ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

160 χρόνια madeinGreece | Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία: Μια έκθεση στη Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι; Πώς το φωταέριο δίνει τη θέση του στο φυσικό αέριο; Με ποιας εταιρείας τσιμέντα κατασκευάστηκε το Χίλτον; Από πού βγαίνει ένας λαγός; Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις; Από πότε η Ελλάδα μυρίζει μπισκότα;

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζουν τα «160 χρόνια Γκάζι», 160 χρόνια από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με μία σειρά επετειακών εκδηλώσεων.  Το highlight του εορτασμού έρχεται τον Ιανουάριο του 2018 με την περιοδική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία. Ένα πολύχρωμο ιστορικό ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία, την περίοδο 1860-1970, και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Μηχανήματα, πρώτες ύλες, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων συνθέτουν την ιστορική έκθεση που παρουσιάζει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου αναδεικνύοντας τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970, αλλά και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Μέσα από την έκθεση, θα γνωρίσουμε με διαδραστικό τρόπο κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας, καινοτομίες που σημειώθηκαν, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις, πρωτοπόρους επιχειρηματίες, ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες πτυχές της νεότερης ιστορίας μας και τη συνέχεια μιας σημαντικής πορείας.

Η έκθεση παρουσιάζει συνοπτικά και εύληπτα τη μακρά ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας (1860-1974), και απευθύνεται στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στον απλό πολίτη-επισκέπτη, αναδεικνύοντας τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις της. Επιχειρεί να εγγράψει στην κοινή συνείδηση την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας ως μέρος της ιστορίας της ελληνικής κοινωνίας. Δείχνει τις διασυνδέσεις της με τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, αλλά και το ρόλο της στη διαμόρφωση καταναλωτικών συμπεριφορών και πολιτισμικών προτύπων.
Δίνοντας έμφαση στις καινοτομίες, πρόθεση της έκθεσης είναι να δείξει ότι σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, η καινοτομία και η δημιουργικότητα δεν έπαψαν να υπάρχουν.
Η έκθεση στοχεύει να δώσει μία αισιόδοξη νότα στους νεότερους να τολμήσουν να καινοτομήσουν, αλλά και να θυμίσει στους παλαιότερους την ελληνική βιομηχανική ιστορία που διαμόρφωσε τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.

Ημερομηνία : 18/01/2018 – 25/03/2018
Έναρξη : 10:00
Λήξη : 20:00
Χώρος – Αίθουσα : Μηχανουργείο (Δ12) , Αποθήκη (Δ9) (Δ9)
Είδος εκδήλωσης : Δράσεις Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Πηγή άρθρου: http://www.technopolis-athens.com

Leave a Comment