και στο Βορρά για τα συστήματα καινοτομίας. Με την πάροδο του χρόνου το δίκτυο έχει ενσωματώσει εμπειρία από ένα ευρύτερο κοινωνικό υπόβαθρο της επιστήμης και τωβ εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις ευρύτερες πτυχές της ανάπτυξης.

Μία από τις κύριες δραστηριότητές του δικτύου, είναι το ετήσιο συνέδριο Globelics, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 400 νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο στοχεύει επίσης στην κατασκευή ερευνητικών ικανοτήτων και προσανατολισμού προς τις τοπικές προκλήσεις της χώρας υποδοχής.

Η Αθήνα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που θα φιλοξενήσει το Ετήσιο Συνέδριο Globelics, και αυτό θεωρείται ως μια ευκαιρία για να τονιστούν οι προκλήσεις για μια χώρα που επλήγη από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Η καινοτομία και η οικοδόμηση ικανοτήτων στο πλαίσιο των βιομηχανικών και θεσμικών αλλαγών, μπορεί να έχει μεγάλη σημασία κατά την εξέταση μιας στρατηγικής εξόδου από την κρίση.

Το κύριο θέμα του συνεδρίου για Globelics 2017 είναι “Καινοτομία και η ανάπτυξη ικανοτήτων στην πλαίσιο της χρηματιστικοποίησης και της άνιση ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας: Οι νέοι ρόλοι για το κράτος, τον παραγωγικό τομέα, και τους κοινωνικούς φορείς”.
Συγκεκριμένα, έχει ως στόχο να διερευνήσει κατά πόσο χρειαζόμαστε νέες προσεγγίσεις για τη μελέτη της ανισότητας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το συνέδριο θα εξετάσει επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την καινοτομία και της δημιουργία ικανοτήτων και σε πεδία διαφορετικά από την προσέγγιση του Globelics.

Ενότητες του Συνεδρίου:

  1.  Οι σχέσεις των Πανεπιστημίων με τη βιομηχανία και την κοινωνία: Το αναπτυξιακό πανεπιστήμιο
  2. Η αυτόχθονη γνώση, ο ανεπίσημος τομέας σε σχέση με την καινοτομία και την ανάπτυξη
  3. Φύλο, καινοτομία και ανάπτυξη
  4. Η επιστήμη, η τεχνολογία, η πολιτική καινοτομία και η ανάπτυξη
  5. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η ανοιχτή καινοτομία και η ανάπτυξη
  6. Το Εθνικό σύστημα της ηπειρωτικής και της περιφερειακής καινοτομίας
  7. Η τεχνολογική υποδομή και οι τεχνολογικές δυνατότητες
  8. Τομεακά συστήματα καινοτομίας, συστηματική βιομηχανική πολιτική και ανάπτυξη
  9. Η καινοτομία, τα δίκτυα, οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και οι άμεσες ξένες επενδύσεις
  10. Η επιχειρηματικότητα και η διαχείριση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, στους οργανισμούς, στις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές
  11. Αγροτικά συστήματα καινοτομίας
  12. Η επιστήμη, η τεχνολογία, η καινοτομία και οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης
  13. Δημιουργικές βιομηχανίες, έξυπνες πόλεις και οικονομική ανάπτυξη
  14. Ανοιχτές τεχνολογίες, ανοιχτή καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη
  15. Καινοτομία, χρηματιστικοποίηση και η παγκόσμια κρίση: τι είδους πολιτικές και στρατηγικές χρειάζονται;
  16. Μελέτες για την Καινοτομία: εμπειρικές μεθοδολογίες, απαιτήσεις δεδομένων, δείκτες, διαφορετικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες

Περισσότερες πληροφορίες: liee.ntua.gr/globelics2017

Leave a Comment