ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εθελοντές “δανείζουν” την υπολογιστική ισχύ του PC τους σε έρευνα για τον κορονοϊό

Το Folding@Home crowdsourcing project μετρά πλέον 400.000 χρήστες, ενώ ο αριθμός τους πριν την πανδημία του κορονοϊού ανέρχονταν στους 30.000. Οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών του κορονοϊού και πώς ο ιός προσβάλλει τα πνευμονικά κύτταρα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που “δωρίζουν” την υπολογιστική ισχύ του PC τους για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του κορωνoϊού έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το crowdsourcing project Folding@Home ειδικεύεται στον εντοπισμό των αδυναμιών των ασθενειών, προσομοιώνοντάς τις χρησιμοποιώντας τους εφεδρικούς υπολογιστικούς πόρους των εθελοντών του προγράμματος. Το πρόγραμμα είχε περίπου 30.000 ενεργούς χρήστες πριν ξεκινήσει η πανδημία του κορονοϊού, άλλα τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των ενεργών χρηστών εκτοξεύθηκε στις 400.000.

Η ιλιγγιώδης αυτή αύξηση κατά 1.200% του αριθμού των εθελοντών αναφέρθηκε στην πρόσφατη Ask me Anything διαδικτυακή συζήτηση -μέσω Reddit- που είχαν οι υπεύθυνοι του project με το κοινό την Πέμπτη. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Folding@Home είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά τη μελέτη του στελέχους του κορονοϊού, COVID-19, με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα ακριβές μοντέλο της ασθένειας και των τρωτών σημείων της.SEE ALSO: Οι πωλήσεις των smartphones κατέγραψαν σημαντική πτώση τον Φεβρουάριο λόγω κορονοϊού

Έκτοτε, εταιρείες όπως η Nvidia ζήτησαν από τους καταναλωτές να δωρίσουν μέρος της υπολογιστικής ισχύος των PC τους για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε και εσείς σε αυτή την προσπάθεια δεν έχετε παρά να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή του Folding@Home.

Οι 400.000 εθελοντές δίνουν στο Folding@Home πρόσβαση σε 474 petaflops υπολογιστικής ισχύος. Το νούμερο αυτό είναι διπλάσιο από την ισχύ του Summit, του πιο ισχυρού υπερυπολογιστή του πλανήτη, ο οποίος επίσης χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για την μελέτη του COVID-19.

Πώς όμως η προσομοίωση του ιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμησή του; To Folding@Home προσπαθεί να κατανοήσει τη συμπεριφορά των πρωτεϊνών του κορονοϊού και πώς ο ιός προσβάλλει τα πνευμονικά κύτταρα. Αυτές οι πρωτεΐνες διπλώνουν συνεχώς σε διαφορετικές μικροσκοπικές δομές. Ως εκ τούτου, το να τραβήξεις στατικές φωτογραφίες από τον κορονοϊό τη στιγμή που προσβάλλει τα κύτταρα του ασθενή δεν είναι αρκετό για να κατανοήσεις τα αίτια της ασθένειας. “Οι πρωτεΐνες στην πραγματικότητα κινούνται και πολλές πληροφορίες που δεν υπάρχουν σε στατικές εικόνες πρέπει να συλλέγονται από προσομοιώσεις”, δήλωσε ο Rafal Wiewiora, ερευνητής του προγράμματος, κατά τη διάρκεια του Reddit AMA.

Συγκεκριμένα, το Folding@Home επικεντρώνεται στην εύρεση “τρυπών” στις ιογενείς πρωτεΐνες του COVID-19, στις οποίες θα μπορεί “να εισχωρήσει το μόριο ενός φαρμάκου” εξουδετερώνοντας την ασθένεια, δήλωσε ο Wiewiora. Οι προσομοιώσεις θα υπολογίσουν επίσης πόσο ισχυρά δεσμεύεται ένα συγκεκριμένο μόριο φαρμάκου στις πρωτεΐνες του ιού. Όλα τα αποτελέσματα θα μοιραστούν με την ιατρική κοινότητα και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να προχωρήσει η έρευνα για την παραγωγή ενός φαρμάκου.

Πηγή άρθρου: https://gr.pcmag.com/

Leave a Comment