Στις 13 Ιουνίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρουσίασε δημόσια το Γραφείο Προγράμματος Ανοικτού Κώδικα (OSPO). Αυτή η ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που επικεντρώθηκε στη σημασία και το ρόλο της τεχνολογίας ανοιχτού κώδικα στην ενίσχυση της παγκόσμιας ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Το OSPO, το πρώτο του είδους του μεταξύ των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει συνεργατικές λύσεις για πανδημικές και επιδημικές πληροφορίες. Αυτό επιτυγχάνεται με την υποστήριξη του ΠΟΥ, των συστημάτων δημόσιας υγείας στα κράτη μέλη και της ακαδημαϊκής κοινότητας στις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσεων ανοιχτού κώδικα.
Ο Samuel Mbuthia, επικεφαλής του OSPO, σημείωσε ότι υπάρχουν εδώ και καιρό υποστηρικτές για λύσεις ανοιχτού κώδικα που εργάζονται στο Τμήμα Ψηφιακής Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ.
«Το Γραφείο Προγράμματος Ανοικτού Κώδικα επισημοποιεί αυτές τις προσπάθειες. Συγκεντρώνει και συγκεντρώνει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα και διασφαλίζει ότι έχουμε αποτελεσματικότητα στο πώς προσεγγίζουμε αυτό το έργο», δήλωσε ο Mbuthia.
Τα τελευταία χρόνια, ο ΠΟΥ δημοσιεύει ενεργά ανοιχτό λογισμικό στο αποθετήριο κώδικα του οργανισμού. Πολλά από αυτά τα έργα έχουν επικεντρωθεί στην ιχνηλάτηση της νόσου COVID-19 και στην οπτικοποίηση ανοικτών δεδομένων, αλλά περιλαμβάνουν επίσης μια πλατφόρμα κατάρτισης για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Αρχικά, το OSPO θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των νομικών, πολιτικών, τεχνικών, οικονομικών, κοινωνικών και οργανωτικών πτυχών του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS). Ωστόσο, οι στόχοι της εκτείνονται πέρα από αυτούς τους τομείς. Το OSPO έχει επίσης ως στόχο να υποστηρίξει την ανάπτυξη άλλων ψηφιακών δημόσιων αγαθών ανοικτού κώδικα, να προωθήσει τη διαφάνεια στον οργανισμό και να βελτιώσει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.
Το γραφείο OSPO βρίσκεται στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του τμήματος πληροφοριών και επιτήρησης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ (WSE) του Pandemic Hub. Η κατασκευή του OSPO ξεκίνησε με τη βοήθεια του GitHub το 2020 και ξεκίνησε εσωτερικά πέρυσι.
Τα Ospo, τα οποία επιβλέπουν τις προμήθειες, την ανάπτυξη και τη δημοσίευση του OSS εντός των οργανισμών, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/