ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτός Κώδικας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων: Μια σειρά δωρεάν μαθημάτων από Πανεπιστήμιο της Φιλανδίας

Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Νοτιοανατολικής Φινλανδίας (XAMK) και το Φινλανδικό Κέντρο Ανοιχτών Συστημάτων και Λύσεων (COSS) έχουν αναπτύξει μια σειρά μαθημάτων σχετικά με τις δυνατότητες των τεχνολογιών ανοιχτού κώδικα για τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Αυτά τα έξι «μίνι μαθήματα» είναι αποτέλεσμα του έργου Open MemoryLab, το οποίο αποσκοπούσε στην προώθηση της συστηματικής υιοθέτησης ανοικτού κώδικα για τις ψηφιακές βιομηχανίες. Αυτά τα έξι «μίνι μαθήματα» προέκυψαν από το έργο Open MemoryLab, το οποίο προσπάθησε να ενθαρρύνει τη συστηματική υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα στις ψηφιακές βιομηχανίες.

Το έργο συνεργάστηκε στενά με τις εταιρείες για την καλύτερη διερεύνηση και κατανόηση των δυνατοτήτων και των αναγκών δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα στις επιχειρήσεις. Το περιεχόμενο των μικρο-μαθημάτων βασίζεται στην ανατροφοδότηση και τις εισροές που λαμβάνονται από επιχειρηματικούς συνεργάτες του έργου.

Ενώ το έργο λειτούργησε κυρίως στο Southern Savo και ασχολήθηκε με τοπικούς επιχειρηματίες στη Φινλανδία, όλα τα διαδικτυακά μαθήματα είναι ελεύθερα διαθέσιμα στα αγγλικά.

Πιστεύουμε ότι η γνώση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από τα γεωγραφικά όρια. Προσφέροντας αυτά τα δωρεάν βίντεο διδασκαλίας στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα, δεν ενισχύουμε μόνο τα άτομα. προωθούμε μια παγκόσμια κοινότητα εκπαιδευομένων και καινοτόμων που είναι έτοιμη να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στην ψηφιακή εποχή», λέει ο Sami Jantunen, Διευθυντής Έρευνας της XAMK.

Πληροφορίες σχετικά με την αδειοδότηση και τα επιχειρηματικά μοντέλα

Τα μικρο-μαθήματα είναι δομημένα για να παρέχουν θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με τις αρχές και τις εφαρμογές ανοιχτού κώδικα, κατανοώντας τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τις πιθανές προκλήσεις. Οι μαθητές μαθαίνουν πώς να αξιοποιήσουν λύσεις ανοιχτού κώδικα προσαρμοσμένες ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακαλύπτοντας δημοφιλείς λύσεις σε διάφορους κλάδους και ανάγκες.

Τα διδάγματα καλύπτουν διάφορες επιλογές αδειοδότησης, δείχνοντας τον τρόπο αποτελεσματικής αντιμετώπισης των νομικών ζητημάτων και των διαδικασιών συμμόρφωσης. Διερευνούν επίσης κοινά επιχειρηματικά μοντέλα που σχετίζονται με τον ανοικτό κώδικα, προσφέροντας καθοδήγηση για την επιλογή της καταλληλότερης προσέγγισης και οι συμμετέχοντες αποκτούν γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία ανάπτυξης, τη συνεργατική κουλτούρα και τα διαδεδομένα εργαλεία εντός των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα.

«Αυτά τα μικρο-μαθήματα χρησιμεύουν ως ακρογωνιαίος λίθος για την προώθηση του αλφαβητισμού ανοιχτού κώδικα σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρέχοντας στους οργανισμούς και στους ιδιώτες τα εργαλεία για την πλοήγηση και τη συμβολή στο οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα», εξηγεί ο Timo Väliharju, εκτελεστικός διευθυντής της COSS και ο εκπαιδευτής των μίνι μαθημάτων.

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά προς την ψηφιακή κυριαρχία, οι πόροι αυτοί προσφέρουν ανεκτίμητες γνώσεις για τις επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες ανοικτού κώδικα για την καινοτομία, την ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα. Με τον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην εκπαίδευση ανοικτού κώδικα, θέτουμε τις βάσεις για μια συνεργατική, ανθεκτική και τεχνολογικά ενισχυμένη ευρωπαϊκή κοινότητα».

Το Open MemoryLab ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και διήρκεσε έως το τέλος του 2023. Συντονίστηκε από τηνΧAMK και υποστήριξε την COSS και τις τοπικές επιχειρήσεις. Η χρηματοδότηση οργανώθηκε και υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Περιβάλλοντος του Νότιου Σάβο, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το REACT-EU.

Εγγραφείτε για το μίνι μάθημα:

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment