ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Έρευνα του Linux Foundation για την οικονομική αξία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στις επιχειρήσεις

Το Linux Foundation,κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες μια έκθεση που μετρά την οικονομική αξία του ανοιχτού κώδικα και διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα οφέλη του λογισμικού ανοιχτού κώδικα όπως εξοικονόμηση κόστους, ταχύτερη ανάπτυξη, ανοιχτά πρότυπα και διαλειτουργικότητα.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι τα αντιληπτά οφέλη του ανοιχτού κώδικα ξεπερνούν σαφώς το αντιληπτό κόστος. Επιπλέον, η αναλογία των οφελών προς το κόστος φαίνεται να αυξάνεται για σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες, ενώ μόνο το 16% θεώρησε ότι η αναλογία μειώνεται.

“Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι το λογισμικό ανοιχτού κώδικα έχει σημαντική οικονομική αξία για τις εταιρείες και ότι η αξία του θα αυξάνεται για τους περισσότερους οργανισμούς όσο περισσότερο το χρησιμοποιούν”, δήλωσε ο Jim Zemlin , Εκτελεστικός Διευθυντής του Linux Foundation. «Βοηθώντας στον ποσοτικό προσδιορισμό του αντίκτυπου, βοηθάμε τις εταιρείες να κατανοήσουν τα δικά τους οφέλη, το κόστος και την αξία της υποστήριξης και της συμβολής στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα που είναι θεμελιώδες για την παγκόσμια υποδομή και δύναμη για καινοτομία».

Ο καθηγητής Henry Chesbrough , του Πανεπιστημίου Luiss στη Ρώμη, Ιταλία και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkeley Haas School of Business, ένας σημαντικός πρωτοπόρος και συγγραφέας στο θέμα της ανοιχτής καινοτομίας, διεξήγαγε την έρευνα και την ανάλυση σε συνεργασία με την LF Research, το τομέα έρευνας του LinuxFoundation.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες οργανισμούς έχουν εργαστεί με λογισμικό ανοιχτού κώδικα για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όχι μόνο οι εταιρείες αποκτούν περισσότερη αξία από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα όσο περισσότερο το χρησιμοποιούν, αλλά αποκτούν επίσης μεγαλύτερη αξία με το να συμβάλλουν περισσότερο σε πρωτοβουλίες ανοιχτού κώδικα, διαπίστωσε η έρευνα.

«Αξίζει να είσαι πιο ανοιχτός», είπε ο Chesbrough. “Το λογισμικό είναι μια τεχνολογία της οποίας η σημασία αυξάνεται σταθερά και βλέπουμε τις εταιρείες να αποκομίζουν τα οφέλη από την υιοθέτηση της βασικής τεχνολογίας του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Η υιοθέτηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα επιτρέπει στις εταιρείες να αγκαλιάσουν ένα πιο ζωντανό, εκπληκτικό και συναρπαστικό μέλλον.”

Επειδή οι τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένου του πανταχού παρόντος λειτουργικού συστήματος Linux, είναι ελεύθερες στη χρήση, είναι δύσκολο να αποτιμηθούν από οικονομική άποψη. Η έρευνα έσκαψε βαθιά στη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα από περισσότερες από 430 εταιρείες, το 43% με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και περιλαμβάνει πολλά από τα Fortune 500. Άλλα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  • Οι περισσότεροι ερωτηθέντες λένε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερο να παρέχουν οι ίδιοι λειτουργικότητα λογισμικού παρά να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
  • Σχεδόν το 21% των ερωτηθέντων είπε ότι το όφελος από τη χρήση ή τη συμβολή σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα αυξανόταν ταχύτερα από το κόστος, ένα άλλο 21% είπε ότι τα οφέλη αυξάνονταν κάπως πιο γρήγορα από το κόστος και το 7% είπε ότι τα οφέλη αυξάνονταν πολύ πιο γρήγορα από το κόστος.
  • Το μεγαλύτερο αντιληπτό κόστος χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα ήταν τα κενά ασφαλείας, το κρυφό κόστος υποστήριξης και εκείνα που σχετίζονται με τη μείωση των νομικών αβεβαιοτήτων σχετικά με την αδειοδότηση. Μόνο το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων είπε ότι το αντιληπτό κόστος υπερβαίνει τα αντιληπτά οφέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την πλήρη αναφορά εδώ .

Πηγή άρθρου: https://www.linuxfoundation.org

Leave a Comment