ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

APELL: Μια ένωση των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Εταιριών Ανοικτού Κώδικα

Οι Ενώσεις εταιριών ανοικτού κώδικα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του Association Professionnelle Européenne du Logiciel Libre (APELL). Η νέα οργάνωση ομπρέλα ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) την Παρασκευή,  μια ημέρα πριν από την Fosdem – την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Προγραμματιστών Ελεύθερου Λογισμικού και Ανοικτού Κώδικα, τη μεγαλύτερη διάσκεψη open source της ηπείρου.

Η APELL επιθυμεί να καταστήσει τους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής ενήμερους για την αυξανόμενη οικονομική και στρατηγική σημασία της βιομηχανίας ανοιχτού κώδικα. Στην Ευρώπη, ο τομέας αυτός αποτελείται κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λένε οι ιδρυτές της APELL.

“Είναι καιρός η Επιτροπή και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναγνωρίσουν ότι οι δράσεις τους, τα σχέδια και οι πολιτικές υποστήριξης της ανοικτής πηγής θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υποστήριξη αυτών των ΜΜΕ”, δήλωσε ο Stéfane Fermigier, πρόεδρος της CNLL, ενός από τα τρία ιδρυτικά μέλη της APELL

Η CNLL, η Union des Entreprises du Logiciel Libre και η Numérique Ouvert, αντιπροσωπεύει περίπου 300 εταιρείες λογισμικού ανοιχτού κώδικα στη Γαλλία.

“Ο τομέας ανοιχτού κώδικα είναι πολύ δυναμικός. Παρόλο που ίσως δεν είναι τόσο φανταχτερό όσο οι μονόκεροι του Διαδικτύου ή οι μεγάλες εταιρίες ΤΠΕ, όλοι μαζί δημιουργούμε τεράστια αξία και ευκαιρίες απασχόλησης για την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, η CNLL δημοσίευσε έρευνα που δείχνει ότι, σε όλη την Ευρώπη, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που σχετίζονται με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα αυξηθεί κατά περίπου 8%, σε πάνω από 250.000 θέσεις εργασίας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το 2020, η CNLL αναμένει ότι τα συνολικά έσοδα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ανοιχτού κώδικα θα φθάσουν τα 25 δισ. Ευρώ, ή το 25% της παγκόσμιας αγοράς ανοιχτού κώδικα.

Ψηφιακή οικονομία

Η APELL επιθυμεί επίσης να δημιουργήσει μια πιο λεπτομερή εικόνα του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού οικοσυστήματος ανοιχτής κώδικα. Η ομάδα ελπίζει ότι τα νέα μέλη – εθνικές επαγγελματικές ενώσεις ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα παντού στην Ευρώπη – σύντομα θα ενταχθούν στη νέα ομπρέλα. Μεμονωμένες εταιρείες ανοιχτού κώδικα μπορούν επίσης να συμμετάσχουν στην APELL, αν και δεν θα έχουν δικαιώματα ψήφου, δήλωσε ο κ. Ganten.

“Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας ενιαίας φωνής για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανοιχτής κώδικα”, δήλωσε ο Timo Väliharju, διευθυντής του COSS της Φινλανδίας (Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus ή του φινλανδικού κέντρου για ανοικτά συστήματα και λύσεις) , δήλωσε στο Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοικτή Πηγή. “Η APELL θα κάνει τους Ευρωπαίους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων να κατανοήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες του ανοιχτού κώδικα στην ευρωπαϊκή ψηφιακή οικονομία”.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment