ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

O μύθος του υψηλότερου συνολικού κόστους ιδιοκτησίας για τον ανοιχτό κώδικα

– Aπό τον Jon “maddog” Hall*

Αυτός ο μύθος είναι ο πιο μακροβιότερος. Οι προμηθευτές κλειστού λογισμικού αναγνωρίζουν ότι υπάρχει κόστος άδειας που σχετίζεται με το λογισμικό τους, αλλά επισημαίνουν ότι το κόστος της μετεγκατάστασης, της επανεκπαίδευσης των χρηστών είναι υψηλότερο λόγω και των λιγότερων “ανθρώπων ανοιχτού κώδικα” που μπορούν να υποστηρίζουν και λογισμικό ανοιχτού κώδικα (FOSS).

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες σε αυτές τις δηλώσεις τους— μιας και οποιαδήποτε μελέτη TCO που δεν λαμβάνει υπόψη τον συγκεκριμένο πελάτη που εξετάζει μια αγορά , και ειδικά με οποιοδήποτε TCO που διεξάγεται από έναν πωλητή για την προώθηση των δικών του προϊόντων.

Πολυάριθμες μελέτες που διεξήχθησαν από άτομα που είναι πιο εξοικειωμένα με (και συμπαθούν) το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα υποδηλώνουν ότι το TCO του είναι εξαιρετικό. Τέτοιες μελέτες περιλαμβάνουν μία από την Foss Technologies, και μία από τo LWN .

Μια προσεκτική ματιά σε μελέτες που χρηματοδοτούνται από τη Microsoft αποκαλύπτει ότι οι μελέτες δεν αποκάλυψαν το πραγματικό κόστος των ιδιόκτητων αδειών χρήσης. Πολλά από αυτά τα κόστη αδειών ήταν κρυμμένα στην αγορά νέου υλικού, προεγκατεστημένα λειτουργικά συστήματα, ακόμη και εφαρμογών. Εάν το υλικό αγοραζόταν χωρίς το συνήθως «συνδυασμένο» λογισμικό, το κόστος του υλικού θα έπεφτε, επιτρέποντας πιο ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η Microsoft έχει αφαιρέσει αυτές τις μελέτες από τον ιστότοπό της. Όμως, μια μελέτη της Microsoft του 2008, η οποία εξαφανίστηκε από τον ιστότοπό της αλλά διατηρήθηκε από άλλο οργανισμό , παραδέχτηκε ότι το GNU/Linux έχει εξίσου καλό TCO με τα Windows —τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες.

Το κόστος ιδιοκτησίας συνήθως προβλεπόταν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η εκπαίδευση του προσωπικού για το ιδιόκτητο λειτουργικό σύστημα συνήθως αγνοήθηκε, αφού «όλοι ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν αυτό το λειτουργικό σύστημα». Σε αντίθεση, βέβαια, οι εργαζόμενοι έπρεπε να εκπαιδευτούν στη χρήση του λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα γιατί «κανείς δεν ξέρει πώς να το χρησιμοποιεί».

Ωστόσο, οι πενταετείς μελέτες έχασαν μερικά πράγματα που συνέβησαν το έκτο και τα επόμενα χρόνια. Οι πελάτες έπρεπε να εγκαταστήσουν ενημερώσεις στο ιδιόκτητο σύστημα και μερικές φορές να κάνουν πρόσθετη εκπαίδευση. Ομοίως, οι πελάτες ενδέχεται να χρειαστεί να πληρώσουν τέλη ενημέρωσης άδειας χρήσης για το υπάρχον λογισμικό.

Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα, από την άλλη πλευρά, έχει συνήθως μια «ροή» ενημερώσεων που μεταφέρουν τους ανθρώπους από τη μια έκδοση στην άλλη χωρίς να χρειάζονται τεράστια τέλη επανεκπαίδευσης ή αναβάθμισης αδειών.

Με τα χρόνια, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα και έχουν εκπαιδευτεί ως διαχειριστές συστημάτων και δικτύων, καθιστώντας αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη πολύ πιο διαθέσιμους και δίνοντας μεγαλύτερο εύρος μισθών για διαφορετικές θέσεις εργασίας.

Πριν από αρκετά χρόνια, οι εταιρείες κλειστού λογισμικού θα δημιουργούσαν εκτιμήσεις κόστους (TCO), αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο πενταετής TCO των δύο στυλ λογισμικού πλησίαζε όλο και περισσότερο, οι εταιρείες σταμάτησαν να δημοσιεύουν τους αριθμούς τους.

Ωστόσο, το TCO δεν είναι το μόνο ζήτημα. Η απόδοση επένδυσης (ROI) είναι ένα άλλο θέμα. Εάν έχετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για να επενδύσετε σε μια λύση, ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται λογισμικό ανοιχτού κώδικα έναντι κλειστού λογισμικού μόνο για επιτραπέζιους υπολογιστές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το κόστος του ιδιόκτητου λογισμικού για διακομιστές. Οι διακομιστές δεν έχουν την τάση να έχουν το λογισμικό διακομιστή ομαδοποιημένο. Οι άδειες χρήσης για λογισμικό διακομιστή είναι συνήθως πολύ ακριβές. Ομοίως για άδειες για λογισμικό κλειστού κώδικα, όπως βάσεις δεδομένων, λογισμικό γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), εργαλεία στατιστικής και μείωσης δεδομένων, εργαλεία διαχείρισης έργων κ.λπ. Το κόστος των αδειών που απαιτούνται μόνο για την κατασκευή της υποδομής σας μπορεί να είναι τρομακτικό, ιδιαίτερα για μεγάλες υποδομές.

Επιπλέον, δείτε τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπάρχουσας άδειας αποκλειστικής χρήσης λογισμικού. Μπορεί να βρείτε κρυμμένα κόστη εκεί.

Για παράδειγμα, μια γνωστή ιδιόκτητη εταιρεία βάσης δεδομένων επέμενε ότι ο μόνος τρόπος για να μοιραστείτε τα δεδομένα ενός πελάτη με έναν άλλο πελάτη (ακόμη και με έναν πελάτη με κατάλληλη άδεια χρήσης για το ίδιο λογισμικό) ήταν να ξεφορτώσετε τα δεδομένα από τη βάση δεδομένων και να τα φορτώσετε ξανά στη βάση δεδομένων άλλων πελατών. Για μεγάλες ποσότητες δεδομένων (σκεφτείτε petabyte) αυτό θα χρειαζόταν μέρες, σε αντίθεση με τo imaging ενός δίσκου που αντιγράφονται τα δεδομένα και δίνοναι οι εικόνες δίσκου στον νέο πελάτη.

Η ανάπτυξη, η εκπαίδευση και η υποστήριξη για ένα νέο έργο (σε αντίθεση με τη μετατροπή ενός ήδη υπάρχοντος έργου σε FOSS) είναι συνήθως ίδιες είτε χρησιμοποιείτε FOSS είτε ιδιόκτητο λογισμικό, αλλά δεν χρειάζεται να πληρώσετε προκαταβολικά τέλη άδειας για το λογισμικό εάν χρησιμοποιείτε FOSS. Σκεφτείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το FOSS για νέα έργα.

Ομοίως, εάν το υπάρχον έργο σας δεν λειτουργεί σωστά ή πρόκειται για δαπανηρή ανανέωση άδειας, εξετάστε το ενδεχόμενο να το εφαρμόσετε ξανά με το FOSS.

Ένα άλλο ζήτημα που δεν εξετάζεται αρκετά συχνά είναι η επαναχρησιμοποίηση ή η αναδιάταξη του εξοπλισμού. Μία από τις πρώτες χρήσεις του Linux ήταν η αναδιάταξη παλαιότερου εξοπλισμού που είχε «αποσυρθεί» από τον επιτραπέζιο ή κύριο διακομιστή για να χρησιμοποιηθεί ως routers, firewall, switches, κ.λπ. Αυτή η εξοικονόμηση κόστους ταιριάζει επίσης στο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας.

Πηγή άρθρου: https://www.lpi.org/

*Σχετικά με τον Jon “maddog” Hall:

Jon

Ο Jon “maddog” Hall είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Linux Professional Institute. Από το 1969, ο κ. Hall είναι προγραμματιστής, σχεδιαστής συστημάτων, διαχειριστής συστημάτων, διευθυντής προϊόντων, τεχνικός διευθυντής μάρκετινγκ, συγγραφέας και εκπαιδευτής, εργάζεται σήμερα ως ανεξάρτητος σύμβουλος.

Ο κ. Hall έχει επικεντρωθεί στα συστήματα Unix από το 1980 και στα συστήματα Linux από το 1994, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Linus Torvalds και αναγνώρισε σωστά την εμπορική σημασία του Linux και του Ελεύθερου Λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

Ο κ. Χολ ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο μιλώντας για τα οφέλη του Λογισμικού ανοιχτού κώδικα έχοντας λάβει το πτυχίο του στο Εμπόριο και τη Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Drexel και το MSCS του από το RPI στο Τρόι της Νέας Υόρκης.

Leave a Comment