ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μια μελέτη για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην αυτοκινητοβιομηχανία 

Η Ομάδα Εργασίας SDV του Eclipse Foundation συνέταξε μια μελέτη που διερευνά την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές δυνατότητες του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) στην αυτοκινητοβιομηχανία .

Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία υφίσταται μια μετάβαση από μια προσέγγιση που εστιάζει κατά κύριο λόγο στο hardware σε μια πιο επικεντρωμένη στο λογισμικό, αντιμετωπίζει προκλήσεις και ευκαιρίες που απαιτούν τόσο ενδοσκόπηση όσο και δράση. Η μελέτη παρουσιάζει τα ακόλουθα ευρήματα:

  • Η επιτακτική ανάγκη για την υιοθέτηση Ανοιχτού Κώδικα: Η υιοθέτηση του Ανοιχτού Κώδικα  στο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι κάτι περισσότερο από μια τάση, είναι ανάγκη. Η ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας σε οποιαδήποτε περιοχή εξαρτάται από αυτήν την υιοθέτηση, η οποία αντιμετωπίζει τόσο την ικανότητα μόχλευσης του Ανοιχτού Κώδικα όσο και την προθυμία να μοιράζεται τις εξελίξεις. Είναι απαραίτητο όχι μόνο για την τεχνολογική πρόοδο, αλλά και για την πλοήγηση στην πολυπλοκότητα του στρατηγικού κλειδώματος και τη διασφάλιση της ψηφιακής ανεξαρτησίας για μια σημαντική ευρωπαϊκή βιομηχανία.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων και στροφή στο λογισμικό: Ο μετασχηματισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία, οδηγούμενος από την ηλεκτροκίνηση, την αυτόνομη οδήγηση και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις, σηματοδοτεί μια σαφή μετάβαση από το υλικό στο λογισμικό. Ενώ αυτές οι αλλαγές παρουσιάζουν ευκαιρίες, θέτουν επίσης προκλήσεις πολύ τεράστιες για μεμονωμένες οντότητες για να τις αντιμετωπίσουν μόνες τους. Η ιστορική εστίαση του κλάδου με επίκεντρο το υλικό μερικές φορές λειτουργεί ως εμπόδιο για την υιοθέτηση αυτών των αλλαγών. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια επένδυση στην ανάπτυξη ικανοτήτων για το OSS. Πρωτοβουλίες όπως τα Γραφεία Προγράμματος Ανοικτού Κώδικα (OSPO) είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση της κατανόησης, της στρατηγικής χρήσης του Ανοιχτού Κώδικα και για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας έτοιμη για το μέλλον. Αυτές οι δομές κάνουν τον τομέα ελκυστικό για την επόμενη γενιά ταλέντων λογισμικού.
  • Προκλήσεις του παραδοσιακού μοντέλου: Η συμβατική ιεραρχική δομή προμηθευτών στην αυτοκινητοβιομηχανία συχνά συγκρούεται με το συνεργατικό ήθος του Ανοιχτού Κώδικα. Η μετάβαση σε μια προσέγγιση με επίκεντρο το οικοσύστημα, βασισμένη στις αρχές του Ανοιχτού Κώδικα, είναι ζωτικής σημασίας. Η κρατική παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη διευκόλυνση αυτής της αλλαγής, παρέχοντας τόσο διευκόλυνση όσο και οικονομική υποστήριξη Αυτή η παρέμβαση ανοίγει το δρόμο για μια επανασχεδιασμένη δυναμική συνεργασίας-ανταγωνισμού.
  • Επανεξέταση της Συνεργασίας και του Ανταγωνισμού: Σε αντίθεση με τους τομείς όπου το λογισμικό διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συχνά προτιμούν την εσωτερική ανάπτυξη λογισμικού, γεγονός που περιορίζει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Η διάκριση μεταξύ διαφοροποιημένης και γενικής τεχνολογίας είναι ζωτικής σημασίας, προτρέποντας τη βιομηχανία να επανεκτιμήσει τη στάση της σχετικά με τη συνεργασία και τον ανταγωνισμό. Οι συλλογικές προσπάθειες, ιδιαίτερα γύρω από τη βιωσιμότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας λογισμικού, αναδεικνύονται ως η σαφής πορεία προς τα εμπρός.
  • Ψηφιακή ανεξαρτησία  και ανοιχτές πλατφόρμες: Οι ειδικοί που πήραν συνέντευξη για αυτό το έγγραφο εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη δημιουργίας μελλοντικών πλατφορμών οχημάτων που καθορίζονται από λογισμικό (SDV) σε Ανοιχτό Κώδικα και ανοιχτά πρότυπα. Σε έναν κόσμο που παλεύει με την αυξανόμενη περιφερειοποίηση, η έννοια της «ψηφιακής ανεξαρτησίας – η ικανότητα λήψης αποφάσεων ανεξάρτητα και ευθυγράμμισης με τις περιφερειακές εντολές – γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Αν και αυτή η φιλοδοξία είναι πρωταρχικής σημασίας, το μοντέλο Ανοιχτού Κώδικα όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με αυτό το όραμα αλλά συμβάλλει επίσης στον πρωταρχικό στόχο της ενίσχυσης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

 Η μελέτη, που συντάχθηκε από τον Johan Linåker, Senior Researcher στο RISE – Research Institutes of Sweden και τον Astor Nummelin Carlberg, Executive Director, OpenForum Europe (OFE), είναι διαθέσιμη στο https://outreach.eclipse.foundation/oss-auto-vision  και εδώ (direct link) 

Leave a Comment