ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον ανοιχτό κώδικα «τετραπλασιάστηκε» μεταξύ 2016-2018

Ο αριθμός των εργαζομένων σε εταιρείες ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη, έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί μεταξύ του 2016 και του 2018, σύμφωνα με το Awesome Free Software (AFS), έναν κατάλογο ελεύθερου λογισμικού -που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Το έργο, το οποίο βρίσκεται ακόμα στα αρχικά του στάδια, συνδυάζει δεδομένα που είναι ελεύθερα διαθέσιμα σχετικά με εργαλεία και εταιρείες λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα.

Τα στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία, τον κύκλο εργασιών, τα κέρδη και τον αριθμό των εργαζομένων είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο για περίπου το ένα τέταρτο (κυρίως) ευρωπαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται σε ανοιχτού κώδικα, εκτιμά ο Sven Franck, ιδρυτής της AFS. Ο Franck είναι προγραμματιστής και marketeer ελεύθερου λογισμικού που εργάζεται για τη Nexedi, μια γαλλική εταιρεία που αναπτύσσει το ERP5, ένα σύστημα διαχείρισης ανοικτού κώδικα για επιχειρήσεις.

Η AFS παίρνει τα δεδομένα της από τα μητρώα επιχειρήσεων και τις ιστοσελίδες των εταιρειών. “Αυτό δείχνει το συνολικό μέγεθος της αγοράς για ευρωπαϊκές εταιρίες ανοιχτού κώδικα”, λέει ο Franck. “Θα μπορούσαμε να καλύψουμε περισσότερο το έδαφος εάν είχαμε πρόσβαση σε όλα τα εθνικά μητρώα επιχειρήσεων της Ευρώπης και θα βοηθούσε αν οι εταιρείες ενημέρωναν τις καταχωρήσεις τους”.

Οι αριθμοί της AFS για το έτος 2018:

Συνολικό ενεργητικό: 753.387.386 ευρώ
Έσοδα: 531.474.562 ευρώ
Κέρδη: 12.276.669 ευρώ
Προσωπικό: 3,9K

Ο Franck και άλλοι εθελοντές του AFS αναζητούν δεδομένα από το OpenHub, ένα έργο που στοχεύει στην παρακολούθηση και ανάλυση έργων ανοιχτού κώδικα. “Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε πληροφορίες από τα αποθετήρια Git”, δήλωσε ο Φράνκ στο Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Open Source Observatory – OSOR).

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ελεύθερου και ανοικτού κώδικα στο προσκήνιο

Ο Franck και οι συνεργάτες του είχαν σκεφτεί για τη δημιουργία AFS δύο χρόνια όταν, το 2018, κέρδισαν οικονομική υποστήριξη από το Fonds de Dotation du Libre (FDL). Αυτή η μη κερδοσκοπική ένωση χρηματοδοτεί τη μακροπρόθεσμη συντήρηση λύσεων ελεύθερου λογισμικού που έχουν γενική αξία. Μαζί με την CNLL, τη γαλλική ένωση επιχειρήσεων ανοιχτού κώδικα, η FDL ξεκίνησε αυτό το μήνα να οργανώνει εκδηλώσεις γύρω από ευρωπαϊκές εταιρείες ελεύθερου λογισμικού. Αυτές οι εκδηλώσεις, θα επικεντρωθούν στη συμβολή των εταιρειών στην τεχνολογία και στους τρόπους χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης, εξηγώντας τον τρόπο χρήσης των φορολογικών κανόνων και άλλων οικονομικών κινήτρων.

Το AFS στοχεύει επίσης να αναδείξει τις ευρωπαϊκές εταιρείες ελεύθερου και ανοικτού κώδικα, ο Franck εξηγεί: “Η προώθηση των λύσεων και των υπηρεσιών ανοιχτού κώδικα αποτελεί σημείο εισόδου για πιθανούς νέους πελάτες. Εξίσου σημαντικό είναι να δείξουμε ότι το οικοσύστημα του ελεύθερου λογισμικού αναπτύσσεται και ζωντανεύει, δημιουργεί τοπική απασχόληση υψηλής ποιότητας και ότι μοιράζεται δημόσια την τεχνογνωσία του.”

Το έργο επιτρέπει επίσης στους επισκέπτες να δημιουργούν καταλόγους μελετών για διάφορους τομείς. Εδώ, για παράδειγμα, είναι ένας κατάλογος περίπου 120 μελετών για δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν λογισμικά ανοιχτού κώδικα.

Οι υπηρεσίες και τα δεδομένα που προσφέρει η AFS εξακολουθούν να αναπτύσσονται και οι προγραμματιστές εργάζονται επίσης για τη βελτίωση της χρηστικότητας της πλατφόρμας. “Χρησιμοποιούμε ήδη ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων, αλλά ο κατάλογος είναι στην πραγματικότητα  αυτή την στιγμή μια αρχική έκδοση”, λέει ο Franck.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment