ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Έκθεση του Linux Foundation σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του ανοιχτού κώδικα στην Ευρώπη

Το Linux Foundation (LF) δημοσίευσε την ευρωπαϊκή έκδοση της έρευνας Global Spotlight 2023, με τίτλο «Exploring the State of European Open Source Innovation, Opportunities and Challenges».  

Η έκθεση του LF φέρνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των γραφείων προγραμμάτων ανοιχτού κώδικα (ospos) στην Ευρώπη. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες παραδέχθηκαν ότι ο οργανισμός τους δεν διαθέτει OSPO, και για τους οργανισμούς τελικών χρηστών (που ορίζονται ως επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες ΤΠ για την υποστήριξη των παραδοτέων τους), μόνο ένας στους τρεις έχει τις κατευθυντήριες αρχές και πρακτικές για την υιοθέτηση ανοικτού κώδικα. Ενώ η επιχειρηματική αξία της χρήσης λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) είναι καλά κατανοητή — με τους περισσότερους ερωτηθέντες (57 %) να δηλώνουν ότι η αξία που αντιλαμβάνονται από τον ανοικτό κώδικα έχει αυξηθεί κατά το τελευταίο έτος, υπάρχει σαφής ανάγκη για καλύτερη προώθηση και υιοθέτηση των δομών διακυβέρνησης του λειτουργικού συστήματος.

Όσον αφορά τους περιοριστικούς παράγοντες, οι οργανισμοί επισημαίνουν τις νομικές ανησυχίες ή τις ανησυχίες για την αδειοδότηση (36 %), τον φόβο διαρροής ΔΙ (36 %) και τη σαφή έλλειψη απόδοσης των επενδύσεων (30 %) ως τα τρία πρώτα εμπόδια για μεγαλύτερες συνεισφορές λειτουργικού συστήματος. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα δεν βρήκαν ούτε έναν κύριο παράγοντα, αλλά μάλλον έδειξαν ότι για οποιονδήποτε λόγο, ο αριθμός των ερωτηθέντων που συμφώνησαν ότι περιόρισε τις συνεισφορές του οργανισμού τους ήταν σχεδόν ίσος με τον αριθμό που διαφωνούσε με αυτό το συναίσθημα. Αυτό δείχνει την απόκλιση απόψεων σχετικά με τα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η μεγαλύτερη υιοθέτηση λειτουργικών συστημάτων.

Η έκθεση διερεύνησε επίσης τον επαγγελματικό-προσωπικό διαχωρισμό στις συνεισφορές λειτουργικού συστήματος. Ως εκ τούτου, όταν υπάρχουν συνεισφορές στην εργασία, μπορεί να είναι σε έργα που διαχειρίζονται άλλες ομάδες εντός της οργάνωσής τους (μια πρακτική γνωστή ως εσωτερική πηγή), έργα που ιδρύονται ή υιοθετούνται από την εταιρεία, ή έργα ανοιχτού κώδικα τρίτων. Μεταξύ αυτών, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι δραστηριότητες εσωτερικής πηγής είναι οι πιο διαδεδομένες, ακολουθούμενες στενά από τον χρόνο που δαπανάται συμβάλλοντας στα έργα του οργανισμού τους και σε έργα ανοιχτού κώδικα τρίτων. Σχεδόν οι μισοί (47 %) των ερωτηθέντων τείνουν να περνούν λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα στην εργασία συμβάλλοντας σε εξωτερικά έργα, ακόμη και όταν δεν υπάρχει εμπορική σχέση με τον εργοδότη τους.

Πάνω από το 90 % των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο ανοικτός κώδικας είναι πολύτιμος για το μέλλον του τομέα τους και, όπως επισημαίνει η έκθεση, «δεδομένου ότι το 72 % των ερωτηθέντων εργάζεται σε οργανισμούς που δεν είναι διακλαδικοί προμηθευτές ΤΠ, αυτό υπογραμμίζει πόσο διαδεδομένο έχει γίνει ο ανοικτός κώδικας». Ωστόσο, μια αντικρουόμενη άποψη της σχέσης μεταξύ ανοιχτού κώδικα και ασφάλειας εξακολουθεί να υπάρχει — τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το OSS είναι ασφαλέστερο από το ιδιόκτητο λογισμικό, αλλά κατατάσσουν τη βελτίωση της ασφάλειας τελευταία όταν εξετάζουν τα οφέλη της χρήσης του λειτουργικού συστήματος.

Συνολικά, η έκθεση τόνισε ότι ενώ η αξία του ανοιχτού κώδικα αυξάνεται και η δυναμική αυξάνεται, ο δημόσιος τομέας δεν βλέπει την αυξανόμενη αξία του λειτουργικού συστήματος να γίνεται αντιληπτό από άλλους. Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων σχετικά με τη χρησιμότητα και τα οφέλη των εφαρμογών ανοιχτού κώδικα.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment