ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η βιομηχανία της Γερμανίας αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα

Στη Γερμανία, μία στις τρεις μεγάλες εταιρείες συμμετέχει στην ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Bitkom, (Η Γερμανική ένωση βιομηχανιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών).

Περίπου οι μισές από αυτές τις επιχειρήσεις επιτρέπουν το προσωπικό να συμμετέχει σε έργα ανοιχτού κώδικα και σχεδόν το 40% αυτών καταβάλλουν μέλη ή χορηγούς οργανισμών ανοικτού κώδικα. Μία στις τέσσερις εταιρείες συνεργάζεται με κοινότητες ανοιχτού κώδικα για δικά της έργα και το 15% συνεισφέρει κώδικα σε έργα ανοιχτού κώδικα, σύμφωνα με την έρευνα της Bitkom, που δημοσιεύθηκε αυτή την Τρίτη.

Οι μισές από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν έναν ή περισσότερους υπαλλήλους υπεύθυνους επίσημα ή ανεπίσημα για τον ανοιχτό κώδικα.

Η έρευνα βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 804 εταιρείες με τουλάχιστον 100 υπαλλήλους. Τα πλεονεκτήματα του ανοιχτού κώδικα περιλαμβάνουν το χαμηλότερο κόστος, την αυξημένη ασφάλεια, την ανεξαρτησία από προμηθευτές και την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, αναφέρει η έρευνα της Bitkom.

Καινοτομία με χαμηλότερο κόστος

“Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων  που είναι σε θέση, για παράδειγμα, να προσαρμόσουν το λογισμικό ή να το αναπτύξουν περαιτέρω”, εξηγεί ο εμπορικός σύλλογος. Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα διαμαρτυρήθηκαν επίσης για την έλλειψη κύκλων κατάρτισης και την ανάγκη κατάρτισης του προσωπικού.

Στην εισαγωγή του στη μελέτη, ο πρόεδρος της Bitkom, Achim Berg γράφει ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι ένας από τους παράγοντες που διαμορφώνουν την ψηφιοποίηση της Γερμανίας, για τρεις λόγους:

  • Πρώτον ο ανοιχτός κώδικας είναι μέρος κάθε συστήματος πληροφορικής και αποτελεί βάση για εμπορικό λογισμικό.
  • Δεύτερον, ο ανοιχτός κώδικας  καθιστά πολύ πιο εύκολη την καινοτομία και με χαμηλότερο κόστος
  • Και τρίτον, οι βασικές αξίες του ανοιχτού κώδικα είναι η συνεργασία και η κοινή χρήση.

Περισσότερες πληροφορίες: BitKom Open Source Monitor (στα Γερμανικά, PDF).

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment